הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
29/03/22 08:40
15.76% מהצפיות
מאת IsraelDefense
הרמ"ט שמע סקירות על התפתחויות תכנית ייצור המסוקים, ולסיום הביקור טס במסוק יחד עם קולונל לוק פרנק, הקצין האחראי על פריסת המסוקים בחיל הנחתים קרדיט לתמונות: NAVAIR ראש מטה חיל האוויר תא"ל איל גרינבוים טס בחודש שעבר במסוק התובלה CH-53 KING STALION בעת ביקור בבסיס הצי האמריקני במדינת מרילנד. המסוק K יחליף בבוא העת את מסוקי התובלה הוותיקים יסעור בחיל האוויר.
ֿהרמ"ט שמע סקירות על התפתחויות תכנית ייצור המסוקים, ולסיום הביקור טס במסוק יחד עם קולונל לוק פרנק, הקצין האחראי על פריסת המסוקים בחיל הנחתים.
משלחת הרכש של משרד הביטחון חתמה בסוף השנה שעברה על ההסכם לרכש 12 מסוקי K של לוקהיד מרטין. מסוקים אחלו כבר מהווים היום את חוט השדרה של המארינס באספקה לוגיסטית ארוכת טווח.
המארינס סיימו באחרונה את שלב ההערכה והניסויים המבצעיים הראשוניים של המסוק, ובין היתר חילץ מסוק כזה מסוק אחר של הצי האמריקני בשטח הררי בצפון קרוליינה, בבחינת מסוק-חילץ-מסוק.
29/03/22 09:01
13.3% מהצפיות
מאת IsraelDefense
בשיטות הצפנה שונות נהוג לחשוף טפח ולהסתיר בתוכו טפחיים. במקרה דנן, המשרד להגנת הסביבה חושף מפת אתרים מזהמי קרקע - אך כאלו משמעותיים אינן כלולים בה. דני קרוננברג תוהה על פשר החסרת אתרים כמו מפעל תע"ש נוף ים צילום: לאוניד נוביקוב, לע"מ
המשרד להגנת הסביבה מפרסם בימים אלה כשירות לציבור גרסת פיילוט (הרצה) של שכבת מידע חדשה - המפה הארצית לזיהומי קרקע.
המפה הארצית לזיהומי קרקע מציגה מידע לגבי אתרים החשודים או הידועים כמזוהמים המצויים במאגר המידע של המשרד להגנת הסביבה, כפי שמקובל במדינות אחרות בעולם.
אלפי אתרים החשודים בזיהום קרקע
אגף שפכי תעשייה, קרקעות מזוהמות ודלקים של המשרד להגנת הסביבה ריכז מידע על אודות אלפי אתרים החשודים בזיהום קרקע, ממקורות מידע שונים, ופעל להנגשת המידע יחד עם אגף מדיניות, ובשיתוף אנשי מקצוע מתחומים שונים במשרד לרבות חופש מידע, מערכות מידע ו-GIS, פרסומים, הלשכה המשפטית וחברת DHV.
כעת יש במערכת למעלה מ-2,200 אתרים, ואתרים נוספים ממשיכים להיקלט. מעל ל-300 אתרים מצויים בהליך שיקום, יותר מ-700 אתרים סיימו הליך חקירה ושיקום ושאר האתרים מצויים בהליכי חקירה.
כמה נתונים בולטים: ב-1,100 אתרים התרחשה או קיימת פעילות מענף התחבורה, בהם מוסכים ותחנות דלק; בכ-600 אתרים הייתה או יש פעילות תעשייתית; ובשאר האתרים הייתה פעילות חקלאית, ביטחונית או שנגעה לאתרי הפסולת השונים.
למעלה מ-1,900 אתרים מצויים באזור בעל רגישות הידרולוגית גבוהה וכ-2,000 מצויים בשטחי ישובים. ביותר מ-1,400 אתרים אותרו גזי קרקע. מאגר המידע אינו כולל את כל הנתונים אודות זיהומי קרקע בישראל, אלא משקף לציבור את מצב הנתונים הקיים במשרד נכון למועד הפרסום ונכון למועד בו נערכו הבדיקות בקרקע.
מאגר הנתונים מיועד לקהל משתמשים רחב לרבות רוכשים ומתעניינים בנדל"ן, חוקרים, ארגוני סביבה, גורמים מהמגזר העסקי והפיננסי, וכן גורמים שונים מהמגזר הציבורי לרבות משרדי ממשלה, שלטון מקומי ומוסדות תכנון.
המידע צפוי לסייע בתהליכי קבלת החלטות ציבוריות ועסקיות תוך הטמעה של סיכונים סביבתיים-פיננסיים, וכן לסייע במעקב אחר תהליכי טיפול קרקעות מזוהמות ואתרים חשודים.
זנדברג: ״מאגר מידע חיוני״
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג מסרה: "מדובר במאגר מידע חיוני ואפילו קרדינלי עבור הציבור הרחב וכל מי שעוסק בנושא, זו ללא ספק יוזמה מבורכת. המודעות לזיהום אוויר וקרקעות עולה, והצורך להפחית שימוש בדלקים פוסיליים מתחדד, בעיקר על רקע משבר האקלים.
״במדינה צפופה כמו שלנו שבה הקונפליקטים על שימושי הקרקע נרחבים, חשוב מאוד שעל כל קרקע לבניה, לתכנון וגם לטיול תהיה שקיפות על הנתונים, בטח בתקופה הנוכחית שבה המודעות לסביבה גדולה יותר. אנחנו רואים באמצעות שכבת המידע החדשה"
אבי חיים, מנהל אגף שפכי תעשייה, קרקעות מזוהמות ודלקים במשרד להגנת הסביבה הוסיף: "מאגר הנתונים החדש של המשרד מתפרסם במסגרת המיקוד שלנו בהגברת שקיפות המידע הסביבתי בישראל. המאגר הוא כלי עזר לגורמים שונים כגון רוכשי ויזמי נדל"ן, ארגוני סביבה, ומוסדות התכנון, על קרקעות מזוהמות או חשודות כמזוהמות, ובכוונת המשרד להגדיל כל הזמן את היקף האתרים הנמצאים במאגר"
סיווג האתרים במפת המידע מתבצע על פי חלוקה לשלושה שלבים מנהליים: אתרים שלגביהם יש חשד לזיהום קרקע; אתרים עם זיהום קרקע ידוע; ואתרים ששוקמו או שלגביהם נערכה בדיקה ולא נמצאו מזוהמים. המערכת מכילה מידע גם לגבי גזי קרקע ומידע אחר ענפי הפעילות באותם אתרים.
המידע מונגש על גבי מערכת GovMap כשכבת מידע בשם "המפה הארצית לזיהומי קרקע" וכן במערכת המידע הממשלתית GovData כמידע גולמי פתוח. מידע זה מתעדכן ועובר טיוב נתונים מעת לעת. את מאגר הנתונים ניתן להוריד גם כגיליון נתונים, ולעשות בו שימושים נוספים כגון ניתוח נתונים ופיתוח ממשקי משתמש.
עד כאן תוכן הודעת המשרד להגנת הסביבה, לאחר תיקוני עריכה קלים.
טעות או הסתרה מכוונת?
נפעם ונרגש יצאתי למצוא מידע לגבי זיהומי חומרים מסוכנים, אך עד מהרה התאכזבתי שאפילו אתרים בולטים ומפורסמים, שנטען שיש או שהיה בהם זיהום ברמה גבוהה, כלל אינם מופיעים במפה.
באפולוניה (שבה יש זיהום עקב פעילותו של מפעל תע"ש נוף ים) לא מוזכר שום זיהום בקרקע.
בחוות מכלי הדלקים ליד אשקלון (שאפילו לאחרונה היו בהן תקריות חומ"ס) לא מוזכר שום מקרה של זיהום קרקע.
בחוות מכלי הדלקים בתש"ן בקריית חיים, לא מוזכר שום זיהום בקרקע.
במתחם בז"ן (בתי הזיקוק במפרץ חיפה) נכתב שיש "היתכנות" לקרקע מזוהמת.
את בית הקברות לכספית של תעשיות אלקטרוכימיות (פרוטרום), שיש הטוענים שהוא נמצא בחוף עכו, לא מצאתי.
את מתחם ישראסבסט בנהריה לא מצאתי ולכן אינני יודע האם שיקום הקרקע שם הושלם.
והרשימה עוד ארוכה.
יש לי רושם שמי שהוציא את המפה הזאת, מיהר ולא ביצע בדיקה ראשונית בתוך המשרד להגנת הסביבה, לגבי אתרים שהיה צריך לסמן אותם במפה, לפני שהוא פרסם את המפה לציבור הרחב.
למשרד להגנת הסביבה יש כוונות טובות אך כנראה שהביצוע במקרה הזה דורש שיפור.
יש לקוות שעובדי המשרד יתעשתו במהרה ויתקנו את הטעון תיקון במפת זיהומי הקרקע, כי כמו שציינה השרה להגנת הסביבה "מדובר במאגר מידע חיוני ואפילו קרדינלי עבור הציבור הרחב וכל מי שעוסק בנושא".
למפה הארצית לזיהומי קרקע: https://did.li/UZ2YH
למצגת: https://did.li/NLiaa
למדריך מסד נתונים קרקעות מזוהמות:https://did.li/bbuCN
למידע נוסף אודות קרקעות מזוהמות: https://did.li/smWfT
המחבר הוא מהנדס יועץ בתחום החומרים המסוכנים, חבר ענף בטיחות נפיצים באיגוד הישראלי להנדסת בטיחות, מחבר ומתרגם ספרים ובהם "מדריך תגובות חירום בתקריות חומרים מסוכנים"
29/03/22 12:03
12.32% מהצפיות
מאת IsraelDefense
הצרפתים קיבלו קיבל משלוח של 15,000 אקדחים חצי-אוטומטיים מסוג גלוק-17 FR בעוד שמשרד הפנים הפדרלי הגרמני הזמין מספר מאות של אקדחים מדור 5
Glock-17 FR semi-automatic pistol. (Photo: DGA) מנהל הרכש הצבאי הצרפתי (DGA) קיבל משלוח של 15,000 אקדחים חצי-אוטומטיים מסוג גלוק-17 FR. האתר Shephardmedia מדווח כי עד לסוף שנת 2022 יסופקו עוד כ-14,600 אקדחים נוספים, בהתאם לחוזה שנחתם בדצמבר 2019 בין מנהל הרכש הצרפתי וחברת גלוק.
אקדח הגלוק-17 FR חצי-אוטומטי מדור-5, שוקל 700 גרמים, עם קנה באורך 4.5 אינצ'ים ומחסנית 17 כדורים ומחליף בהדרגה את אקדחי ה-PA MAC 50 ו-PAMAS G1 שנמצאים בשירות הכוחות המזוינים הצרפתיים. כ-80% מאקדחי גלוק-17 FR מיועדים לצבא הצרפתי, כ-10% לחיל האוויר והחלל הצרפתי, 8% לחיל הים והשאר כרזרבה.
במקביל, מדווח האתר הגרמני Soldat & Technik כי משרד הפנים הפדרלי הגרמני הזמין מחברת גלוק מספר מאות של אקדחים מדור 5. בידי המשרד – שהמשטרה הפדרלית, המשטרה הפלילית הפדרלית והמשרד הפדרלי להגנת החוקה כפופים לו – יש כיום 466 אקדחי גלוק-17 FS דור-5, 324 אקדחי גלוק-19 FS דור-5, 20 אקדחי אימון גלוק-17T FX/FOF דור-5 ו-20 אקדחי אימון גלוק-19T FX/FOF דור-5.
29/03/22 13:17
10.34% מהצפיות
מאת IsraelDefense
חברת EuroTrophy GmbH, חברה גרמנית חדשה, תהיה אמונה על ייצור ושיווק מערכת מעיל רוח באירופה תמונה: רפאל חברת רפאל השלימה את הקמת חברת EuroTrophy GmbH, חברה גרמנית חדשה לשיווק, מכירה וייצור של מערכת ההגנה האקטיבית מעיל רוח עבור כלי רכב משוריינים גלגלים ומשוריינים.
מדובר בשיתוף פעולה עם יצרנית הרק״מ קראוס-מאפי ווגמן וGeneral Dynamics.
EuroTrophy GmbH ממקדת את פעילותה העסקית בלקוחות נאט"ו והאיחוד האירופי באירופה. החברה גם תספק אינטגרציה ותמיכה נלווית לאורך החיים של המערכות. העברת טכנולוגיה תאפשר ייצור מקומי של מעיל רוח בגרמניה.
מארק סטוקפיש, דניאלה מולר ודן קלפוס ממונים לחברי דירקטוריון הנהלה ויובילו את החברה החדשה שהוקמה.
29/03/22 08:48
8.87% מהצפיות
מאת IsraelDefense
אברמוביץ, שניסה לתווך בין האוקראינים לרוסים התלונן על תופעות המיוחסות להרעלה | בממשל האמריקני אין סימנים שפוטין מוכן לפשרות כלשהן לסיום המלחמה Credit: Senna Fadel, Felipe Dana, Alfredo Bosco, Maximilian Clarke, Rodrigo Abd, Aris Messinis אוקראינה ורוסיה מתכוננות לשיחות שלום שאולי יחלו כבר היום (ג') באיסטנבול. אתמול שוחח על כך בטלפון הנשיאים פוטין וארדואן, מארח שיחות השלום.
לדעת בכירים בממשל האמריקני אין סימנים שפוטין מוכן לפשרות כלשהן לסיום המלחמה. לעומת זה יש סימנים שזלנסקי מוכן לפשרות, כמו ויתור על הצטרפות לנאט"ו ונייטרליות של אוקראינה. אולם זלנסקי מעמיד תנאי: כל החלטה תועמד למשאל על באוקראינה, שייערך ללא צבא רוסי במדינה.
בשטח לא היו בסוף השבוע סימנים להפסקת ההפצצות ההרסניות של הרוסים על ערי אוקראינה. הסובלת העיקרית היא עיר החוף מריופול בה נותרו כ-160,000 מיותר מ-400,000 תושבים, והרוסים חוסמים נתיבי פינוי פליטים מהעיר.
בעיריית לביב מסרו כי יש מידע שבעיר מריופול נהרגו 5,000 תושבים מאז הטילו הרוסים מצור על העיר, שיש לה חשיבות אסטרטגית בהקשר לכוונות הרוסים להשתלט על מחוזות הבדלנים במזרח אוקראינה.
ראש עיריית אירפין, ליד קייב, מסר שכוחות אוקראיניים כבשו את העיר מידי הצבא הרוסי, וגם העיר טרוסטריאנץ שבמזרח אוקראינה נמצאת שוב בידי האוקראינים. ראש עיריית קייב ויטאלי קליצ'קו אמר שבעירו נהרסו 82 בתי קומות, וכי בימים האחרונים נהרגו 100 תושבים בהפצצות, כולל ילדים.
האם הרוסים שוב משתמשים בנשק ההרעלה. העיתון וול סטריט ג'ורנל דיווח שהאוליגארך הרוסי רומן אברמוביץ' ושני חברים במשלחת אוקראינה לשיחות שלום עם הרוסים סבלו מתופעות גופניות המחשידות בהרעלה.
אברמוביץ, שניסה לתווך בין האוקראינים לרוסים, ושני חברי המשלחת סבלו מאדמומיות בעיניים. צריבות, דימוע מכאיב, קילופי עור על הפנים והידיים – כל אלו תסמינים מוכרים אצל מי שסבלו מהרעלה.
סוכנות רויטרס מוסרת כי רוסים עשירים החלו בימים האחרונים להזרים סכומי כסף גדולים לרכישת נדל"ן בטורקיה ובאיחוד האמירויות, כדי להימלט מהסנקציות המוטלות על מוסקווה.
מנכ"ל חברת נדל"ן באיסטנבול אמר שהוא מוכר בכל יום שבע-שמונה יחידות מגורים לרוסים. הם משלמים במזומן, אמר, וכדי לפתוח חשבונות בבנקים בטורקיה הם מביאים זהב. באיסטנבול נרשמה עלייה גדולה בקניית נדל"ן על ידי רוסים.
בדובאי שכרה חברת נדל"ן גדולה שלושה סוכנים דוברי רוסית כדי לטפל בלקוחות מרוסיה, שמספרם גדל פי עשרה, לדברי הסוכנות, ויש מהם שקונים בבת אחת ובמהירות חמש דירות יוקרה.
29/03/22 11:59
8.87% מהצפיות
מאת IsraelDefense
שבעה מטוסים צוידו, בין השאר, בתא טייס מזכוכית מתוצרת חברת-הבת של אלביט AEL Sistemas, מכ"ם ELM-2032 של אלתא ומקלט אזהרת מכ"ם של אלביט
Embraer חיל הים הברזילאי משלים את תכנית השבחת מטוסי הקרב סקייהוק שבשימושו באמצעות מערכות מתקדמות מתוצרת התעשייה הביטחונית הישראלית. בימים אלו מקבל החיל לידיו את המטוס השביעי והאחרון המושבח.
תכנית ההשבחה של מטוסי הסקייהוק כללה שיפוץ של שלד המטוס והמנוע, וכן התקנת תא טייס מזכוכית מתוצרת חברת-הבת של אלביט AEL Sistemas, מכ"ם ELM-2032 של אלתא, מערכת ייצור חמצן מובנית, מכשירי קשר של Rohde & Schwarz, ציוד ניווט, מקלט אזהרת מכ"ם של אלביט מערכות ומחשב משימה.
האתר Janes מספר כי באפריל 2009 זכתה חברת אמבראייר (Embraer) הברזילאית בחוזה בשווי 106 מיליון דולרים לשדרוג 9 מטוסי סקייהוק AF-1 ו-3 מטוסי AF-1A.
אולם, בהמשך צומצמה התכנית ורק 5 מטוסי AF-1 חדי-מושב ו-2 מטוסי AF-1A בעלי כפולי-מושב מטייסת פלקאו (Falcao) זכו לשדרוג מאז שנת 2015 לסטנדרט של AF-1B ו-AF-1C בהתאמה. ביולי 2016 התרסק אחד ממטוסי ה-AF-1B.
29/03/22 14:14
8.87% מהצפיות
מאת IsraelDefense
בנוגע לפריצה בבית החולים הלל יפה טען אונא כי האירוע יכול היה להימנע אם היו מקשיבים למערך הסייבר יגאל אונא, ראש מערך הסייבר הלאומי בכנס סייברטק (צילום: גלעד קוולרצ'יק) יגאל אונא, ראש מערך הסייבר הלאומי היוצא טען בוועידת התאגידים העירוניים בהרודס אילת כי ״המצב לא טוב כי אנו עדיין רחוקים ברמת ההגנה והפתרונות המספיקים.
"מצב הרשויות בישראל בהגנת סייבר מורכב. במילה אחת המצב טוב ובשתי מילים- לא טוב. המודעות במגמת שיפור ניכרת אך אנו רחוקים מרמת ההגנה והפתרונות הדרושים להגנה בסייבר ברשויות".
על הערכות הרשויות בישראל למתקפות סייבר: "ככל שהדיגיטציה פוגשת אותנו בכל המקומות זה מגדיל את הסיכוי לתקיפות סייבר ולכן צריך להתאחד ולהתאגד. הרשות המקומית לא יכולה להערך ולטפל לבד.
״ההגנה חייבת להיות הרבה יותר רחוק לפני שהאירוע פוגש את הרשות המקומית. יש את הפלטפורמות הדיגיטליות במרכז השלטון המקומי לצד מערך הסייבר הלאומי. יש עוד הרבה עבודה ברשויות ובתאגידים העירוניים. יש פלטפורמות שיכולות לאפשר את זה כמטרייה לאומית 'כיפת ברזל' להגנה בסייבר".
בנוגע לדליפת המידע של ראש המוסד התייחס אונא כי: "כל מה שכולנו עושים כל הזמן, כל הפעילות הדיגיטלית שלנו בתקופה זו, חשוף לפגיעה וגניבת המידע".
בנוגע לפריצה בבית החולים הלל יפה טען אונא כי האירוע יכול היה להימנע אם היו מקשיבים למערך הסייבר.
29/03/22 16:29
8.87% מהצפיות
מאת IsraelDefense
כשישה חודשים לאחר מינויו לראש השירות, בר מתמודד עם טענות למחדל בשב״כ לאחר הפיגועים בבאר שבע וחדרה. הוכחות למחדל אין, אך עולות שאלות לגבי יכולת האחיזה של שב״כ בערביי ישראל מאז שומר החומות קובי גדעון - לעמ רונן בר החליף את נדב ארגמן כראש השב״כ באוקטובר האחרון. חצי שנה אחרי הגיעה טבילת האש שלו - שני פיגועים ברצף המיוחסים לדאעש. כעת, טוענים כלי תקשורת בארץ כי מדובר במחדל של שב״כ בראשותו. על שום מה השימוש במונח מחדל? ובכן, נראה כי לפחות כעת, מדובר באכזבה ציבורית מכך ששב״כ לא סיכל את שני הפיגועים בבאר שבע וחדרה. או לפחות אחד מהם.
פיגועים קשים אין ספק. אחד אחרי השני ושניהם מיוחסים לדאעש. עם זאת, הציפייה ל100 אחוזים סיכול - נאיבית. אף גוף סיכול אינו מסוגל לספק זאת על ציר הזמן, ולכן בשביל מחדל צריך להוכיח ששב״כ ידע - ולא פעל. האם הייתה התראה על שני הפיגועים? כנראה שלא כזו המספיקה לסכל אותם. אם בכלל.
ראש שב״כ לשעבר, יעקב פרי, התנדב לדברר את שב״כ בטלוויזיה וטען כי אין הרמטיקה בתחום המודיעין ושיש לבחון האם האינדיקציות מהרשתות החברתיות מספיקות לסיכול פיגועים כאלו.
מעצרים לאחר הפיגועים
אחד הסממנים לטענת המחדל הוא המעצרים שבוצעו לאחר הפיגועים. מאיפה הגיע המידע שהוביל למעצרים? הוא חדש (נוצר לאחר הפיגועים) או היה קיים בשירות טרם הפיגועים? זו שאלת מפתח. אם היה מידע, ושב״כ לא ביצע מעצרים, עולה השאלה מדוע?
ובכן, במציאות, שב״כ הכיר את כל הפעילים שנעצרו לאחר הפיגועים - גם לפניהם. אבל לא הייתה סיבה למעצר. אין בישראל חוק המאפשר לשב״כ לעצור מישהו על הזדהות עם רעיון. לאחר הפיגועים, החשש מחקיינים סיפק עילה משפטית למעצרים. הגדרת מחדל כוללת ידיעה - ואי פעולה. לפי הנתונים הגלויים כעת, נראה כי שב״כ לא ידע כי המחבלים הולכים לבצע פיגועים. ולכן, אין כאן מחדל.
״זה התחיל בשומר חומות״
הטענות סביב אוזלת היד של שב״כ נשמעות עוד משומר החומות. אז, ערבים ישראלים פעלו נגד יהודים בערים מעורבות, במקרי אלימות ורצח קשים. הפרעות פרצו ללא שום פעולת סיכול מקדימה מצד שב״כ, שהתערב בדיעבד והרשיע שותפים לעבירות יחד עם המשטרה.
בהפשטה, שב״כ אוסף מודיעין בשלושה וקטורים - יומינט (הפעלת סוכנים), סיגינט (רשתות סלולר ואיסוף אותות בקווים נייחים או באוויר) ומודיעין גלוי (רשתות חברתיות, פורומים). בנוסף יש שיתוף מידע עם ארגונים מקבילים בחו״ל וארגוני מודיעין אחרים בארץ.
במקרה של הפיגועים האחרונים, מדובר בערבים ישראלים עם תעודת זהות כחולה. במקרה זה, העיסוק יותר רגיש מאשר ביו״ש למשל. עד כמה האיסוף המודיעיני של שב״כ איכותי בקרב ערביי ישראל? זו שאלה פתוחה.
אם נניח, היפותטית, שיכולות האיסוף של שב״כ חלשות בקרב ערביי ישראל, והשירות ידע מזה, ולא עשה כלום - זה מחדל. האם זו המציאות? שומר החומות התרחש במאי 21, כחמישה חודשים טרם מינויו של בר לראש השירות.
לפי פרסום שב״כ מיום ה14.5.21: ״לאור התגברות האירועים האלימים בימים האחרונים, פועל שירות הביטחון הכללי, מתוקף ייעודו על פי חוק, לצד משטרת ישראל, בסיכול ומניעה של ההתפרצויות האלימות המתרחשות בערי ישראל בין ערבים ליהודים.
״השב"כ רואה באירועים אלו פעולות טרור לכל דבר ועניין. בהתאם לכך שב"כ מפעיל יכולות איסוף מודיעין על כוונות פיגועים ועימותים אלימים וזהות המעורבים בהם, על מנת לסכל אירועים אלה וכן לשם איתור, מעצר, חקירה והעמדה לדין של מבצעיהם.
״אנשי שב"כ נמצאים בפועל בערים ובאזורים בהם מתרחשת ההסלמה, לצד כוחות משטרה ומג"ב, ופועלים על מנת לסכל מבעוד מועד כוונות פיגוע ולאתר מעורבים במעשי טרור ואלימות, כך שימוצה עימם הדין.״
כלומר, כבר במאי 21 שב״כ ״נכנס לתמונה״ ביישובים של ערביי ישראל. אז, בר היה סגן ראש השירות. סביר להניח שהייתה לו יד ורגל בניהול פעילות זו. מעורבות שב״כ המשיכה גם בחודשים לאחר שומר החומות, עם מעצרי ״בדיעבד״ בשיתוף המשטרה.
כלומר, ניתן לטעון ששב״כ, גם אם נתפס מופתע בתחילת מבצע שומר חומות, העביר מיקוד לערביי ישראל במהלך שומר חומות ולאחריו. במילים אחרות, על פי הודעת שב״כ, יש מיקוד בערביי ישראל מאז שומר חומות. גם כאן, אי אפשר לטעון למחדל. כי השירות הצהיר שהוא מקצה יכולות לנושא כבר לפני 10 חודשים.
אין ציפיות, אין אכזבות
ועדיין, יטענו המקטרגים, שגם פעילות רציפה של 10 חודשים לא הצליחה לסכל שני פיגועים קשים של דאעש. שוב, השאלה אם מדובר בפער מבצעי או במחדל. בשביל מחדל הייתה צריכה להיות התרעה ממוקדת שהתעלמו ממנה - ואין עדות לכזו נכון לעכשיו. בהקשר פער מבצעי, עולה השאלה האם 10 חודשים מספיקים לפתח יכולות שיביאו לסיכול פיגועים כאלו. (ניתן לבחון מה היה טרם שומר החומות באותו הקשר. אולי שם טמון מחדל היסטורי).
אם נחזור לדבריו של פרי מהיום, הוא תיאר את האיסוף ברשתות החברתיות בתור אירוע שלא ניתן לצטט בטלוויזיה בשל חומרת הדברים. כלומר, גם בלי להיות איש שב״כ, ניתן להניח כי כמות המידע ברשתות החברתיות, בפרופילים של ערביי ישראל, בגנות ישראל או לטובת דאעש, גדולה. ולהוציא את המוץ מהתבן, להגיע להתרעה נקודתית על הרברט סמואל בחדרה או על ביג בבאר שבע, זו כנראה תשלובת של אלגוריתמים והרבה מזל. בשני המקרים, זה לא עבד. אולי בגלל פער מבצעי. אולי בגלל העדר מזל.
לאן ממשיכים מכאן?
הבנו ששב״כ משקיע באיסוף מודיעין על ערביי ישראל מאז שומר החומות לפחות. זה 10 חודשים. כעת שני הפיגועים עלו לכותרות ויש לחץ על שב״כ לסכל פיגועים נוספים מטעם דאעש, אז עושים מעצרים מנהליים ומראים נוכחות באום אל פאחם, חורה, לקיה, רהט, וכל מעוזי התנועה האיסלאמית.
ראש הממשלה, נפתלי בנט, טען בעקבות הפיגועים: ״המשך מאמץ מבצעי נרחב, ע"י מגוון כלים (בהם משפטיים, כלכליים, מודיעיניים ודיגיטליים) בכלל הזירות, לרבות פעולות חקירה גלויות וסמויות, במטרה למנוע אירועים נוספים ולמצות את הדין עם מי שסייעו להוצאת הפיגועים אל הפועל.
״שימוש בצווי הגבלה ובמעצרים מנהליים כלפי פעילי טרור, במקרים המתאימים בהם ניתן יהיה להציג תשתית משפטית מתאימה. ניטור השיח ברשתות החברתיות, זיהוי גורמים מסיתים ומפגעים פוטנציאליים ונקיטת הצעדים המתאימים נגדם. שימור וחיזוק השיח עם מנהיגי ציבור ומובילי דעה בציבור הערבי במטרה לשמר את היציבות. המשך והרחבת מבצעי החרמת נשק במקומות הרלוונטיים ע"י משטרת ישראל.״
עד כמה מעצרים וניטור רשתות חברתיות, שני כלים שהיו בידיים של שב״כ טרם הפיגועים האחרונים, יועילו במניעת הבאים? זה חוזר שוב לשאלת הציפיות של הציבור. שב״כ הוא שירות ביון מעולה, גם ביחס למקבילים שלו בעולם. ועדיין, אינו קוסם. אין ולא תהיה סגירה הרמטית. בחינת נתוני התמותה מטרור תראה שאלו במגמת ירידה בשנים האחרונות הודות לשב״כ, אבל אינם עומדים על אפס מוחלט.
סביר להניח שבעקבות הפיגועים, בר יעשה תחקירים, יבצע שינויים בשיטות הפעולה והאיסוף כדי לרדוף יותר ביעילות אחרי פעילי דאעש בקרב ערביי ישראל. גם אם אין מחדל, וכרגע אין ראיות לכך, הפיגועים האחרונים הם מכה מורלית לשב״כ. ובר, כראש שירות טרי, לא רוצה עוד פיגועי דאעש במשמרת שלו. גם בנט, שמינה אותו, לא רוצה שעוד פיגועי ירי בלב ערי ישראל יהיו רשומים על שמו.