הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
24/01/23 08:50
19.7% מהצפיות
מאת IsraelDefense
הדו״ח השנתי של מכון המחקר מזהיר: ייתכנו תופעות חמורות של לקיחת החוק לידיים, ואף היווצרות מיליציות חמושות | האתגר המרכזי של ישראל בשנת 2023 הוא שימור היחסים המיוחדים עם ארה"ב REUTERS/Corinna Kern האתגר המרכזי של ישראל בשנת 2023 הוא שימור היחסים המיוחדים עם ארה"ב שעלולים להישחק כתוצאה מהתעצמות הקיטוב וההקצנה משני צידי המתרס הפוליטי במדינה.
כך קובע הדוח השנתי לשנת 2023 של המכון למחקר ביטחון לאומי INSS, המעמיד שלושה איומים מרכזיים על ישראל, שהראשון ביניהם הוא איום פנימי, והשנים האחרים איראן והבעיה הפלשתינית.
הדוח מתריע מפני תכנית הגרעין של איראן, האיום החיצוני החמור ביותר. איראן נמצאת במצב מסוכן, במרחק קצר מפריצה לפצצה, קובע הדוח.
בנושא הפלשתיני מזהירים מחברי הדוח, בראשם אלוף בדימוס תמיר הימן, לשעבר ראש אמ"ן, ומנכ"ל המכון פרופ' מנואל טרכטנברג, מפני סערה שעלולה לפרוץ בזירה הפלשתינית בהיעדר פתרון מדיני נראה לעין ולקראת תום עידן אבו מאזן כיו"ר הרש"פ. יש סכנה להתעוררות אלימה ביו"ש שעלולה להתלקח.
אשר לסכנת פגיעה ביחסים המיוחדים בין ישראל לבין ארה"ב הדוח מזכיר התפתחויות חברתיות פנימיות בתוך ארה"ב והתרחקות הקהילות היהודיות מישראל.
הקמת ממשלה ימנית מובהקת בישראל עלולה לגרום לכך שהממשל האמריקני, המחזיק באג'נדה ליברלית, יעצים תהליכי התרחקות, ותהליכים כאלו מאיימים לכרסם בתמיכה המסורתית של ארה"ב בישראל, לפגוע במעמדה הבינלאומי והאזורי וביכולתה של ישראל להתמודד עם איומים מרכזיים, ובראשם איראן.
הקיטוב החברתי המחריף בישראל מחליש את החיסון החברתי, וזה קריטי ביכולת להתמודד עם איומים חיצוניים. הדוח מזכיר הקצנה לאומנית, תחושת היעדר משילות וחוסר ביטחון אישי המחלישים את החוסן החברתי, ועלולים ליצור תופעות חמורות של לקיחת החוק לידיים, ואף היווצרות מיליציות חמושות.
בפרק ההמלצות ממליץ דוח INSS על נקיטת פעולה אקטיבית כדי לשמר את היחסים המיוחדים עם ארה"ב, תיאום הדוק ואינטימי בסוגיית תכנית הגרעין האיראנית תוך המשך קידום האופציה המבצעית, במקביל למאמצים בינלאומיים. עוד המלצות: לשמר קשרים עם צמרת הרש"פ ולהיערך למענה צבאי מאתגר למקרה שחיזבאללה יאתגר את ישראל.
24/01/23 13:37
14.65% מהצפיות
מאת IsraelDefense
מימין: בועז לוי - מנכ״ל תעשייה אווירית (צילום: תע״א) | יואב הר-אבן, מנכ״ל רפאל (צילום: רפאל) פינלנד רוצה לרכוש מערכת הגנ״א חדשה עבור כוחות ההגנה, המסוגלת לפגוע בכפול מגובה המערכות הנוכחיות (פרויקט ITSUKO1). לפינלנד אין מערכת טילים בגובה רב מאז שכוחות ההגנה הפיניים ויתרו על מערכת ה-Buk הרוסית.
ה-Buk המזדקנת ננטשה בעשור האחרון, כאשר פינלנד החלה לפרוס את מערכת טילי הנ"מ של Nasams. עם זאת, Nasams היא מערכת לטווח בינוני וטילי Amraam שלה אינם מסוגלים ליירט בגובה רב. טווח היירוט של הטילים הללו נע בין 6-10 ק״מ.
יכולת ההגנה הגבוהה של הצבא נשענת כיום על מטוסי Hornet. במשרד הביטחון אומרים כי החלטת הרכש של מערכת הטילים המיירטים בגובה רב תפורסם בשבועות הקרובים.
בתחילה קיבלה פינלנד הצעות מחמש חברות, שתי חברות ישראליות, גרמניות, נורווגיות ובריטיות. שתי יצרניות נשק ישראליות, התעשייה האווירית ורפאל, עלו לגמר, ואחת מהן תיבחר.
התעשייה האווירית מציעה את מערכת ברק-MX הכוללת את טיל LRAD ER ומכ"ם של אלתא. ההצעה של רפאל כוללת את מערכת שרביט קסמים (קלע דוד), טיל Stunner (הגרסה של המיירט המיוצרת על ידי רייתאון בארה״ב) ומכ"ם של אלתא.
לפי הפרסום, מפקח ההגנה האווירית, מיקו מנטין, אמר ל-HS בדואר אלקטרוני כי "פרויקט ITSUKO1 ירכוש ביצועים התואמים את תקני נאט"ו וכך ניתן לחבר למערכות הניהול הדרושות". במילים אחרות, החברה הזוכה תצטרך לחבר את המערכת לשו״ב של נאט״ו.
24/01/23 09:16
10.1% מהצפיות
מאת IsraelDefense
המצלמה במשקל מתחת 2 ק"ג, מאפשרת זיהוי מטרות אדם בלילה מטווחים של עד 5 ק"מ | ״תוך פחות משנה סיפקנו את המטע"ד המקורר הראשון.״, מסביר חן גולן, יו״ר החברה בראיון חן גולן יור דירקטוריון נקסט ויזן | תמונה: נקסט ויז'ן חברת נקסט ויז'ן מערכות מיוצבות בע"מ (נקסט ויז'ן בקיצור) הינה חברת טכנולוגיה המפתחת, מייצרת ומשווקת פתרון צילום יום ולילה לכלים קרקעיים ואוויריים כדוגמת מיקרו ומיני מזל"טים ורחפנים, בעלות יחס משקל / גודל וביצועים מהטובים בעולם.
החברה נוסדה בשנת 2009. בין מייסדיה העיקריים ובעלי המניות ניתן למצוא את יוסף סנדלר, חן גולן, בוריס קיפניס, מיכאל גרוסמן ( המשמש כמנכ"ל החברה משנת 2009 ועד היום) וגם את עמירם לוין, לשעבר מפקד פיקוד צפון וסגן ראש המוסד.
חברת נקסט ויז'ן הונפקה בבורסה בתל אביב כחלק מגל ההנפקות של שנת 2020. בנוסף לציבור, מושקעים בחברה בתי השקעות ביניהם הפניקס אחזקות בע"מ, אקסלנס השקעות בע"מ וי.ד. מור השקעות בע"מ ועוד.
"לאחרונה סיפקה החברה את המצלמה המקוררת הראשונה שלה לאחד מלקוחותיה וברשותה הזמנות נוספות שיסופקו במהלך הרבעון הראשון של שנת 2023״, אומר חן גולן, יו"ר החברה, בראיון לאתר ישראל דיפנס. ״אני מאמין כי המצלמה המקוררת תהיה עוד מאחד הגורמים להמשך צמיחת המכירות של החברה בשנים הקרובות."
נקסט ויז'ן מפתחת גם מצלמות מיוצבות בעלות סנסור טרמי "לא מקורר". מצלמות אלו מאפשרות ללקוחות החברה לגלות מטרות אדם בלילה בטווחים של 1-1.5 ק"מ.
״ההחלטה לפתח מצלמה מקוררת התקבלה בחברה לאחר שהבנו כי בעזרת הטכנולוגיה של החברה נצליח לייצר מצלמה מקוררת, מגומבלת ומיוצבת עם יכולות רבות. המצלמה במשקל מתחת 2 ק"ג, מאפשרת זיהוי מטרות אדם בלילה מטווחים של עד 5 ק"מ.״, מסביר גולן.
״ההחלטה לייצר מטע"ד עם סנסור מקורר התקבלה לאחר שעשינו סקירת שוק מול חברות המייצרות כלים בארץ ובעולם ונאמר לנו שהנושא הינו פער בשוק. תוך פחות משנה סיפקנו את המטע"ד המקורר הראשון.״
גולן מסביר כי נקסט ויז'ן הינה חברת טכנולוגית המשקיעה הרבה מאוד משאבים בפיתוח. בחברה מועסקים מעל 40 עובדים, שליש מהם אנשי פיתוח. "כל שנה אנחנו מוציאים לשוק 2-3 מוצרים חדשים" אומר גולן. [המצלמה המקוררת של נקסט ויז'ן | תמונה באדיבות החברה]
אתם מתכוונים לפעול בשוק האמריקאי?
"כבר היום אנחנו פועלים בשוק האמריקאי עם מספר לקוחות. בהמשך להנפקה וכחלק מביסוס פעילות החברה בשוק האמריקאי, פועלת החברה לרכוש פעילות בארה"ב. הצורך ברכישת פעילות בארה"ב נולד מהרצון לספק ללקוחותינו מוצרים תחת ההגדרה "MADE IN USA" ובמקביל לאפשר לחברה לייצר תשתית שיווקית וייצורית בארה"ב.״
מה עם העברת טכנולוגיה לחו״ל במסגרת עסקאות?
״כחברת פיתוח אנחנו מאוד קנאים ל-IP שלנו. תמיד ננסה למצוא פתרון שיגן על נכסי החברה ככל שניתן. במדינות בהן נדרש לייצר פעילות על מנת לזכות במכרזים ממשלתיים נדע לעשות את זה בדרך הנכונה תוך הגנה על נכסי החברה".
לאן לדעתך יתפתח תחום הבינה המלאכותית במטע״דים לרחפן?
״השוק הולך לאוטונומיה מלאה. זה יקרה בשלבים. יש רצון להפוך את הרחפן לכלי תומך החלטות. תבחן למשל את עולם המשלוחים שמבוצע בעזרת רחפנים, אם בהתחלה חשבו כי לרחפן המשלוחים תידרש מצלמה "פשוטה" רק לטובת תיעוד המשלוח, היום כבר כולם מבינים כי המצלמות על רחפני המשלוחים יצטרכו לספק מגוון פתרונות. נחיתה בטוחה ביום ובלילה ,הימנעות ממכשולים ויכולת ניווט מבוססת תמונה.
״ישנם שווקים נוספים לרחפנים אוטונומיים בעולמות ה FIRST RESPONDERS, INSPECTION, חקלאות, מחצבים וכו׳. מטע״ד הצילום יהיה מרכיב משמעותית בקבלת ההחלטות של רחפן כזה.״
איך משיגים הון אנושי לפיתוח טכנולוגיה מתקדמת כזו?
״אני רואה בהון האנושי אחד המרכיבים החשובים ביכולת החברה לגדול. גיוס כוח אדם לתחום פיתוח פיצ׳רים חכמים למטע״ד צילום כמו שלנו, זה אתגר. אנחנו מנסים "לדוג" אנשים טובים מהשוק, זה מאוד מאתגר. אמנם נקסט ויז׳ן חברה קטנה, אך טומנת בחובה עניין מקצועי רב. מי שמצטרף אלינו, עוסק בשיא הטכנולוגיה. כמעט ואין נטישה של עובדים.
״התקופה האחרונה הייתה מאוד מאתגרת בעולם המשאב האנושי ולמרות זאת הצלחנו לגדול ולגייס עובדים לחברה. אני חושב שהמודל של צמיחה וגיוס עובדים בעולם ההייטק קצת השתנה ויהפוך את המשאב האנושי ליותר זמין ונגיש לחברות קטנות ובינוניות.״
24/01/23 08:38
9.09% מהצפיות
מאת IsraelDefense
מפקד פיקוד מרכז של צבא ארה"ב גנרל מייקל קורילה אמר ל-NBC NEWS: "תרגיל JUNIPER OAK ישפר את השת"פ המבצעי ביבשה, בים, באוויר ובחלל עם בעלות בריתנו״ תמונה: דובר צה״ל התרגיל הצבאי המשותף לצה"ל ולצבא ארה"ב הגדול ביותר עד כה, "אלוני בזלת", יצא אתמול (יום ב') לדרך ובכיר במערכת הביטחון האמריקני אומר שהתרגיל מיועד להמחיש לאויבים כמו איראן שהמלחמה באוקראינה ואיומים סיניים לא ימנעו מארה"ב לגייס עוצמה צבאית גדולה.
התרגיל מתקיים השבוע בכל רחבי הארץ, בעיקר בדרום, בהשתתפות שיא של 6,400 אנשי צבא אמריקניים מפיקוד מרכז של צבא ארה"ב, 1,100 חיילי צה"ל, 142 מטוסים, מתוכן 100 מארה"ב, כולל מפציצי B-52 שיתקפו באש חיה מטרות בדרום הארץ.
עוד בתרגיל ארבעה מטוסי חמקן F-35 אמריקניים, 45 מטוסי קרב F-18 ושני מל"טים גדולים MQ- 9 REAPER. ששה כלי שיט של הצי האמריקני, כולל קבוצת תקיפה שבה נושאת מטוסים, וששה כלי שיט של זרוע הים הישראלית.
מפקד פיקוד מרכז של צבא ארה"ב גנרל מייקל קורילה אמר ל-NBC NEWS: "תרגיל JUNIPER OAK ישפר את השת"פ המבצעי ביבשה, בים, באוויר ובחלל עם בעלות בריתנו, ישפר את יכולות התגובה וימחיש את מימוש המחויבות שלנו במזה"ת".
צה"ל מסר כי התרגיל יבחן מוכנות וקשר מבצעי בין שני הצבאות, ידמה תקיפת מטרות ותרגול מתארים מורכבים בשילוב של מערכות תקשורת, שיטה ובקרה ופיקוד משותפים.
במהלך התרגיל מכלית של הצי האמריקני תדלק בים סטי"ל ישראלי סער 5, חיל האוויר יפעיל מטוסי קרב, מסוקי חילוץ והצלה, מטוסי תובלה, מטוסי ביון ומטוסי תדלוק 'ראם'. המתדלק האמריקני החדיש KC-46, שיגיע בעתיד לצה"ל, יתדלק בתרגיל את מטוסי הקרב.
במהלך התרגיל השבוע תורגש תנועה ערה של כוחות הביטחון ברחבי הארץ ויישמעו הדי התפוצצויות באזורי הדרום.
24/01/23 14:29
9.09% מהצפיות
מאת IsraelDefense
החברה הישראלית C2A Security יחד עם Marelli נבחרו על ידי NTT Data להובלת הפרויקט הראשון של מרכז העולמי החדש לבדיקות אבטחה לרכב תמונה: סייברטק C2A Security, חברה ישראלית המפתחת את פלטפורמת ה-DevSecOps הראשונה ליצרניות רכב, נבחרה יחד עם חברת Marelli האיטלקית, שמפתחת ומייצרת רכיבים לתעשיית הרכב, על ידי NTT Data Corporation, שחקן בין לאומי יפני בתחום שירותי ה-IT, כפרויקט הראשון של מרכז העולמי החדש לבדיקות אבטחה בתחום הרכב.
החיבור עם NTT Data נעשה על ידי NTT Innovation Laboratory Israel, חברת בת של NTT עולמית, הפועלת לשילוב טכנולוגיות ישראליות בשירותים ובמוצרים המפותחים על ידי NTT, כמו גם לאיתור מוצרים וטכנולוגיות שניתן להפיץ ולשווק ללקוחות NTT ברחבי העולם, וכן שיתופי פעולה עסקיים והזדמנויות השקעה עם ובחברות ישראליות.
המרכז, שהושק באיטליה, יספק מבחני אבטחה על מכוניות מחוברות כדי לאבטח ולהגן על המערכות של כלי רכב מסוג זה מפני התקפות סייבר עבור לקוחות בכל המדינות בהן פועלת הקבוצה (מעל 50 מדינות ברחבי העולם).
"אנחנו רוצים ליישם את המומחיות שלנו באבטחת מידע למגזר המכוניות המחוברות", אמר מרקו גארלי, ראש תחום הרכב ב-NTT DATA איטליה. "הודות למרכז בדיקות אבטחת הרכב העולמי שלנו, NTT DATA יהווה נקודת התייחסות בינלאומית להגנה על מכוניות מחוברות מפני התקפות סייבר ולהבטיח את בטיחות הנהגים".
בהתאם לתקנות האירופיות החדשות של אבטחת כלי רכב, המרכז העולמי החדש לבדיקות יציע פתרונות חדשניים להגנה על כלי רכב מחוברים מפני התקפות סייבר. עם C2A Security וMarelli - כפרויקט מוביל, המרכז החדש של NTT DATA יוכל להגיב לאיומי הסייבר המשתנים, הקיימים בעולם כיום ויהיו בעתיד.
הפתרון שנבדק באמצעות מוצר הדגל EVSec Platform של C2A Security כולל יצירה אוטומטית של "מערכת בדיקות Fuzz Testing", טכנולוגיה שמטרתה לחשוף באגים ופגיעויות בתוכנת ECU לרכב.
הפרויקט שבוצע עם C2A Security ו-Marelli מכסה גם זיהוי חריג בתקשורת בין ECUs עם התראות הנשלחות למרכז בקרה (Vehicle Security Operation Center) שיכול להתערב מיידית.
"שיתוף הפעולה הייחודי הזה הוא הזדמנות משמעותית עבור C2A Security ליצור אינטראקציה עם מגוון רחב של לקוחות ברחבי העולם אשר סומכים על המוניטין של NTT DATA", אמר רועי פרידמן, מנכ"ל C2A Security.
"NTT DATA הוא שותף חזק שסומך על הגישה ההוליסטית שלנו להגנה על כלי רכב מחוברים כפתרון הנכון למרכז הבדיקות העולמי החדש שלהם. אנו שמחים להציע ללקוחות NTT כלי אימות חלק ואוטומטי ברמת המערכת על מנת למצוא מבעוד מועד באגים ופגיעויות קריטיות".
נועה אשר, מנכ"לית מעבדת החדשנות של NTT ישראל: "מעבדת החדשנות של NTT ישראל הוקמה במטרה לקדם ולמצוא סטארט-אפים ישראלים לשיתופי פעולה והשקעות. הפרויקט הוא הזדמנות יוצאת דופן עבור NTT Data להכיר את האקו-סיסטם הישראלי ואת היכולות הטכנולוגיות שקיימות בארץ, כמו גם למצוא שיתופי פעולה נוספים עם סטארט-אפים ישראלים".
24/01/23 10:44
8.59% מהצפיות
מאת IsraelDefense
ה – THMS של אלביט מערכות ניתנים לפריסה על מגוון פלטפורמות מונעות ויספקו פלטפורמות תקשורת ניידות לצבא השבדי כחלק מתשתית השליטה והבקרה החדשה שלו תמונה: אלביט אלביט הודיעה כי החברה הבת שלה Elbit Systems Sweden AB ("אלביט מערכות שבדיה") זכתה בחוזה בסך כ-48 מיליון דולר עם משרד ההגנה השבדי (FMV), לספק קרונות ניידים מסוג Technical High Mobility Shelters.
החוזה ימומש על פני תקופה של שלוש שנים וכולל אופציות להרחבת ההתקשרות. כחלק מהחוזה, אלביט מערכות שבדיה תייצר ותספק קרונות תקשורת טקטיים.
ה – THMS של אלביט מערכות ניתנים לפריסה על מגוון פלטפורמות מונעות ויספקו פלטפורמות תקשורת ניידות לצבא השבדי כחלק מתשתית השליטה והבקרה החדשה שלו.
חיים דלמר, מנכ"ל אלביט מערכות תקשוב וסייבר: הבחירה של משרד ההגנה השבדי באלביט מערכות נותנת תוקף משנה ליתרונות הטכנולוגיים והמבצעיים בפתרונות שלנו. אנו מחויבים להמשך צמיחה והרחבת היכולות המקומיות של אלביט מערכות בשבדיה".
24/01/23 10:33
7.58% מהצפיות
מאת IsraelDefense
השתתפות רחבה מצה״ל ותעשיות ביטחוניות | תראו מופתעים: משרד הביטחון החרים את הכנס | הכנס עסק בשלושה נושאים מרכזיים: רגולציה, לקחים מאירועים וחידושים טכנולוגים והנדסיים בתמונה: כנס בטיחות נפיצים 2023 | צילום: קובי אליהו בתאריך 11.1.23, האיגוד הישראלי להנדסת בטיחות בלשכת המהנדסים ערך את הכנס הראשון לבטיחות נפיצים. בכנס השתתפו כ- 200 מומחים. הכנס נערך בהובלת ענף לבטיחות בנפיצים שבראשו עומד מהנדס אריק גורן ובהשתתפות ענף חקיקה ורגולציה בבטיחות שבראשו עומד מהנדס ועו"ד גדי הולר.
מאות עובדים בכירים בתעשיות הביטחוניות
בכנס הרצו מיטב המומחים ובכללם נציגים מזרועות שונות של צה"ל (מפקדת זרוע היבשה, חיל האוויר וחיל הים), נציגי המשרד להגנת הסביבה, מפקח עבודה ראשי במשרד הכלכלה, מנהל היחידה לרישוי מפעלים ביטחוניים במשרד הפנים, ומיטב המומחים לבטיחות נפיצים במגזר הפרטי, אשר הציגו את מיטב הידע והטכנולוגיה בתחום בטיחות הנפיצים.
האולם היה גדוש במאות עובדים בכירים בתעשיות הביטחוניות, קצינים ונגדים בצה"ל העוסקים בבטיחות נפיצים, ממונים על פיצוצים, מהנדסים, ממונים על בטיחות, מומחי חבלה, אנשי כוחות חירום והצלה, רכזי חומרים מסוכנים ועוד.
המטרה של כל המשתתפים בכנס הייתה ללמוד, ללמד, להעשיר את הידע, ליצור שיח מקצועי בין מומחים שונים, והכי חשוב: למנוע תאונות נפיצים שעלולות לגרום מוות, פציעות, נזקי עתק לרכוש ופגיעה בסביבה.
למרות זאת, באופן בלתי מוסבר, ראש חטיבת בטיחות בנפיצים במשרד הביטחון שהוזמן כאורח כבוד לשאת דברים בכנס ולהציג את מדיניות משרד הביטחון בתחום בטיחות נפיצים - החרים את הכנס.
מהנדס גיא שעשע, יו"ר לשכת המהנדסים, האדריכלים והאקדמאים במקצועות הטכנולוגיים בישראל ברך את באי הכנס והוסיף וציין כי האיגוד הישראלי לבטיחות הפך לגורם מרכזי ומוביל בנושאי הבטיחות בעבודה. [בתמונה: מהנדס גיא שעשע | צילום: קובי אליהו]
בית מקצועי למהנדסים ואקדמאים העוסקים בבטיחות
מהנדס יורם אלעזרי, יו"ר האיגוד הישראלי להנדסת בטיחות בלשכת המהנדסים פתח את הכנס וציין כי האיגוד להנדסת בטיחות מהווה בית מקצועי למהנדסים ולאקדמאים העוסקים בבטיחות ובריאות תעסוקתית.
הכנס עסק בשלושה נושאים מרכזיים: רגולציה, לקחים מאירועים וחידושים טכנולוגים והנדסיים. לבטיחות בנפיצים היבטים רבים: ייצור, אחסון, הובלה, שימוש, טיפול במצבי חירום וכיבוי אש, יבוא, יצוא ועוד.
במדינת ישראל המורכבות גדולה ביותר משום שישנם מספר סטנרדרטים, ביטחוניים ואזרחיים. לאורך השנים היו ועדין קיימים חילוקי דעות מקצועיים ואחרים, בין הרגולטורים בתחום. עוד דבר שמייחד את תחום הנפיצים, קשור לעובדה שלסיכונים הבטיחותיים מתווספים סיכונים ביטחוניים וסיכונים פליליים.
האיגוד להנדסת בטיחות צפוי לשתף פעולה בקידום נושא הבטיחות עם הגופים העוסקים בנושא ובהם מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה, משרד הבטחון, המשרד להגנת הסביבה, הרשות הארצית לכבאות והצלה, משרד הפנים וכלל הגורמים הקשורים לתחום. [בתמונה: מהנדס יורם אלעזרי | צילום: קובי אליהו]
הלקחים מהפיצוץ בנמל ביירות
יבגני סופר, ראש תחום ניהול והערכת סיכונים באגף חומרים מסוכנים וחירום במשרד להגנת הסביבה עדכן כי לאחרונה אגף חומרים מסוכנים התאחד עם אגף חירום במשרד להגנת הסביבה.
במשרד להגנת הסביבה הוקם לאחרונה "המערך הלאומי לחומרים מסוכנים וחירום" שאגפיו הינם: "אגף היערכות לשעת חירום", "תחום רישוי והיתרי רעלים", "תחום פסולת מסוכנת", "אגף ניהול סיכונים" ו-"אגף מידע ותחקירים".
סופר הציג את העקרונות לגיבוש המדיניות בתחום הנפיצים ואת עיקרי מדיניות המשרד להגנת הסביבה. פורטו התנאים למתן אישור המשרד להגנת הסביבה לעיסוק בנפיצים, מצב יישום המדיניות למרחקי הפרדה בתעשייה ועיקרי המלצות המשרד להגנת הסביבה לגבי נפיצים. כולל אלו שהוגשו למטה לביטחון לאומי (מל"ל) בעקבות הלקחים שהופקו מהפיצוץ שהתרחש בנמל ביירות. [בתמונה: יבגני סופר | צילום: קובי אליהו]
אסדרה בתחום חומרי הנפץ
מהנדס חזי שוורצמן, מפקח עבודה ראשי וראש מינהל הבטיחות בעבודה והבריאות התעסוקתית בזרוע העבודה שבמשרד הכלכלה סקר פעילות ומגמות לשנת 2023 לגבי היבטי פיקוח, אכיפה ואסדרה בתחום חומרי הנפץ.
לרשות מינהל הבטיחות עומדים כ- 80 מפקחים. אם המפקחים מגלים ליקויים באתר, מינהל הבטיחות מטיל צווי שיפור או צווי סגירה לאתר. מינהל הבטיחות סגר בשנה הקודמת כ- 5,000 אתרים עד לתיקון הליקויים.
רק בשבוע שעבר נשללו רישיונות של שני קבלני בניין עקב הפרות חוזרות ונשנות של כללי בטיחות. על כל ליקוי שמתגלה בביקורת מוטלת סנקציה כספית של 40,000 שקל ולעיתים מוטלות סנקציות על מספר ליקויים שנתגלו בביקורת אחת. [בתמונה: מהנדס חזי שוורצמן | צילום: קובי אליהו]
חילוקי דעות עם משרד הביטחון
מהנדס ראם לוט, מנהל היחידה לרישוי מפעלים ביטחוניים במשרד הפנים וחבר בוועדה הבינמשרדית לרישוי עסקים, התייחס בהרצאתו לרגולציה לעוסקים בנפיצים בראי רישוי עסקים.
בהרצאתו, התייחס ראם לוט גם לתיקון מספר 5 לחוק חומרי נפץ והתקנות שבדרך, תנאים ברישיון העסק של הרשות לרישוי מפעלים הביטחוניים לנושא נפיצים, והקמת פורומים מקצועיים של היחידה לרישוי מפעלים ביטחוניים בשיתוף נציגי מפעלים ומומחים.
משרדי הממשלה עובדים על הכנת מפרטים אחידים לעוסקים בנפיצים, וכרגע ממתינים בעיקר לנושאים בטיפולו של משרד ראש הממשלה. לרשות לרישוי מפעלים ביטחוניים יש מפרט אחיד לעוסקים בנפיצים לנושאים הקשורים לתחומי פעולתה, ויש כוונה לעדכן את התנאים, בין השאר, בגלל השינויים שבוצעו בחוק חומרי הנפץ, תוך ביצוע תאום דרישות עם שאר הרגולטורים, לצורך יצירת תבנית מפרט אחיד כי יש ממשקים בין הדרישות של הרגולטורים השונים.
צוין כי הנושא של פריטים פגי תוקף הוא בעיה בטיחותית קשה, והנושא יטופל בתיאום עם משרד הביטחון, וכי קיימים חילוקי דעות עם משרד הביטחון גם לגבי הכשרות של בעלי מקצוע. [בתמונה: מהנדס ראם לוט | צילום: קובי אליהו]
מרחקי הפרדה של מחסני תחמושת בצה״ל
מהנדס שלמה יוסף, ראש מדור בטיחות בנפיצים בענף תחמושת בחטיבה הטכנולוגית ליבשה בצה"ל (המשמש כרגולטור בצה"ל בתחום הבטיחות בנפיצים), הציג את הרגולציה בצה"ל בתחום הבטיחות בנפיצים. בתחום הבטיחות בנפיצים מבצע צה"ל רגולציה עצמית. צה"ל מתבסס על תקנת משרד ההגנה האמריקאי DESR 6055.9 וכן על הוראות מדריכים צבאיים זרים אחרים.
הצורך בהרחבת יישובים, סלילת כבישים והקמת שמורות טבע וחופי רחצה מוכרזים הסמוכים ליחידות צבאיות יוצר לעיתים קונפליקטים בגלל מגבלות של מרחקי הפרדה של מחסני תחמושת של צה"ל, והדבר מחייב שינויים במערך האחסון של תחמושת בצה"ל, על מנת לעמוד במגבלות בטיחות. כיום אין חריגה של אחסון תחמושת בקרבה אסורה לאוכלוסייה אזרחית. [בתמונה: מהנדס שלמה יוסף | צילום: קובי אליהו]
אחריות פלילית
מהנדס ועו"ד גדי הולר, יו"ר ענף חקיקה ורגולציה בבטיחות הרצה לגבי אחריות משפטית של העוסק בנפיצים. האחריות המשפטית של בעל מקצוע קיימת הן במישור האזרחי והן במישור הפלילי.
ההרצאה הציגה את נקודת המבט של בית המשפט בבואו להכריע האם קיימת רשלנות של בעל המקצוע במקרה שמובא בפניו. בהרצאה הוצג המקור המשפטי לאחריותו של העוסק בנפיצים ומהן העוולות והעבירות בהן עלול הוא להיות מואשם.
הרצאה הציגה את עוולת הרשלנות הן במישור האזרחי והן במישור פלילי. [בתמונה: מהנדס ועו"ד גדי הולר | צילום: קובי אליהו]
גינאה המשוונית: מעל 100 הרוגים
במצגת של סא"ל רומן סטרלצין, ראש ענף מבצעים בפיקוד העורף (שהוצגה על ידי אריק גורן) הובאו רשמים מאירוע הפיצוץ בבאטה שבגינאה המשוונית. מדובר על תאונת הנפיצים הגדולה ביותר שהתרחשה מאז הפיצוץ בנמל ביירות. תאונה זו גרמה למעל 100 הרוגים, כ- 700 פצועים ונזק לכ- 245 מבנים.
ההרצאה עסקה בממצאים הפורנזיים ובעדויות שהתגלו בשטח במסגרת ביקור של משלחת פיקוד העורף באתר הפיצוץ שהתרחש בבאטה שבגינאה המשוונית. בהרצאה הוצג ניתוח נזקים והיקפי פגיעה בסביבת האתר על פי הדיווחים ומול הממצאים הפורנזיים מהשטח, תוך התייחסות לפגיעה ארוכת טווח.
תחקור טכנולוגי באירוע חומרים מסוכנים
הכימאית טל רבטל, מנהלת תחום מידע ותחקירים במערך הלאומי לחומרים מסוכנים וחירום במשרד להגנת הסביבה הציגה את תורת ביצוע תחקירי תאונות במעורבות נפיצים. ההרצאה עסקה בדרישות הרגולטוריות לתחקור אירועי חומרים מסוכנים בעבר, בהווה ובעתיד, תוך הצגת החלטת ממשלה 5217 לגבי תורת ההפעלה המשולבת בנושא הטיפול באירועי חומרים מסוכנים במדינת ישראל.
בנוסף הוצגו פיתוחים בתחום המחשוב במטרה לייצר מערכת אוטומטית לניתוח גורמי כשל, ושיטות תחקור שמסייעות באיתור וטיפול בגורמי כשל (שורש) רוחביים. ההרצאה התייחסה לנקודות תורפה באיסוף נתונים לאחר אירוע כגון השמדת ראיות (לדוגמה עקב פיצוץ), שיבוש ראיות, חוסר שיתוף פעולה מצד העובדים שחוששים להפליל את עצמם או את חבריהם לעבודה, העדר מנגנוני תיעוד (כגון מצלמות) וכדומה. [בתמונה: טל רבטל | צילום: קובי אליהו]
אזור סיכון מיוחד
מהנדס יוסי ובר מחברת ובר הנדסת בטיחות בע”מ, וחבר הנהלת הפורום הישראלי לחשמל סטטי בלשכת המהנדסים, הרצה לגבי אזור סיכון מיוחד לאווירה נפיצה וחומרים נפיצים.
בהרצאה נסקרו הגדרות אזורי סיכון מיוחד לאבק נפיץ / חומרים נפיצים, עקרונות התאמת ציוד חשמלי לאזורי סיכון, התייחסות לנושא בתקן ישראלי ובהתאם לפרק 05.40 במדריך הנחיות האו"ם לבטיחות נפיצים, והתייחסות לנושא הוראות משרד הביטחון לבטיחות נפיצים. [בתמונה: מהנדס יוסי ובר | צילום: קובי אליהו]
בטיחות חימוש בחיל האוויר
מהנדס אילן דרעי, לשעבר ראש מדור הנדסת בטיחות חימוש בחיל האוויר הרצה על "שינוי תפישה והטמעת תהליכים חדשניים" לגבי בטיחות חימוש בחיל האוויר. ההרצאה עסקה בביצוע המהלכים שבוצעו בחיל האוויר בנושא פריסות ותשתיות החימוש, אל מול האתגרים האופרטיביים הקיימים בתחום בטיחות החימוש בקרבה לאזרחים ובבסיסי צה"ל. [בתמונה: מהנדס אילן דרעי | צילום: קובי אליהו]
גישות חדשות לחישוב מרחקי הפרדה
מהנדס אריק גורן, יו"ר ענף בטיחות בנפיצים באיגוד הישראלי להנדסת בטיחות בלשכת המהנדסים הרצה לגבי גישות חדשות לחישוב מרחקי הפרדה.
מרחקי ההפרדה הקיימים כיום במדריכי הבטיחות הבינלאומיים השונים מבוססים על ניסויים אמפיריים שבוצעו בעבר ועל פיתוח ושכלול שיטות חישוב אשר מגובשות מחדש במקביל להתפתחות הנפיצים ומתקניהם (תחמושת בעלות רגישות נמוכה, אריזות "כולאות", ומבנים מוכחים).
בהרצאה הוצגו מקורות ודוגמאות על פי נתוני המאפיינים המתקדמים הצפויים של מתקני הנפיצים ושל סוגי הנפיצים, במרכיבים של רמות סיכון, תצורה, רגישות, שיטות אחסון, סוג המבנה וכדומה. [בתמונה: מהנדס אריק גורן | צילום: קובי אליהו]
אחסון תחמושת בתת קרקע
סא"ל מהנדס מצליח קול, המשמש כמוקד ידע מבנים מוגנים בחיל האוויר סקר את נושא אחסון תחמושת בתת-הקרקע. ההרצאה עסקה בהצגת יתרונות וחסרונות לסוגי האחסון השונים, מעל הקרקע ובתת הקרקע, על רקע תחקירי תאונות, סקירת מדריכים ותקנים הקיימים היום לאחסון תחמושת במנהרות.
הוצג אופן הכשל האופייני כתוצאה מפיצוץ תחמושת במנהרות והצגת הכלים הקיימים היום למידול וחישוב ההשפעה הסביבתית (הדף ורסס). בהרצאה הוצגה השוואה בין מחסנים תת קרקעיים למחסנים מעל הקרקע.
נזקים לרכוש במהלך עבודות פיצוץ
אבי אילון מחברת שובל הנדסה ובניין בע"מ, המשמש כממונה על הפיצוצים וממונה בטיחות הרצה לגבי שטח הסכנה. "שטח סכנה" מוגדר בתקנות חומרי נפץ (מסחר, העברה, ייצור, החסנה ושימוש), תשנ"ד-1994, כ"שטח, שיש בו סכנת פגיעה בנפש או ברכוש, עקב ביצוע הפיצוץ, כתוצאה מהעפת רגמות, מהדף אוויר או מזעזועי קרקע". בהרצאה הוצגו תאונות עבר שגרמו למוות ולנזקים כבדים לרכוש, במהלך עבודות פיצוץ.
בעקבות תאונות שהתרחשו לאחרונה בארץ במהלך עבודות חציבה, אבי איילון קרא גם להכין הנחיות לקביעת שטח הסכנה בעבודות פיצוץ, שיחייב את העוסקים בעבודות פיצוץ. [בתמונה: אבי אילון - ממונה על פיצוצים וממונה בטיחות | צילום: קובי אליהו]
אתגרי סיווג נפיצים
מהנדס אורן לוטן, סא"ל במיל, בתפקידיו האחרונים ראש תחום הנדסת נפיצים בחיל הים וראש ענף מערכות ירי ומיקוש בחיל הים, שכיום הינו יועץ בנושא הנדסת נפיצים ובטיחות, הרצה לגבי תחמושת פחות רגישה לפיצוץ, ואתגרי סיווג נפיצים.
ההרצאה דנה בחשיבות והיתרונות שבעמידה בתקנים בצה"ל בכלל ובחיל הים בפרט וכן בנושא שיטות לסיווג נכון של מערכות הנעה רקטיות לתת-קבוצת סיווג סיכון 1.3, תוך הצגת הדילמות באופן ביצוע המבחנים והמלצות שונות.
לוטן קרא לשיתוף פעולה לצורך מציאת פתרונות ומודלים המתאימים להוכחת מנועים רקטיים גדולים, בגלל העלויות הכבדות מאוד של ניסויים כאלו. [בתמונה: מהנדס אורן לוטן | צילום: קובי אליהו]
פלטפורמה לדיאלוג בין הרגולטורים והתעשיה
אלעזרי, יו"ר האיגוד הישראלי להנדסת בטיחות בלשכת המהנדסים, סיכם את הכנס וציין כי הכנס היה הצלחה גדולה (נטישה מועטה במהלכו). עוד הוסיף יורם אלעזרי כי כפי שצוין בכנס, העובדים בשטח נדרשים לעמוד בדרישות של הרגולטורים השונים, לעתים קיימות סתירות בין הדרישות השונות, ולעתים קיימות כפילויות. דברים אלה רצוי ליישב.
סיכמו: אל"מ (בדימוס) אבי רונן ומהנדס דני קרוננברג | עריכה: עמי רוחקס דומבה
24/01/23 10:40
7.58% מהצפיות
מאת IsraelDefense
ההסכם החמש-שנתי יוצר שותפות חזקה בין סלברייט והלקוח, ומאפשר לה להיות שותף מעורב, הן בעולמות פיתוח הידע והיכולות החדשות והן בתחום הטכנולוגי ארתור ויינשטיין | קרדיט: סלברייט חברת סלברייט חתמה על הסכם ל-5 שנים עם משטרת סינגפור, בהיקף 14 מליון דולר. במסגרת ההסכם, תשתמש המשטרה בפתרון פרימיום לאיסוף ובחינת נתונים (collect & review) של סלברייט, שיסייע לה בהאצת התהליך של איסוף ראיות דיגיטליות באופן חוקי.
ההסכם החמש-שנתי יוצר שותפות חזקה בין סלברייט והלקוח, ומאפשר לה להיות שותף מעורב, הן בעולמות פיתוח הידע והיכולות החדשות, והן בתחום הטכנולוגי, בכל הקשור לחקירות דיגיטליות ומודיעין ברמות הגבוהות ביותר. כחלק מההסכם, משטרת סינגפור תוכל להשתמש בפתרון מיצוי הדאטה של סלברייט ותקבל גישה ישירה ומיידית לצוות השירותים המתקדמים של החברה.
"אנו שמחים לשתף פעולה עם רשות אכיפת חוק גדולה זו, ולקדם את המשימה המשותפת שלנו - להגביר את בטחון הציבור ולשמור על קהילות בטוחות יותר" אמר ארתור ויינשטיין, נשיא לעסקים בינלאומיים בסלברייט.