הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
19/01/22 14:17
16.13% מהצפיות
מאת IsraelDefense
משה אדרי. צילום: אריאל חרמוני - לע״מ בקשה מטעם משרד הביטחון הוגשה לאחרונה (בקשה מספר 15-001) לאוצר, על סך 11.35 מיליארדי ש״ח. הבקשה אינה מפרטת למה מיועד הכסף. מדובר במרכיב תקציב הקרוי הרשאה להתחייבות. כלומר, ״סוג של״ אשראי שהאוצר מספק למשרד הביטחון לנושאים שונים. כצפוי, על אף הסכום הגבוה, סיבת ההעברה מסווגת.
על פי הערכה של כותב שורות אלו, ישנם שני גופים במערכת הביטחון שזקוקים כעת לסכומים כאלו. אחד מהם הוא אמ״מ - אגף אמצעים מיוחדים של משרד הביטחון. על פי פרסומים זרים, זהו האגף שאחראי על תשתיות הגרעין הישראליות.
על האגף הזה אחראי משה אדרי שמונה לאחרונה לראש הוועדה לאנרגיה אטומית (יכנס לתפקיד ביולי השנה). אם הפרסומים הזרים נכונים, האגף אחראי, בין היתר, לשדרוג התשתיות הקיימות בתחום זה. ההיקף הכספי הנדרש לשימור ושדרוג תשתיות אלו מגיע למיליארדים.
גוף נוסף שנדרש למזומנים הוא המוסד הישראלי. מאז מונה דוד ברנע לראש המוסד במקומו של יוסי כהן, נטען כי יחד עם ע׳, הסגן שלו, הם מבצעים שינויים ארגוניים. בין היתר, החלפת מנהלי אגפים שונים, הקמת אגף סייבר חדש ועוד. אמנם המוסד, על פי הערכות, מקבל כל שנה לפחות 5 מיליארדי ש״ח, אך אלו אינם מספיקים לשינויים. תכנית עבודה של חמש שנים (תקופת כהונתו של ראש מוסד), דורשת מזומנים מעבר לשוטף.
שני הגופים הללו קשורים באופן ישיר להתמודדות הכוללת של מדינת ישראל מול איראן. מכאן, ניתן לשער כי הצידוק לכספים כאלו נסמך על הנחה שהמוסד ימשיך בפעולות חשאיות עם או בלי הסכם ואמ״מ יצטרך לדאוג לתעודת ביטוח במקרה ואיראן תציג יכולות גרעיניות מבצעיות.
19/01/22 12:17
13.36% מהצפיות
מאת IsraelDefense
זהו תחילת השינוי המשמעותי שעוברים המוצבים בפיקוד הדרום, כחלק מתוכנית "קו מגע". ״כתף ניצנה״ ו״מפגש״ שופצו. בזמן הקרוב עתידים להסתיים גם השיפוצים במוצב נחל רביב ומוצב חריף. עד סוף 2022, ישופצו כ-15 מוצבים תמונות: דובר צה״ל הלוחמים והלוחמות במוצבים ״כתף ניצנה״ ו״מפגש״ התרגשו השבוע לראות את המהפך הקיצוני שעברו המוצבים. זהו תחילת השינוי המשמעותי שעוברים המוצבים בפיקוד הדרום, כחלק מתוכנית "קו מגע". בשבוע שעבר נחנכו שני המוצבים הללו באוגדה 80 ובהמשך צפויים להיחנך עוד.
שיפוץ המוצבים הללו בהם נמצאים החיילים שנכנסים לתעסוקה מבצעית בגבול מצרים, החל מחודש אוקטובר 2021 כחלק מפרויקט ״קו המגע״ המתייחס לשיפוץ מוצבים רבים בארץ.
״פרויקט 'קו המגע', הוא פרויקט שיפוץ, שדרוג ושיקום מוצבים לכל אורכה של המדינה, בכל הפיקודים״, משתף רע"ן בינוי ותשתיות, סא"ל מוטיע דגש. ״הפרויקט מאפשר להשקיע בקצה המבצעי, לספק מעטפת מחבקת וסביבת פעולה משופרת ללוחמים, למפקדים ולתומכי הלחימה״.
מה השיפוץ במוצבים הללו כולל?
מגורים חדשים, מתחם מתקני כושר, חדר אוכל חדש ושיפור התשתיות. כתף ניצנה - חידוש משרדים, הרחבת חדרים ותשתיות חדשות. בזמן הקרוב עתידים להסתיים גם השיפוצים במוצב נחל רביב ומוצב חריף, הנמצאים גם כן בגבול מצרים.
"בסוף הפרויקט, ישופצו עוד מוצבים ותשתיות נוספות באוגדה ישופרו", מספר קצין הלוגיסטיקה האוגדתי, סא"ל אביעד טסטה, "אנשים רבים עובדים על הפרויקט הזה בכול הכוח, והיום אנחנו רואים את התוצאות".
הפרויקט הוא חלק מפרויקט רחב של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, יחד עם שיתוף פעולה של פיקוד הדרום.
"מטרת התוכנית", מסביר אל"ם דורון נויזאדה, קצין הלוגיסטיקה של פיקוד הדרום, "היא טיפול בתשתיות בכול יחידות הקצה - מרמת המחלקה, דרך הפלוגה ועד רמת המפג"ד. שמנו דגש בעיקר על מגורי החיילים, חדרי האוכל, השירותים והמקלחות. עד סוף 2022, אנחנו מצפים לשפץ כ-15 מוצבים".
"אנחנו רואים לנגד עינינו קודם כל את רווחת החיילים והחיילות בקצה״, מסבירים אל"ם נויזאדה וסא"ל טסטה, ״התנאים שלהם נמצאים בעדיפות ראשונה, ואנחנו יודעים שהתוכנית הזאת משפרת אותם בצורה משמעותית".
סא"ל דגש מסכם: ״עשינו מאמצים רבים על מנת שלחיילי חטיבת פארן באוגדה 80 יהיו תנאים טובים יותר, ונמשיך לפעול על מנת לספק לחיילי צה״ל את התנאים הראויים והטובים ביותר״
19/01/22 08:19
12.44% מהצפיות
מאת IsraelDefense
ציים של 60 מדינות, כולל חיל הים הישראלי וציים של מדינות ערביות, ישתתפו בתרגיל ימי גדול IMX22 שייפתח בסוף החודש צילום: דובר צה״ל ציים של 60 מדינות, כולל חיל הים הישראלי וציים של מדינות ערביות, ישתתפו בתרגיל ימי גדול IMX22 שייפתח בסוף החודש במרחב הימי סביב חצי ערב. התרגיל יוקדש רובו לפעילויות של כלים בלתתי מאויישים בזירות לחימה ימיות.
בכנס של מכון המחקר ללימודים אסטרטגיים CSIS בוושינגטון סיפר אדמירל בראד קופר, מפקד הצי ה-5, פרטים על התרגיל וסיפר על ביקורו בזרוע הים ופגישתו עם מפקד חיל הים אלוף דוד סלמה. הצי ה-5 האמריקני אחראי על אזורי המפרץ הפרסי, הים הערבי וים סוף.
אדמירל קופר סיפר בהרצאתו כי בעקבה פועל מוקד כטמ"מים בשת"פ עם ישראל, העוסק בסריקה מתמדת של השטח הימי לאיתור תנועות חריגות באמצעות בינה מלאכותית ויכולת לייזר נגד כטמ"מים. הצי האמריקני מרחיב את פעילותו בתחום הכטמ"מים ובתרגיל שיתקיים מ-30 בינואר עד 17 בפברואר יביאו עמם 10 ציים כלי טיס בלתי מאויישים משלהם.
DEFENSE DAILY והעיתונאי אמיר אורן מדווחים כי כוח משימה 59 של הצי ה-5 עוסק בין היתר בבחינת מערכות כטמ"מ. בעבר כבר השתתפה ישראל בתרגיל ימי של הצי ה-5 האמריקני יחד עם הצי של איחוד האמירויות.
19/01/22 12:31
10.14% מהצפיות
מאת IsraelDefense
שלוש שנות מאסר וכן מאסר על תנאי וקנס כספי בסך 35,000 ש״ח הושת על טכנאי במערך הפיקוח האלקטרוני שלקח שוחד מעצורים וסייע להם להתחמק מהפיקוח האלקטרוני bigstock בית המשפט המחוזי מרכז (כב' השופט ע' קובו) גזר שלוש שנות מאסר וכן מאסר על תנאי וקנס כספי בסך 35,000 ₪ על אסף בן אברהם (אסעד זידאן), זאת לאחר שבמסגרת עבודתו כטכנאי במערך הפיקוח האלקטרוני, הורשע בכך שניצל לרעה את תפקידו כדי לקחת שוחד מעצורים בפיקוח אלקטרוני, ובתמורה סייע להם להתחמק מהפיקוח האלקטרוני שלא כדין.
בגין כך הורשע ע"פ הודאתו בין היתר בעבירות של לקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה וסיוע לבריחה ממשמורת.
על פי כתב האישום המתוקן, שהוגש ע"י עו"ד טובי הראל מפרקליטות מחוז מרכז (פלילי), הנאשם הועסק כטכנאי וסייר פיקוח אלקטרוני בחברה עמה התקשרה המדינה. במספר מועדים שונים, ניצל הנאשם את תפקידו כדי לקחת שוחד מעצורים בפיקוח אלקטרוני, באופן שבעבור כסף וטובות הנאה יסייע להם להתחמק מהפיקוח האלקטרוני ללא יכולת גילוי של מערך הפיקוח האלקטרוני והשב"ס.
כך למשל, באחד המקרים, הגיע לביתו של נאשם שהיה באיזוק אלקטרוני, הסיר מרגלו את האזיק וחיבר אותו לקרסולה של אמו באופן שאפשר את התחמקותו ממעצר מבלי שהדבר יתגלה. במקרה אחר הסיר אזיק אלקטרוני מרגלו של נאשם כדי לאפשר לו לצאת לחתונה.
בגין האמור הורשע הנאשם בשני אישומים של לקיחת שוחד וכן בריבוי עבירות של קבלת דבר במרמה, מרמה והפרת אמונים בתאגיד וסיוע לבריחה ממשמורת חוקית.
הפרקליטות טענה כי הנאשם פעל מול העצורים באופן שאפשר להם לצאת מהפיקוח האלקטרוני ללא גילוי ובצורה מתוחכמת שלא רק באופן פוטנציאלי שכן מדובר בעצורים שבתי המשפט קבעו שהם מסכנים את ביטחון הציבור.
לאור האמור גזר בית המשפט על הנאשם 36 חודשי מאסר, מאסר על תנאי, קנס כספי בגובה 35,000 שקלים וכן חילוט שנתפס בסך 2,000 ₪.
19/01/22 07:48
9.68% מהצפיות
מאת IsraelDefense
הזמנה זו היא חלק מהסכם בשווי של 40 מיליון אירו שנחתם בשנת 2019 לאספקת 18 משגרי טילי ספייק לצבא אסטוניה אילוסטרציה. צילום: רפאל חברת יורוספייק (EuroSpike), המיזם המשותף של חברת דייל דיפנס (Diehl Defense), ריימנטאל ורפאל ליצור ושיווק טילי ספייק באירופה, הודיעה בסוף השבוע כי מנהל הרכש הצבאי האסטוני הזמין ממנה יותר מ-500 טילי ספייק SR כולל טילי אימון ומארזים.
הזמנה זו היא חלק מהסכם בשווי של 40 מיליון אירו שנחתם בשנת 2019 לאספקת 18 משגרי טילי ספייק לצבא אסטוניה במשך 7 שנים, כאשר המשגרים כבר סופקו במהלך שנת 2020. ההסכם כולל אופציה לרכש מערכות משגרים נוספות.
טיל הספייק SR הנו טיל נ"ט קל-משקל, משוגר מהכתף בשטית שגר ושכח עם טווח יעיל של עד 2,000 מטרים. לאחרונה דווח באתר ישראלדיפנס כי הצבא האסטוני ערך בחודש ספטמבר 2020 הדגמה בה הוצגו יכולותיהם של טילי ה-SPIKE SR.
19/01/22 08:09
7.83% מהצפיות
מאת IsraelDefense
יו"ר הוועדה לביטחון פנים מירב בן ארי: ״הוועדה דורשת לקבל את הנוהל. לא נאפשר עוד תמונות עולם שלישי של אסירים במצב בריאותי קשה אזוקים״. בימים האחרונים ברח אסיר מטיפול רפואי כי שופט התיר להסיר לו אזיקים קרדיט לסטילס: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ הוועדה לביטחון פנים בראשות ח"כ מירב בן ארי, קיימה דיון על איזוק אסירים ועצירים במרחב הציבורי, ובפרט בבתי חולים.
על פי נתוני לשכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית 96% מהאסירים והעצירים המובאים לבתי חולים אזוקים ביד ורגל. הראל ירקוני, שב"ס: "מחודש מאי 22% מהאסירים, כולל פסיכיאטרים, לא נכבלים בהצלבה. 12% לא נכבלים בכלל. כלומר 10% מכבלים רק באחת הגפיים. זה שינוי משמעותי בגלל מדיניות ארגונית. ממאי הכל בפיקוח ובקרה ומועבר דוח חודשי".
הראל ירקוני, ראש אגף אבטחה בשב"ס: "שב"ס אחראי על שמירת הציבור מפני האסירים. זו חובתנו על פי חוק. זו האוכלוסייה הכי מורכבת, חלקם אסירים בטחונים, ארגוני פשיעה, תוקפנים. עשינו שינויים משמעותיים. יש אסיר שזרק בקבוק מים על שופטת, אסיר שנמלט מבית דין רבני והותיר עגונה.
״אסיר שנמלט מבית חולים מאיר וכפת את מאבטחיו וחטף נשק. שובת רעב 100 יום שברח וחצה ערים, הבריחה של בני סלע שהכניס את המדינה למצור שבועיים, והאסיר שנמלט אתמול, שהיו לו רק עבירות תנועה, אבל הרקע המודיעיני אמר שצריך לאזוק".
ד"ר תמי קרני, יו"ר לשכת האתיקה בהסתדרות הרפואית: "העדר תנועה גורם לפקקת ורידים. היה לנו מטופל בן 19, אסיר עם סרטן גרורתי וכאבי עצמות קשים. הוא היה אזוק גם בלילה. היינו שלוש וחצי שעות על ה\טלפונים לכל העולם, כדי לשחרר אותו מהאיזוק. האיזון בחוק לא רע, רק צריך להוריד זאת לשטח. למה אסיר עם גבס עד לאגן, וללא עבר, רק נעצר בהפגנה, אזוק? במיון יש אפס אסירים לא אזוקים".
הילה צור, יועצת לשר הבט"פ: "הנתונים הוצגו לשר והוא הורה למנכ"ל המשרד ולנציבת שב"ס להתחיל עבודת מטה. חייבים להשאיר את שיקול הדעת לגורמי המקצוע. מחודש מאי נכנס לתוקפו נוהל חדש, שנועד לשפר תיעוד. אין היום כבילה לא מתועדת. הנתונים מתגבשים. תהליכים לוקחים זמן, ואנו כאן כדי שהם יקחו פחות זמן. הנהלים טובים, היישום צריך עוד עבודה".
גלי גלילי קרן, יועמ"ש המשרד לבט"פ: "יש היום שיח עם משרד הבריאות. זה בהשלמה מולם".
יו"ר הוועדה, ח"כ מירב בן ארי: "כל שבוע אני מגלה כמה הוועדה הזו נחוצה. בעוד שבועיים הוועדה תתכנס. נעבור על הנוהל הפנימי של השב"ס ונפקח עליו פרלמנטרית. ההתנהלות היום דרשת תיקון. אי אפשר להמשיך עם תמונות עולם שלישי".
ח"כ ארבל: "למשטרה אין בכלל נוהל". סגן ניצב אבי תובל: "יש נוהל שמתגבש. עדיין לא אושר סופית. אנו לא עובדים באותם היקפים של השב"ס. עבדתי בהתאם להערכות מצב שהתבססו על מודיעין וחומרת עבירה". יו"ר בן ארי: "צריך לקדם את זה. מדהים שעד כה לא עבדתם עם נוהל". סגן ניצב תובל: "העלינו את הדרג המאשר את אופן הכבילה. לא יעבדו יותר באופן אוטומטי".
יו"ר הוועדה, ח"כ מירב בן ארי: "הוועדה דורשת לקבל לידיה את הנוהל הפנימי של שב"ס. אם יש בו חלקים חסוים, זה יצג בפני ועדת המשנה החסויה. הוועדה תעקוב ותדרוש לזרז את סגירת הנוהל במשטרה. המצב לא טוב, וזה במילים עדינות.
״אם 96% אחוזים מהאסירים עדיין אזוקים בבואם לבתי חולים, וגם אם זה ירד באחוז, אז משהו מהנהלים לא מחלחל לשטחלרופאים אין שלוש שעות מיותרות לערעורים על כבילה. חייבים לייעל את התהליך. אנו דורשים לקבל נתונים מעודכנים בעוד שבועיים, ונמשיך עקוב ולוודא שרוח הנהלים החדשים מגיעה ליישום בשטח, ולשינוי בנתונים".
19/01/22 08:14
7.37% מהצפיות
מאת IsraelDefense
קבוצת ה-CPU תצטרף למגוון קבוצות וצוותי מו"פ הפועלים כיום באנבידיה ישראל צילום: אנבידיה אנבידיה הודיעה על הרחבת פעילות מרכזי הפיתוח שלה בישראל, עם הקמתה של קבוצה חדשה שתוביל את פיתוח הדור הבא של מעבדי ה-CPU וליבות העיבוד מבית החברה. בקבוצה ייקחו חלק מגוון רחב של מהנדסים ומפתחים בתפקידים שונים: חומרה, תוכנה, ארכיטקטורה, Chip Design ועוד.
מיכאל כגן, סמנכ"ל הטכנולוגיה, NVIDIA: "מדינת ישראל, וההון האנושי הייחודי שלה, מהווים גורם מפתח באקוסיסטם הטכנולוגיה העולמי, ואנו נרגשים להקים כאן קבוצה חדשה לפיתוח דורות המעבדים הבאים שלנו. אנחנו מצפים להמשך הרחבת הפעילות המקומית שלנו, הן בתחום המחקר והפיתוח, והן דרך התמיכה הרחבה שלנו במפתחים, חוקרים וחברות ישראליות באמצעות תוכניות ייחודיות לסטארט-אפים ומפתחים".
קבוצת ה-CPU תצטרף למגוון קבוצות וצוותי מו"פ הפועלים כיום באנבידיה ישראל, ועובדים על הדור הבא של טכנולוגיות התקשורת מהירה ומחשוב העל, מחקר בינה מלאכותית (AI) וכן מובילים את פיתוח שבב ה-DPU (ר"ת Data Processing Unit) של החברה.
מאז הושלמה רכישת מלאנוקס באפריל 2020, גדלה פעילותה של אנבידיה ישראל בכ-33%, וכיום היא מונה יותר מ-2,800 עובדים ונחשבת כאחת המעסיקות הגדולות והמשמעותיות ביותר בהייטק הישראלי. צוותי הפיתוח של החברה פזורים בשבעה מרכזי פיתוח בישראל: יוקנעם, תל-חי, רעננה, תל אביב-יפו, ירושלים, קריית גת ובאר שבע.
כמו כן, לאנבידיה שיתופי פעולה רבים עם האקוסיסטם המקומי: תוכנית NVIDIA Inception, המטפחת סטארט-אפים חדשניים בעולמות הבינה המלאכותית וכוללת למעלה מ-300 חברות ישראליות; וכן כחלק מתוכנית המפתחים NVIDIA Developer Program, שמונה אלפי מפתחים ומפתחות. החברים בתוכניות אלו נהנים מתמיכה טכנולוגית, גישה לערכות פיתוח ומודלים מתקדמים מבית אנבידיה, ועוד.
19/01/22 07:59
6.45% מהצפיות
מאת IsraelDefense
כולנו רוצים לחיות במדינה עם פחות פשע וטרור, אבל לא מוכנים לשלם את המחיר הדרוש לכך. שימוש בכלי מעקב כמו זה של NSO הכרחי בעולם של ימינו עבור גופים כמו משטרה או שב״כ. הפיקוח הכרחי והדגש צריך להיות על גורמי הפיקוח החיצוניים צילום: משטרת ישראל בהמשך לדיווח שעלה אתמול (ג) בכלכליסט אודות טענות לשימוש שלא כחוק בתוכנת מעקב של חברת NSO בידי המשטרה, אטען כי הדיווח חוטא למטרתו. במקום לשים דגש על גורמי הפיקוח החיצוניים למשטרה, ביניהם משרד הבט״פ ומשרד המשפטים, החליטו בכתבה לטעון נגד המשטרה וחברת NSO.
נתחיל מההתחלה. בישראל ישנה חקיקה המסדירה האזנות סתר (לחוק), חקיקה המסדירה את עבודת המשטרה (לחוק) וחקיקה המסדירה את עבודת השב״כ (לחוק). כלומר, כל ניתוח אירוע במסגרתו נטען כי אחד הגופים הללו עובד שלא על פי חוק בהקשר האזנות סתר, צריך להתבצע במסגרת מה שהחוק מתיר. קריאת החוקים תראה כי המחוקק (הכנסת) סיפק לשני גופים אלו מרווח פעולה מספיק גדול כדי לפענח פשעים או אירועי טרור.
לגבי השילוב של NSO בכתבה, טרם ברור למה הדיווח מדגיש את מעורבתה. לחברה מותר למכור לכל לקוח שמשרד הביטחון מאשר לה. קל וחומר, משטרה, שב״כ, מוסד או משרד הביטחון על כל זרועותיו. המערכת של החברה נמכרת בעולם תחת מסגרת רישיון שיווק וייצוא. את המגבלות, אותן ניתן לתכנת במערכת, קובע משרד הביטחון בהתאם ללקוח. השימוש של המשטרה בכלי של NSO אינו שונה משימוש ברובה סער, ניידת משטרה, אקדח או ספינה.
אזכיר כי לאחרונה נכנסה חברת NSO לרשימת הפיקוח של משרד המסחר האמריקאי בשל שימוש שעשה שב״כ נגד מספר חשודים בטרור, שהסתבר שיש להם אזרחות כפולה - גם אמריקאית. ישראל לא דיווחה לארה״ב על המעקב, זה התפרסם והבית הלבן נקם בישראל דרך עיצומים על חברות מסחריות. כעת מנסה משרד הביטחון לתקן את העוול שהוא עצמו יצר. אבל זה סיפור אחר.
איפה ההוכחות?
במקרה דנן, הדיווח מבוסס על עדויות של שני שוטרים, שככל הנראה שירתו באגף הסיגינט של המשטרה שעושה שימוש בכלי של NSO. את הכלי רכשה המשטרה בשנת 2013, כך לפי הדיווח. יצויין, כאמור, כי גם שב״כ משתמש בכלי זה, על אף שהשירות מעולם לא אישר זאת פומבית.
נחזור לסיפור על המשטרה. לפי הדיווח, נטען כי המשטרה רכשה את הכלי ועשתה בו שימוש לא חוקי. מבחינת עובדות, כדי להוכיח שהמשטרה עברה על החוק, הטוענים נדרשים להציג הוכחות כי ישנה אי תאימות בין קבצי הלוג של המערכת לבין האישורים הנדרשים לכל רשומת מעקב במערכת. כאלו טרם הוצגו על ידי כותבי הדיווח.
אסביר. מערכת כמו זו של NSO או כל מערכת ממוחשבת אחרת, מפיקה קבצי לוג על כל אירוע. כלומר, אם בוצע מעקב אחרי מספר הטלפון של עמי בתאריך 19.1.2022 בין השעות 8 בבוקר ל-12 בצהריים, יש לזה תיעוד במערכת. נצא מנקודת הנחה שהמשטרה לא יכולה למחוק קבצי לוג כדי להסתיר ראיות. הנחה אחרת תעשה עוול לחברת NSO ולאנשים הטכניים במשטרה.
עוד נקודה שפלוני צריך לזכור באותו הקשר, היא שהמשטרה לא עוקבת אחרי אנשים סתם. גם לא שב״כ. המשטרה אמונה על פענוח פשעים. שב״כ על סיכול טרור. כלומר, בניקוי ״תפוחים רקובים״, אותם מקרי קיצון שמתרחשים מידי פעם בניצול אמיתי של מערכות ותהליכים, יתר הפעולות נעשות כאשר עולה חשד לפשע או טרור.
הליך איסוף ראיות
למה זה חשוב? כי הליך תביעה פלילי מבוסס על ראיות. אם הליך איסוף הראיות הזדהם, הסניגור יעשה מהתובע צחוק בבית משפט - והתיק יפול. ויש לא מעט מקרים כאלו, כאשר הסניגור מוצא פגם באיסוף הראיות, ולמרות שהחשוד באמת עבריין, לא ניתן להוכיח זאת בבית משפט.
כלומר, כאשר המשטרה מתחילה חקירה פלילית בשל חשד כלשהו, המטרה שלה היא לאסוף ראיות בדרך שאפשר יהיה להציג אותן בבית משפט על מנת להביא להרשעה. באותה חשיבה, המשטרה צריכה גם לדאוג שהסניגור לא יכול לערער על הליך איסוף הראיות. אחרת, התיק נופל. אחרי המשטרה, גם הפרקליטות עוברת על הראיות ושואלת שאלות כמו הסניגור, לוודא שהתיק מוצק. טרם הגעתו לבית משפט.
תחת מציאות זו, אם המשטרה משתמשת במערכת של NSO שלא על פי חוק האזנות סתר, היא ביודעין הורסת לעצמה את החקירה. ולא רק זה. חוק האזנות סתר כוללת סנקציות פליליות. כלומר, הנחה, כפי שבאה לידי ביטוי בין השורות בכתבה, גורסת כי קצינים במשטרה פעלו במודע שלא על פי חוק האזנות סתר.
אם נניח כי שוטרים ביחידת הסיגינט של המשטרה יודעים את תוכן החוק, על פי הפרסום, הם לקחו, ביודעין, סיכון באיבוד הטבות הפנסיה שלהם ותקופת מאסר של שנים, עבור פענוח פשע. זאת, בשל הליך פלילי שיופעל נגדם. אין ספק, נחישות שאין כדוגמתה לפתרון פשעים.
מסגרת החוק
עם זאת, נראה כי המציאות אחרת. החוק מתיר למשטרה לאסוף מודיעין באמצעות האזנות סתר במגוון דרכים. הדרך העיקרית היא צו שניתן על ידי שופט (נשיא בית משפט מחוזי, או סגן הנשיא). אולם, ישנם מקרים אחרים. למשל, על פי סעיף ״האזנת סתר במקרים דחופים״, מספיק היתר כתוב מאת המפכ״ל שתופס ל-48 שעות.
החוק גם עוסק במקרים בהם ״שימוש כדין בהאזנת סתר שלא כדין״. כלומר, מקרה שבו ישנו נניח צו להאזין מוגבל בפרק זמן, אך במהלך החקירה, התגלו שיחות במכשיר הסלולרי הנחקר ששמורות מתאריכים קודמים לאלו הכתובים בצו. לכאורה, הצו אינו מאפשר להשתמש בהן.
ובכן, בחוק נכתב: ״קצין משטרה בדרגת סגן ניצב ומעלה שהוסמך לכך, רשאי להקשיב לדברים שנתקבלו בהאזנת סתר שלא כדין או לעיין בהם, ורשאי הוא גם להסמיך, לענין מסויים, תובע או ממונה על חקירה לעשות שימוש בדברים שנתקבלו כאמור, הכל למטרת אכיפתו של חוק זה ובמידה שאינה עולה על הנדרש.״
היתר יכול להתקבל גם משר. ״שר רשאי, אם נתבקש לכך בכתב מאת ראש רשות בטחון ואם שוכנע לאחר ששקל גם את מידת הפגיעה בפרטיות כי הדבר דרוש מטעמי בטחון המדינה, להתיר בכתב האזנת סתר״, לשון החוק.
הפיקוח החיצוני הוא זה שחשוב
אין ספק כי לפחות אחת המטרות בכתבה - חיובית (נתעלם מהתזמון המקרי בין הפרסומים אודות עסקת טיעון של נתניהו לבין הפרסום אודות כשלים באיסוף ראיות במשטרה). מטרתה, להפעיל לחץ על המשטרה לפקח ביתר שאת על שימוש במערכות טכנולוגיות שמטרתן מעקב אלקטרוני. עם זאת, האשמות ללא בסיס, לפחות עד שיוצגו הוכחות, עושות עוול לכוונה טובה זו.
מדוע? מכיוון שבמקום להפנות את הפנס לעבר גורמי הפיקוח החיצוניים למשטרה, ביניהם משרד המשפטים ומשרד הבט״פ, הפנס מכוון למשטרה ולחברת NSO. בצורה כזו, אותם גורמי פיקוח חיצוניים יוצאים ממעגל האחריות בעיני הציבור. והאמת הפוכה. גורמי הפיקוח שאמורים לאכוף את החוק הקיים - הם היסוד לעבודה תקינה של המשטרה בנוסף לפיקוח העצמי של המשטרה על עצמה. אם פלוני מניח שהמשטרה כושלת בפיקוח עצמי, הוא נדרש, תחת אותה לוגיקה, להפנות את העול לגורמי הפיקוח החיצוניים.
לא לקח הרבה זמן עד שמפכ״ל המשטרה הגיב לפרסום - ושלל אותו. "הוריתי על בדיקת כל המקרים שעלו בכתבה ושלכאורה התרחשו לפני מספר שנים. מהבדיקה עלה שחלק מהמקרים אינם נכונים (לא הופעלה בהם המערכת המדוברת). בין השאר, לא התבצע שימוש בכלים מסוג זה מול מפגיני הדגלים השחורים, טלפונים של ראשי רשויות ומעקב אחרי גורמים המתנגדים למצעד הגאווה״, אמר מפכ"ל המשטרה, רב ניצב יעקב שבתאי.
״פרטים אלה אינם נכונים. בכל הנוגע לשימוש באמצעי אכיפה באופן כללי, כאמור, הכל נעשה עם האישורים המשפטיים הנדרשים. משטרת ישראל אינה מפעילה את יכולותיה הטכנולוגיות המתקדמות אל מול אזרחים ומפגינים תמימים. אני גאה בשילוב מערכות טכנולוגיות שהפכו לראש חץ במלחמה בפשע, באלימות ובעבריינים.
״השימוש בטכנולוגיה מתקדמת במאבק בפשיעה הוא אינטרס לאומי ראשון במעלה והוא בא להגן על הציבור שומר החוק בישראל ועל ביטחון הפנים של המדינה. עולם הפשע מתחכם ואנחנו נמשיך לפעול ולעשות הכל בכדי להיות צעד אחד קדימה.
״חשוב לציין, כי מדובר באחד התחומים הכי מבוקרים ומפוקחים על ידי כלל הגורמים המשפטיים בתוך הארגון ומחוץ לארגון וביניהם הבכירים ביותר ואני רוצה להבטיח כי משטרת ישראל בראשותי פועלת על פי חוק תוך הקפדה יתרה על צווי בתי המשפט בכל שימוש בכלי כזה או אחר."
דוברות המשטרה הוסיפה את חלקה. ״בהמשך לשיח בתקשורת אודות שימוש המשטרה ביכולות טכנולוגיות מתקדמות אנו מבקשים להבהיר״, כותבים בפרסום של המשטרה. ״המשטרה רוכשת כלים טכנולוגיים מחברות חיצוניות, גם בתחום התקשורת והסייבר. החברות החיצוניות אינן חשופות למידע מודיעיני או לתוצרי המידע החקירתי, ובתוך כך הפעלת הכלי הטכנולוגי לצורך משטרתי נעשה על ידי גורמי המקצוע של משטרת ישראל ולא על ידי עובדי החברות החיצוניות.
״השימוש בכלים הטכנולוגיים שנרכשו מחברות חיצוניות כמו גם בכאלה שמפתחת המשטרה נעשה על פי הדין. כך, למשל, ככל שמדובר בשימוש בכלי טכנולוגי לצורך ביצוע האזנת סתר, מוגשת בקשה לביצוע האזנת הסתר לבית משפט מוסמך כמקובל, והדבר נבחן על ידי בית המשפט ומאושר תחילה.״
כעת, לאחר הכחשת המשטרה והעדר הוכחות כתובות לטענות בכתבה, נראה כי הטיעון המרכזי בכתבה, העדר פיקוח, ישקע תחת כותרות אחרות באתרי החדשות. זאת, כאשר מנגנון הפיקוח החיצוני על המשטרה נשאר ללא לחץ ציבורי. על זה נאמר, תפסת מרובה, לא תפסת.
בינתיים, משרד המשפטים, מבקר המדינה, היועמ״ש לממשלה ורשות הפרטיות, כולם קפצו על העגלה ודורשים תשובות מהמשטרה. תמימות או צביעות? זו שאלה פתוחה.