הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
07/06/22 09:34
17.18% מהצפיות
מאת IsraelDefense
הטייס הנחית את מטוסו בשדה חקלאי בקליפורניה. האירוע התרחש ב-29 בספטמבר 2020 | שני המטוסים השתתפו בתרגיל שת"פ בין מטוסי קרב למטוסי תובלה Photo by Sgt. Randall Clinton טייס מטוס תובלה KC-130J במרינס קיבל צל"ש על "אומץ לב, גבורה והישג נדיר בטיסה קרבית". הטייס קפטן מייקל וולף הנחית מטוס תובלה אחרי שהתנגש במטוס קרב חמקן F-35 של המרינס בעת תרגיל תדלוק אווירי.
הטייס הנחית את מטוסו בשדה חקלאי בקליפורניה. האירוע התרחש ב-29 בספטמבר 2020. מטוס חמקן ומטוס תובלה ('שמשון' בחיל האוויר הישראלי) התנגשו באוויר. טייס מטוס הקרב נטש ונחת בשלום, ואילו קפטן וולף ביצע נחיתת ריסוק מוצלחת בשדה חקלאי.
AVIATIONIST מוסר כי שני המטוסים השתתפו בתרגיל שת"פ בין מטוסי קרב למטוסי תובלה. קפטן וולף קיבל צל"ש על שהצליח להנחית את המטוס הכבד שלו למרות נזק חמור שנגרם לכנף ימין שלו בעת ההתנגשות עם המטוס F-35.
בכתב הצל"ש נכתב כי כך הציל קפטן וולף את צוות מטוסו. הוא קיבל את העיטור הגבוה מידי מפקד המרינס גנרל ברדפורד גרינג, אות ההצטיינות הגבוה ביותר עבור טיסה מיוחדת. תגובת הטייס: "אני שמח שאני בחיים. אני אוהב לטוס, וכל אחד מאתנו ביצע את תפקידו".
07/06/22 10:17
13.75% מהצפיות
מאת IsraelDefense
כתב אישום נגד חרירי ואחרים בגין עבירות סחיטה של מיליוני שקלים | בין האישומים: סחיטה במיליוני ש״ח והעלמת מיסים
אילוסטרציה. צילום: משטרת ישראל פרקליטות מחוז ת"א (פלילי) ופרקליטות מיסוי וכלכלה הגישו לבית המשפט המחוזי בחיפה כתב אישום כנגד נאסר חרירי אגבאריה (40) מאום אל פאחם, בלאל דבור (42) מנצרת, עכרמה חאג' יחיא (34) מטייבה, קאסם חמאדן (26) מנצרת, שתי חברות שבבעלותו של חרירי אגבאריה וחברה נוספת שבבעלותו של חמאדן בגין עבירות סחיטה קשירת קשר לביצוע פשע עבירות כלכליות ועוד.
זאת לאחר שבין היתר סחטו באיומים אנשים אשר היו חייבים להם כספים.
על פי כתב האישום שהוגש לא.ס היה חוב לדבור, בהוראתו של חרירי הנאשמים סחטו באיומים ובכח את א.ס, והניעו אותו להעביר לידם כסף וזכויות שוות כסף, בסכום כולל של 12,169,700 ₪. לצורך ביצוע הסחיטה עשו הנאשמים שימוש במוניטין האלים של חרירי תוך שהם מאיימים עליו.
סחיטת המתלונן לא התמצתה באיומים מילוליים, ומשלא עמד המתלונן בדרישת התשלומים שדרשו הנאשמים, בוצע ירי לעבר ביתם של קרובי משפחתו ושותפו של המתלונן. ולאחר אף איימו עליו כי: "זה רק ההתחלה וזה עדיין חימום, תצפה לגרוע והרע ביותר. מתחילים לחסל לך את המשפחה אחד אחד – אמא שלך, אבא שלך, אחים שלך, אחיינים שלך, ילדים שלך ואתה נשאר לבסוף, אתה תצפה ותראה הכל ובסוף תשלם את הכסף"
לצורך הסתרת דמי הסחיטה והלבנת הכספים, דרשו המשיבים כי המתלונן יחתום על הסכם חוב כוזב לפיו הוא חב למשיבים כספים בגין עבודות בניה, יתקשר בשמו בהסכמי ליסינג להשכרת רכבי יוקרה אותם העביר לידי הנאשמים, וימחה עבורם חובות של לקוחות לקוחותיו. במעשיהם אלה השמיטו חרירי ודבור הכנסה החייבת במס בגובה של כ-5,000,000 ₪.
אישום נוסף מייחס לדבור כי הוציא מידי מ.ר סכומי כסף המסתכמים במיליוני שקלים זאת לאחר שקיבל ממנו במרמה את הסכמתו לוויתור על חובו של אחר בסך 600,000 ₪ ומתוכם גנב כ 120,000 ₪.
בהמשך קיבל במרמה את "אישורו" של מ.ר כי הוא חייב לדבור סך של 1,800,000 ₪. משלא עמד מ.ר בהחזרים שדרש דבור, החלו דבור וחאג' יחיא, לסחוט את מ.ר. בתוך כך, בשל חששו, מכר מ.ר את דירת מגוריו תמורת 7 מיליון ₪, מתוכם מסר סך של 1,800,000 ₪ לידי דבור.
בהמשך משלא חדלו מדרישותיהם העביר לידם בית מגורים נוסף. דבור דאג לרשום את בית המגורים הנוסף על שם אחר על מנת להסתיר את מקורו של הרכוש. במעשיו אלה השמיט דבור הכנסה החייבת במס בגובה של כ-5,000,000 ₪.
בנוסף, מיוחס לדבור רכישה של 5 דירות שחלקן לא רשומות על שמו על מנת להתחמק בתשלום מס.
בבקשת המעצר שהוגשה במקביל צוין כי "עיון בחומר הראיות, חושף התנהלות עבריינית כדפוס פעילות קבוע של המשיבים, אשר כאמור באירוע הראשון, פעלו כקבוצה עבריינית אחת, בראשותם של משיבים 1 ו-2, וביצעו עבירות של סחיטה באיומים ובכח לצד עבירות כלכליות, תוך שימוש במוניטין האלים שיצא להם.
״כתוצאה מדברי האיום שהוטחו בו, היו המתלונן ובני משפחתו נתונים בבעתה מתמדת מפני פגיעה קטלנית במתלונן או בהם, תחושה אשר אוששה בעקבות אירוע הירי שבוצע כלפי בית קרוביו ושותפו של המתלונן. מסוכנותם של המשיבים נלמדת אף מנסיבות האירוע השני, מתחדדת המסוכנות הניבטת מן המשיבים, אשר לא חודלים מדרישותיהם גם בשעה שהמתלונן השני נותר ללא קורת גג."
בנוסף, הוגשה בקשה לחילוט רכבים, נכסים נדל"ן, חשבונות בנק, זכויות ועוד של הנאשמים עד לשווי כ-26,558,707 ש"ח.
את התיק מנהלים עו"ד צחי יונגר ודרור לוי מפרקליטות מחוז ת"א (פלילי), עו"ד יפעת שטיין, רועי ברק, אוראל בן מוחה ומיכל גייסט מפרקליטות מיסוי וכלכלה. התיק נחקר על ידי יאחב"ל בלהב 433, יחידת יהלום של רשות המיסים והרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור.
לכלל הנאשמים מיוחסות עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע (סחיטה באיומים שהביאה לכדי מעשה); סחיטה באיומים שהביאה לכדי מעשה; סחיטה בכוח שהביאה לכדי מעשה; עשיית פעולה ברכוש במטרה להסתיר או להסוות את מקורו, את זהות בעלי הזכויות בו, את מיקומו, את תנועותיו או עשיית פעולה בו ועשיית פעולה ברכוש אסור.
לחרירי מיוחסת גם עבירת שימוש בכל מרמה ערמה או תחבולה במטרה להתחמק ממס; לדבור מיוחסות גם עבירות שימוש בכל מרמה ערמה או תחבולה במטרה להתחמק ממס, גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עשיית פעולה ברכוש במטרה להסתיר או להסוות את מקורו, את זהות בעלי הזכויות בו, את מיקומו, את תנועותיו או עשיית פעולה בו.
עשיית פעולה ברכוש אסורה ועבירות מס ועבירות לפי חוק מיסוי מקרקעין;
לחא'ג יחיא מיוחסות גם עבירת גניבה בידי מורשה וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.
07/06/22 10:37
10.65% מהצפיות
מאת IsraelDefense
רובוט הקרקע הרב-משימתי הנייד (TIGR) של Roboteam הוא כרב"מ בגודל בינוני הנושא שני אנשים המשתמש בתחנת נשק קלה נשלטת-מרחוק (LRCWS) SMASH Hopper של SMARTSHOOTER
תמונה: SMARTSHOOTER Roboteam, ספקית ישראלית של מערכות רובוטיות קרקעיות טקטיות (מוחזקת חלקית על ידי אלביט) ו-SMARTSHOOTER, מעצבת, מפתחת ויצרנית ישראלית של מערכות בקרת אש חדשניות, יציגו בתערוכת Eurosatory 2022, שתתקיים בפריז באמצע יוני, פתרון משולב: רובוט קרקעי טקטי המשתמש בטכנולוגיית SMASH המבטיחה יכולות פגיעה מדויקות וכן הגנה מפני רחפנים (C-sUAS).
כמערכת ניידת מאוד, המתאימה לכל מזג אוויר ומסוגלת לפעול בכל שטח, רובוט הקרקע הרב-משימתי התובלתי (TIGR) של Roboteam הוא כרב"מ (כלי רכב בלתי-מאויש) בגודל בינוני הנושא שני אנשים. בשילוב ה-SMASH Hopper של SMARTSHOOTER, תחנת נשק קלה נשלטת-מרחוק (LRCWS) עם יכולת קטלנית מדויקת.
פתרון משולב זה משפר את הקטלניות והישרדות של הכוחות הטקטיים על ידי כך שהוא מספק להם את היכולת לפגוע במטרות קרקעיות, אוויריות, נעות או נייחות מנקודה בטוחה מרחוק. פתרון קל-משקל זה, עם יכולת תמרון גבוהה ויכולת עלייה במדרגות, הינו אידיאלי עבור תרחישים עירוניים, בקרת גבולות, משימות טקטיות, משימות תת-קרקעיות ומשימות מבצעיות אחרות.
מערכות בקרת האש של SMASH יכולות להשתלב גם בפתרונות הרובוטיים החדשניים האחרים של Roboteam, כגון ROOK Multi-Purpose Robotic UGV ו-PROBOT Lightweight Heavy-Payload Robot.
07/06/22 10:12
9.28% מהצפיות
מאת IsraelDefense
פונקציות המודעות העצמית של PITBULL מייעלות אותה עבור יישומי מערכות רובוטיות, המיושמות על גבי כרב"מ "יגואר" של התעשייה האווירית, המופעל על ידי צה"ל בגבולות המדינה תמונה: ג'נרל רובוטיקס ג'נרל רובוטיקס, חברה ישראלית העוסקת בפיתוח וייצור של עמדות נשק קלות וחכמות נשלטות-מרחוק (RCWS) תציג בתערוכת Eurosatory 2022 את Smart-AI PITBULL, הגרסה האחרונה של עמדות נשק בשליטה-מרחוק PITBULL.
הגרסה כוללת יכולות משופרות מבוססות בינה מלאכותית, המאפשרות לכלי רכב משוריינים ולפלטפורמות בלתי מאוישות להשיג שיפור מהותי במודעות למצב, בקצב התגובה ובכוח האש.
ֿה-PITBULL הבסיסי היא עמדת נשק נשלטת-מרחוק קלת-משקל שניתן להרכיב עליה מקלעים בקוטר 7.62 מ"מ או 12.7 מ"מ, משגרי רימונים אוטומטיים בקליבר 40 מ"מ, חיישנים אלקטרו-אופטיים ומטענים אחרים.
שלא כמו עמדות נשק נשלטות-מרחוק אחרות, ה-PITBULL עם הבינה המלאכותית החכמה החדשה שומרת על מודעות מתמדת ומלאה לסביבה, ללא קשר למצב הפלטפורמה.
לדברי ג'נרל רובוטיקס, באמצעות טכנולוגיית Smart-AI ה-PITBULL מזהה, עוקב ומחשב באופן רציף ואוטונומי את מיקומי האיומים החזויים ומיקומי כוחות ידידותיים באמצעות אלגוריתם חיזוי יעד (TPA). על ידי עיבוד פקודת המשתמש ל"כוון ולירות" ומשיכת ההדק בזמן-אמת, המערכת קובעת את הזמן הנכון לירות ברובה על פי פקודת המפעיל, במצב לבצע ירייה מושלמת.
פונקציות המודעות העצמית של PITBULL מייעלות אותה עבור יישומי מערכות רובוטיות, המיושמות על גבי כרב"מ "יגואר" של התעשייה האווירית, המופעל על ידי צה"ל בגבולות המדינה. ניתן להפוך את ה-PITBULL גם לאמצעי ללחימה ברחפנים (C-UAS), כשהוא מצויד באמצעי הרג רכים וקשים.
07/06/22 08:33
8.59% מהצפיות
מאת IsraelDefense
אלכס אורלובסקי מעמותת Space Port Israel טוען כי תעשיית חלל מפותחת במדינת ישראל דורשת בסיס שיגורים אזרחי לחלל https://www.spacex.com לאור התפתחות הטכנולוגיה וכניסה מאסיבית של חברות חדשות, מסחור מואץ של תעשיית החלל בכלל ותעשיית שיגורים בפרט, הקמת תשתית לשיגורי חלל אזרחיים היא דרישת השעה.
בישראל אין תשתית שיגורים אזרחית אלא צבאית בלבד. ניתן להקים כזו בהשקעה זניחה באמצעות שילובו של מתקן המראה ונחיתה אופקי בנמל התעופה הבינלאומי העתידי.
מאחר שנמל התעופה הבינלאומי העתידי ייבנה לפי שיטה ה-BOT Build, Operate, Transfer בניה, תפעול והעברה למדינה, יש לכלול היבטים של תחבורה בין יבשתית ושיגורי לוויינים בתכנון שדה תעופה חדש ומסמכי מכרז ה- BOT.
מתקן ההמראה והנחיתה אופקי ישמש מטוסי שיגור דוגמת וירג'ין גלקטיק ווירג'ין אורביט. מערכות אלה יכולות לשמש לשיגורי לוויינים קטנים ולניסויים מיקרו-כבידתיים ומדעיים, אך גם לתחבורה בין יבשתית PTP Point-to-Point.
הצורך בנמל החלל ויתרונותיו לישראל
היקף תעשיית החלל הפרטית הוא מאות מיליארדים של דולרים וצפוי לגדול בשנים הקרובות. שוויה לשנה כלכלת חלל גלובלית כפי שפורסם על ידי קרן החלל Space Foundation: כ-450 מיליארד דולר. נתון הזה עשוי להגיע ל-805 מיליארד דולר בתוך 10 שנים, וטריליון דולר בתוך 20 שנה.
בסיס שיגור מבצעי או נמל חלל יאפשר להפעיל טיסות מסחריות ולקבל נתח גדול יותר מההכנסות של מיליארדי דולרים.
נמל החלל ישרת את המדינה לטווח קצר וארוך. בהתחלה לתיירות חלל ושיגור לוויינים קטנים, מחקר מדעי ולאחר מכן עם פיתוח וחדירה לשוק של הדור הבא של כלי רכב חדשים, כמתקן לטיסות בין יבשתיות מאחר שטיסות אלו נמצאות מעבר לפינה.
מכיוון שטיסות דורשות תמיכה ושירות טכניים, ייווצרו יכולות אחרות הקשורות לנמל החלל. רצוי כי נמל החלל יכלול פארק טכנולוגי לחברות הקשורות לחלל. קיום נמל החלל יהווה גורם משיכה עבור חברות להקמת מתקן ייצור או מו"פ בישראל שיגביר את פיתוח הטכנולוגיה ויצור מקומות עבודה.
ישראל היא אחת המדינות המעטות בעולם שנמצאת במועדון יוקרתי של מדינות בעלות יכולת לבנות, לשגר ולהפעיל לוויינים. נמל החלל יחזק את מעמדה של ישראל בתחום החלל.
נמלי חלל בנויים במהירות בארה"ב ולאחרונה בריטניה הודיעה על תוכניותיה לקיים נמל חלל מבצעי עד 2024. מדינות אחרות כמו איחוד האמירויות הערביות, יפן וקנדה פועלות באופן פעיל להקמת נמלי חלל במדינותיהן.
הטבות נמל החלל לישראל
נמל חלל יהפוך את ישראל למיקום אטרקטיבי ביותר באזור מזרח אירופה, מזרח תיכון ואפריקה עבור מפעילי מטוסי חלל, כמו גם עבור ייצור ושירותים נלווים. מקורות מימון יכולים לבוא מהשקעות הממשלה ושל חברות מסחריות.
עם זאת, אם הממשלה רוצה שישראל תהפוך למרכז תעשיית חלל, סביר להניח שיהיה צורך במימון ממשלתי עיקרי.
המיקום המתאים בישראל לשיגור אנכי במסלול לא קוטבי הוא אתר השיגור הקיים פלמחים. אתר נוסף, המתאים לשיגורים קוטביים דרומה, כפוף לתוצאות הסקר ההיתכנות, הוא אתר השיגור שדמה, המופעל כיום על ידי רפאל.
הקמת אתר שיגור אזרחי ורטיקלי למסלולים קוטביים צריכה להיבדק בלהתבסס בהבנות שקטות עם מדינות האזור והתחשבות בבטיחות כיוון השיגור.
חלופה אחרת היא למקם אתר שיגור אנכי בים, אשר בשל הקריטריונים המבצעיים המוגבלים לשיגור אנכי למסלול, עשוי להיות ממוקם בים על פלטפורמה ניידת כמו Sea Launch Odyssey או נייחת.
קיימות גם אופציות אחרות כמו שיגור מספינה דוגמת OFFSHORE SPACEPORT alliance הגרמנית ונחיתה בים או ביבשה של ספייס איקס.
07/06/22 10:09
8.25% מהצפיות
מאת IsraelDefense
"אם יסופקו טילים כאלו נתקוף מטרות שעוד לא פגענו בהן", אמר פוטין בראיון לטלוויזיה רוסית | הרוסים חזרו לתקוף את קייב בטילי שיוט Photo: Gabriel Chaim, Juan Carlos, Serhii Korovainyi, Dogukan Keskinkilic, Aris Messinis, Ivor Prickett. מאה ימים למלחמה באוקראינה. הנשיא פוטין הזהיר את המערב שרוסיה תתקוף מטרות חדשות אם ארה"ב תספק לאוקראינה טילים ארוכי-טווח.
"אם יסופקו טילים כאלו נתקוף מטרות שעוד לא פגענו בהן", אמר פוטין בראיון לטלוויזיה רוסית. סוכנות רויטרס מוסרת שאוקראינה ביקשה מארה"ב לספק לה מערכות שיגור רקטות MLRS מסוג HIRMAS.
הנשיא ביידן הודיע בשבוע שעבר שארה"ב תספק לאוקראינה מערכות HIRMAS אחרי שקיבל הבטחות משלטונות קייב שלא יתקפו מטרות בתוך שטח רוסיה.
ביום ראשון תקפו הרוסים לראשונה אחרי זמן רב את קייב הבירה בטילי שיוט ששוגרו מהים הכספי ופגעו במפעל רכבות. עשן שחור היתמר מעל הבירה האוקראינית אך לא נמסר על הרוגים. הגנ"א של אוקראינה יירטה טיל שיוט רוסי אחד, והרוסים טענו שהשמידו טנק T-72.
העיתון הספרדי אל פאיס דיווח שספרד תספק לאוקראינה טילי נ"מ וטנקי לאופרד. צוותים מצבא ספרד ידריכו צוותים מצבא אוקראינה באסטוניה שם מוצבים כבר 500 חיילים ספרדיים במסגרת נאט"ו.
מומחי צבא מסרו לסוכנות AP שמטרה הרוסים עתה היא להשלים את ההשתלטות על חבל דונבאס לפני שצבא אוקראינה יקבל כמויות גדולות של נשק מתקדם והתקפי מכמה ארצות כולל ארה"ב. הפנטגון הודיע שרק ב עוד שלושה שבועות ניתן יהיה להעביר לאוקראינה נשק מדויק והדרכת מפעילים.
סיכום סוכנויות הידיעות ל-100 ימי המלחמה באוקראינה מאז הפלישה הרוסית: עשרות אלפי הרוגים, אזרחים וחיילים, מיליוני פליטים חסרי בית שנמלטו מבתיהם, סנקציות קשות מוטלות על רוסיה, פוטין מונע יצוא חיטה ותבואות מנמלי הים השחור, פחות לחם לתושבים נזקקים באפריקה ובמזרח התיכון.
07/06/22 10:51
5.84% מהצפיות
מאת IsraelDefense
יכולות המערכת תומכות במשימות מבצעיות מאתגרות תוך ביצוע בו-זמני של פעולות מודיעין, מעקב וסיור, ובכך ניתן פתרון לסביבות מגוונות ודינמיות ומושגת יכולת מעקב-מתמשך-רחבת-שטח
תמונה: Aeronautics Aeronautics Group, ספקית ישראלית של פתרונות הוליסטיים משולבים המבוססים על פלטפורמות בלתי מאוישות, מטענים ייעודיים ותקשורת ליישומי ביטחון והגנת המולדת, מציגה את הטרויאן (Trojan), פלטפורמת ריחוף בלתי מאוישת (UHP), המגשרת על הפער בין הצורך לרחף והגעה לטווחים ארוכים.
על פי אירונאוטיקס, יכולות המערכת תומכות במשימות מבצעיות מאתגרות תוך ביצוע בו-זמני של פעולות מודיעין, מעקב וסיור, ובכך ניתן פתרון לסביבות מגוונות ודינמיות ומושגת יכולת מעקב-מתמשך-רחבת-שטח (WAPS). הארכיטקטורה מרובת הפלטפורמות של המערכת משתמשת במספר חיישנים, יחד עם יכולות ניתוח מתקדמות, כדי להבטיח מודעות מצב מדויקת, אמינה בזמן-אמת.
תצורת ה-UHP החדשה מעניקה לטרויאן זמן טיסה ארוך של 2.5 שעות, טווח טיסה ארוך של עד 150 ק"מ ויכולות טיסה מהירה, בשילוב עם יכולת לשאת מטענים מרובים במשקל של עד 12 ק"ג. המערכת מאפשרת ביצוע של משימות תובעניות ומורכבות בסיוע תחנות בסיס טקטיות, שכל אחת מהן שולטת על עד ארבע פלטפורמות בו זמנית. כל פלטפורמה, מול תרחיש קרב, יכולה לתעל ולייצר נתוני חיישנים, היכולים לייעל את ביצועי המשימה.
רחפן ה-Trojan תוכנן לביצוע פעולות בסביבות קשות - המאופיינות בפעילויות של אויב, פעילות מבצעית ביום ובלילה ובתנאים סביבתיים קיצוניים - תוך שמירה על יעילות גבוהה בפרופיל חשיפה נמוך.
תחנת הבקרה הקרקעית (GCS) של הטרואין נשלטת באמצעות ממשק ידידותי למשתמש וניתן להפעיל אותה בבטחה על ידי מפעיל יחיד. על ידי איסוף מודיעין שטח, הרחפן תומך בתכנון משימה ובניטור בכל מצבי התפעול.
07/06/22 15:30
5.5% מהצפיות
מאת IsraelDefense
בדיון שנערך אתמול (ב) בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת סביב יישום חוק הקיזוז, טענה הוועדה כי ישראל העניקה לפלסטינים מקדמות ״על חשבון״ וזו אינה הלוואה. מנגד טענו כי הממשלה העבירה לרשות 500 מיליון ש״ח יותר ממה שמגיע לה - על חשבון קיזוז הכספים קרדיט: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ הדיון על הקפאת כספי טרור במסגרת ״חוק הקיזוז״ הגיעה אתמול (ב) לוועדת חוץ וביטחון. אמלק: מהות הדיון הוא האם מדינת ישראל מקפיאה כספים שמשלמת הרשות הפלסטינית למחבלים בכלא הישראלי. מסקנת יו״ר הוועדה: ״מדובר כאן על כספים פלסטיניים שהועברו כמקדמה מעודפים שהצטברו אצלנו. אין חוק שאוסר על התחשבנות כזו. ״
ובכן, לדיון אתמול קדמו שני דיונים בנושא בוועדה. אחד הוסתר מהציבור במכוון תחת אמתלא של ״מסווג מדינית״. שני היה בחלקו מסווג. הטענה פשוטה. לפי נתונים שהעביר האוצר בשנים האחרונות לעו"ד מוריס הירש, ראש המחלקה המשפטית במבט לתקשורת הפלסטינית, עולה, כי המדינה נתנה לרשות הפלסטינית 500 מליוני ש״ח במקום להקפיא אותם על פי חוק.
בוועדה, טענה ערבה אלפסי, יועצת מנכ"ל משרד האוצר כי ״מאז שחוקק החוק, כל הכספים מוקפאים חודש בחודשו, כמו שמחייב אותנו הקבינט, ונשמרים בחשבון ייעודי ברשות המסים.
״החשבון הזה מלא בסכום שאמרו להיות בו, ומפורסם כל העת, שהוא כעת הסכום שנקב ח"כ שיין. הכספים של החודש הנוכחי עדיין לא עברו לרש"פ, וכשהם יועברו בפועל, אז גם יקוזז מהם, ואז יהיה בחשבון הסכום שאמר עו"ד הירש.״
ח״כ יוסי שיין טען כי הסכום שהוקפא הוא 1.76 מיליארד ש״ח.
עו״ד הירש טען כי צריכים להיות 1.859 מיליארד ש״ח. מדובר בהפרש של כ-100 מיליוני ש״ח.
ח״כ אבי דיכטר טען כי ״בחודש אוגוסט 2021 הועבר לרש"פ סכום של 400 מיליון ₪. סכום זה הורכב מהעברה ישירה של כ-300 מיליון וויתור על הקפאה בסך 100 מיליון. כמו כן בדצמבר 2021 הועברו לרש"פ 100 מיליון ש"ח נוספים.
״סכום זה הורכב מהעברה ישירה של כ-50 מיליון וויתור על הקפאה של כ-50 מיליון נוספים. בנוסף, הממשלה טרם אישרה את סכום הקיזוז לפני שנת 2021, שחייב להיות מאושר עד סוף חודש יוני, כי שנת הקיזוז מתחילה ב-1 ליולי, לפי החוק. ״
ח״כ שיין טען בתגובה: ״עד אוגוסט 2021 הרש"פ הייתה מקבלת את כספי ההתחשבנות מגביית המסים בשוטף פלוס 60, ואז החליטו לעבור לשוטף פלוס 30, וניתנה להם מקדמה של 400 מיליון ₪ באותו חודש מתוך אותה התחשבנות.״
עו״ד הירש ענה לו: ״אין שום סעיף בחוק המאפשר להעביר לרש"פ מקדמה על חשבון הכנסות עתידיות. ״
אלפסי מהאוצר הסבירה: ״מדינת ישראל גובה מיסים עבור הרש"פ - מיסי ייבוא, מכס, מע"מ, בלו על הדלק – ומעבירים את הכספים בד"כ 35 ימים אחרי שגבינו את הכסף. זה אומר שבכל רגע נתון יש אצלנו כמיליארד ש"ח של הפלסטינים שממתינים לתום 35 הימים.
״פה נעשו הנחות שגויות על סמך פרשנות של הנתונים שהועברו. הטור של ה"אחר" בטבלה כולל את כספי הקיזוז, אף גם מקדמות מאותם כספי מיסים. בחודש אוגוסט 2021 נתנו לפלסטינים מקדמה של 400 מיליון ₪, אבל גם קיזזנו את -100 מיליון המחויבים, ולכן יש מינוס של 300 מיליון באותו חודש. בדצמבר 2021 נתנו מקדמה של 100 מיליון, אבל גם קיזזנו את ה-50 מיליון המחויבים, ולכן מופיע מינוס 50 מיליון בטבלה. ״
הדיון סוכם על ידי יו״ר הוועדה, ח״כ רם בן ברק: ״מדובר כאן על כספים פלסטיניים שהועברו כמקדמה מעודפים שהצטברו אצלנו. אין חוק שאוסר על התחשבנות כזו, ולמדינה בהחלט יכולים להיות אינטרסים שכאלה, כשם שהיו תקופות בממשלות קודמות שעצרו או שיחררו את כל העברת הכספים לרש"פ, לפי החשש מקריסה כלכלית שלה, שהייתה יוצרת נזק גדול מהתועלת. ״
דבריו של בן ברק מוזרים, בלשון המעטה, היות שהחוק הקיים אינו מתיר לממשלה לתת מקדמות לרש״פ או ״לווסת״ את התשלומים בגלל צרכים פוליטיים. ולמרות זאת, ממשלות ישראל עושות זאת. במילים אחרות, חוק הקיזוז הינו בגדר המלצה בלבד.
על שאלתו של ח״כ דיכטר, מדוע טרם נקבע גובה הקיזוז השנתי הסופי לשנת 2021 - בוועדה לא סופקו תשובות.
ושאלה לסיום, מה ההבדל בין הלוואה למקדמה? ובכן, תלוי את מי שואלים.
החיים כמכבסה.