הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
08/04/24 15:51
25.77% מהצפיות
מאת IsraelDefense
שני אירועים רצופים בחודשיים, בהם חיזבאללה מצליח ליירט מל״טים המהווים את השדרה העיקרית של הכוח האווירי הבלתי מאויש של צה״ל - זו מגמה תמונה: דובר צה״ל דיווח מצולם בערוץ הטלגרם של חיזבאללה מראה, לכאורה, מראה מל״ט הרמס 900 של צה״ל בשמי דרום לבנון. בצה״ל אישרו שנפל מל״ט מסוג הרמס-900
אירוע זה מצטרף לאירוע דומה, בו הופל מל״ט הרמס 450 (זיק) מעל שמי דרום לבנון בחודש פברואר האחרון.
שני אירועים בהם חיזבאללה מצליח ליירט מל״טים המהווים את השדרה העיקרית של הכוח האווירי הבלתי מאויש של צה״ל - זו מגמה. כזו המצביעה על שינוי בשדה הקרב.
גובה אפקטיבי
עד כה, צה״ל הסתמך בעיקר על גובה מעטפת הטיסה לצורך הגנה על המל״טים שלו. ככל שהמל״ט טס מעל לגובה האפקטיבי של מערכות הגנה אווירית בידי חיזבאללה, הוא מוגן. הטילים לא יכולים להגיע אליו.
בנוסף, צה״ל הסתמך גם על כיפת ברזל לצורך יירוט טילי נגד מטוסים. כתבה שפורסמה באתר Alma Research and Education Center, טוענת כי האיראנים סיפקו לחיזבאללה טיל בשם 358 או Saqr והוא זה המשמש להפלת מל״טים ישראלים. מדובר בטיל הכולל ראש ביות אלקטרו-אופטי.
״הטיל נחשף לראשונה על ידי איראן ב-2019. הוא דווח כנשק יעיל בשימוש החות'ים בתימן, מיליציות פרו-איראניות בעיראק וחיזבאללה בלבנון״, נכתב בכתבה. ״נשק ייחודי זה המופעל באמצעות מנוע סילון היה יעיל בהפלת מל"טים, כולל MQ-9 Reaper אמריקאי מעל תימן ב-8 בנובמבר.״
על פי הכתבה, ישראל השתמשה (ועדיין משתמשת כנראה) בכיפת ברזל לצורך ניסיונות ליירוט טיל 358. כאמור, זה לא תמיד מצליח.
העובדה שמעטפת הגובה אינה שכבת הגנה מספיקה, הייתה צריכה להיות ברורה לגורמים רלוונטים בחיל האוויר כבר לפני שנים. מל״טים אמריקאים נפלו בתימן ובמקומות אחרים.
אם זה לא הספיק, הגיעה הפלישה הרוסית לאוקראינה, שהתפתחה למלחמה של שנתיים, במסגרתה מסוקי הקרב הפכו לברווזים במטווח.
קרי, כל איש אוויר היה צריך להבין שמקומם של המסוקים והמל״טים בשדה הקרב הנוכחי, בעייתי מאד. בלשון המעטה.
בישראל, חיל האוויר עדיין מחזיק בדעה שהוא מסוגל למנוע מהאויב מערכות נגד מטוסים לטווחים בהם טסים מל״טים ומסוקים. גישה זו, הביאה לכך שבחודשיים האחרונים נפלו בלבנון שני מל״טים ישראלים גדולים. זו אינה מקריות, זו מגמה.
התמודדות עם המציאות
אחת השאלות היא מה יעשה צה״ל בשביל להתמודד עם העובדה שיש בידי חיזבאללה מערכות נ״מ שמסוגלות לאיים על מל״טים ומסוקים. ובכן, צה״ל יכול לנקוט בשלוש דרכים, לכל הפחות.
הצטיידות במל״טים חמקניים יותר הפועלים בגובה רב יותר. בצורה כזו, המל״טים ימשיכו להנות מיתרון הגובה על פני הטילים המיירטים. כמו גם, שימוש בתצורה וצבע המקטינים את חתימת המכ״מ, יכול לעזור במניעת יירוטים של כלים כאלו.
חלופה נוספת היא שימוש בכטב״מים ורחפנים קטנים למסגרות הטקטיות, הפועלים בגובה נמוך. באוקראינה ורוסיה כבר הבינו את הרעיון ורואים שימוש נרחב בכלים כאלו. נגד מטרות רק״מ, אדם, מבנים.
חלופה שלישית היא הגברת התלות של צה״ל בחימוש מנגד (רקטות, טילים, חימוש משוטט) במקום במל״טים ומסוקים.
נכון שחיזבאללה טרם הציג בשדה הקרב מערכות הגנה אווירית מתקדמות, מהסוגים שרואים באיראן. גם אם צה״ל מצליח לסכל כאלו ניסיונות עד כה, לא לעולם חוסן. זו רק שאלה של זמן.
היות וצה״ל הוא ארגון ענק, עם תהליכי רכש רב-שנתיים, חלקם מבוססים על סיוע חוץ, יש לשאול האם קצב ההסתגלות של צה״ל לתורת הפעלה חדשה של כלי טיס בלתי מאוישים ומסוקים - מספיק מהיר.
זאת ועוד, היכולת של חיזבאללה ליירט מל״טים ומסוקים ישראלים, מציבה עננה גדולה מעל שאלת הסיוע לדרג המתמרן. שאלה שצה״ל צריך להחליט עליה, גם בעקבות לקחי המלחמה בעזה, היא כמה עצמאות צריך לתת לדרג המתמרן בהפעלת כלי טיס ברום נמוך, ללא תלות בחיל האוויר.
לסיכום, שתי ההפלות ברצף של מל״טי הרמס 450 ו-900 מעלות שאלות רבות לגבי צורת ההפעלה של כלים אלו בלבנון או במקומות אחרים, אליהם הגיעו טילי נ״מ איראנים.
ההנחה צריכה להיות שתפוצת מערכות נ״מ, גם כאלו מתקדמות יותר, תתרחב בשנים הקרובות, וצה״ל עתיד למצוא את עצמו במתארים שיותר קשה להפעיל כטב״מים ומסוקים.
מה צה״ל עושה בנידון והאם הוא עושה זאת מספיק מהר - זו שאלה פתוחה.
08/04/24 08:17
10% מהצפיות
מאת IsraelDefense
מערכת הל"א החדשה משפרת את הקטלניות והיכולות הקרביות של שני הדגמים של מטוס הקרב תמונה: דובר צה״ל חברת BAE SYSTEMS הודיעה שהסתיימו בהצלחה ניסויים מבצעיים של מערכת ל"א חדשה עבור מטוסי הקרב F-15 של חה"א האמריקני.
BAE בונה את מערכת ל"א המתקדמת EPAWSS שנותנת יכולות לוחמה אלקטרונית חדשות לשני הדגמים E ו-EX.
המערכת החדשה תאפשר למטוס קרב לנטר, לשבש ולהטעות איומים אויב, נותנת לטייס התראות מכ"ם, מיקום, מודעות מצבית ויכולות הגנה עצמית, וכך הוא יכול לשפר תמרון בשטח אויב.
בתחילה נועדה המערכת החדשה לדגם המתקדם EX אולם משרד ההגנה חתם על חוזה עם BAE ועם בואינג לייצור המערכת גם עבור דגם E הישן יותר.
רס"ן בריאן בראון, מנהל הניסויים, מסר לדפנס ניוז שמערכת ל"א החדשה משפרת את הקטלניות והיכולות הקרביות של שני הדגמים של מטוסי הקרב F-15 , וזה יהיה בסיס המשך לכל מטוסי הקרב.
שלב הניסוי הסופי של מערכת ל"א בוצע במסגרת תרגיל באלסקה. שני מטוסי F-15EX ביצעו 70 גיחות, שבהן נבחנה המערכת גם נגד איומים אלקטרו-מגנטיים.
08/04/24 08:07
8.85% מהצפיות
מאת IsraelDefense
הסניגור הצבאי הראשי לשעבר: נשבר שיא העצורים המנהליים ביו״ש | הדברים נאמרו בכנס השנתי של המכון הישראלי למשפט פלילי יישומי של המסלול האקדמי המכללה למינהל השופט (בדימוס) אלוף (מיל') פרופ' מנחם פינקלשטיין | צילום: מיכאל אפריאט "צריך לדבר על כל סוגיית האכיפה הפלילית של מחבלי הנוח'בה ועוזריהם: הכל ייחודי, המעצר הוא ייחודי, הכליאה היא ייחודית וגם דיני הראיות הם גם ייחודיים וגם העמדה לדין", הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר, השופט (בדימוס) אלוף (מיל') פרופ' מנחם פינקלשטיין, בכנס במכללה למינהל.
דבריו נאמרו בכנס השנתי של המכון הישראלי למשפט פלילי יישומי של המסלול האקדמי המכללה למינהל שעסק בהיבטים משפטיים וסוגיות אכיפה פלילית של מלחמת 'חרבות ברזל'.
עונש מוות - חוקי, אך יש לו גם מינוסים
״יש להגיד שתי הערות בנושא שלושת הסוגיות הראשונות. ראשית, לא ראיתי שמדברים על זה אבל זה הערה חשובה – הנושא של הכליאה. נכון שנשבר השיא. כשאני הייתי פצ"ר בחומת מגן היו כ-6,000 עצורים והם נעצרו על בסיס התביעה הצבאית כשנשיא בית המשפט העליון ביקר בקציעות״, אמר פינקלשטיין.
״בשנת 2005/2006, כיו"ר ועדת הבדיקה לעניין חקירת הבריחה מכלא גלבוע, אז שמענו, הגיעו כל גדולי השב"ס והתפארו שהגיעו למסקנה כבר אז שהכליאה צריכה להיות ממלכתית וגם האסירים הביטחוניים צריכה להיות על ידי השב"ס.
אני מבין שיש אלפים של עצורים וחלק לא קטן מהם בשדה תימן וענתות. זה מעורר נורה אדומה כי זה מוטל על הצבא אבל המומחיות שלו היא לא כליאה".
בהקשר כליאת מחבלים לצורך מיקוח, אמר פינקלשטיין: "אנחנו המצאנו את חוק הלב"ח (לוחמים בלתי חוקיים) בפרקליטות הצבאית בתקופת עובייד ודיראני, אחרי שבג"צ אמרו שאסור להחזיק אנשים לצרכי מיקוח. אנחנו חשבנו שאנשים שסיימו את תקופתם כשיש עדיין פעולות איבה בין חיזבאללה לבין ישראל – האם נכון להמשיך לשחרר אותו כדי שילחם מול ישראל?
״חשבנו שהתשובה שלילית וחשבנו שעל פי המשפט הבינלאומי אפשר להמשיך להחזיק במעצר. גייסנו את יורם דינשטיין, בא אלינו, זוכה פרס ישראל, הוא אמר שאנחנו צודקים. ציטט פסק דין אמריקאי.
״באנו לדיון בוועידת חוקה חוק ומשפט והיה שם דן מרידור שהיה יו"ר הועדה והוא מתנגד מכל מעודו לתיקון החוק הזה ולא יעבור אצלו. היועץ המשפטי לא היה אחר מאשר צבי ענבר ואמר שהחוק לא יכול לעבור.
״אמרתי לדן מרידור, תשמע, התייעצתי עם פרופסור דינשטין והוא אמר שזה בסדר גמור. אמר שלא יכול להיות, הוא הוזמן לוועדה, לא שכנע את דן מרידור אבל זמן לא קצר אחרי זה היה את אירוע ה-11/9 וגם בוש הכריז על מלחמה בטרור וכך נכנס החוק הלב"ח".
בהקשר עונש מוות, פינקלשטיין אמר שאי אפשר להתעלם מכך בהקשר טבח ה7.10. ״על פי חוק - אין מניעה. השאלה מה הפלוסים והמינוסים״, סיכם פינקלשטיין.
תמותת עצורים במהלך כליאתם
עו"ד אל"ם (במיל') רן כהן רוכברגר, הסנגור הצבאי הראשי לשעבר, התייחס במסגרת הכנס במכללה למינהל לנושא תמותת עצירים במהלך כליאתם. "בחודשים האחרונים מתו 30 עזתים תחת החזקתנו, רובם היו פצועים ונפתחו חקירות מצ"ח בענייני החקירות האלה.״
דבריו נאמרו בכנס השנתי של המכון הישראלי למשפט פלילי יישומי של המסלול האקדמי המכללה למינהל שעסק בהיבטים משפטיים וסוגיות אכיפה פלילית של מלחמת 'חרבות ברזל'. [אל"ם (במיל') רן כהן רוכברגר | צילום: מיכאל אפריאט]
"כיום מוחזקים הרבה מאוד עזתים במתקנים שונים, רובם מהתמרון הקרקעי ורובם מוחזקים במסגרת חוק הלב"ח - לוחמים בלתי חוקיים״, מסביר רוכברגר.
״בנוסף לכל העזתים, יש אלפי עצורים מאזור יהודה ושומרון. מבדיקה, יש יותר מעצרים מנהליים היום מאי פעם ונשבר השיא של העצורים המנהליים.״
08/04/24 08:07
7.69% מהצפיות
מאת IsraelDefense
החברה הודיעה על הסכם שיתוף פעולה עם החברה האמריקאית SAIC לצורך יצור של מערכת ה-Hero 120 קרדיט: יוויז'ן החברה הישראלית יוויז'ן (UVision) תייצר את מערכות החמוש המשוטט Hero 120 מתוצרתה במפעל בצ'רלסטון שבמדינת דרום קרוליינה. המפעל ייחל את פעילות היצור כבר בחודש מארס 2024.
יוויז'ן והחברה האמריקאית SAIC (Science Applications International Corp) הודיעו על הסכם שיתוף פעולה לצורך ייצור מערכות Hero 120 בדרום קרוליינה בכדי להגדיל בצורה משמעותית את יכולת החברה להגיב במהירות לצרכיה לקוחותיה בארה"ב.
מטרת שיתוף הפעולה עם SAIC היא ליצור שרשרת אספקה פנימית עצמאית לחלוטין ולהבטיח שכך יוכלו לקוחות יוויז'ן ארה"ב ליהנות מתלות מופחתת בשרשרת אספקה בינלאומית, מזמני אספקה מהירים יותר, הדרכה מקומית על ידי צוותי מומחים ותמיכה ותחזוקה מקיפים לאחר המכירה.
08/04/24 17:29
6.54% מהצפיות
מאת IsraelDefense
לגבי פתרונות בינה מלאכותית, נאמר בפאנל שמומחי Ai צריכים להתעסק במודלים ואנשי אבטחת מידע צריכים לאבטח את הפתרונות צלם: גלעד קוולרצ׳יק פאנל בנושא סייבר במגזר הבריאות דן בשאלות חשובות הנוגעות בתפקוד בתי חולים בעידן הסייבר. בעולם, כמו בישראל, בתי חולים חוו בשנים האחרונות ועדיין חווים, מתקפות המפריעות לטיפול בחולים. בחלק מהמקרים, בתי חולים אף עוברים לעבוד עם ניירות ועטים בשל מתקפות סייבר.
טום הארל, national center for advancing translational sciences, ארה״ב: ״בתי חולים רוצים לספק טיפול רפואי לכמה שיותר אנשים. לצורך כך, יש לנטר את הנתונים והתקני ה-IOT בבתי חולים. צריך לזכור שאין פתרון סייבר אחד נכון לכולם - לא כל בתי החולים עובדים באותה דרך.״
פרופסור יורם וייס: ״כאשר בית חולים הלל יפה הותקף, פעילות המחשוב ירדה ל-10 אחוז. זה לא רק מחשוב. אם אתה תוקף מערכת מיזוג אוויר, בית החולים לא יכול לתפקד. בתי חולים צריכים לעבוד עם הספקים שלהם לאבטחת מערכות. יש הרבה מערכות ישנות בבתי חולים שאת חלקן לא מעדכנים מול איומי אבטחת מידע חדשים. ויש את האתגר הגדול מכולם - האדם. למרות שאנו מדברים על סייבר, אנשים עדיין לוחצים על קישורים בדוא״ל בלי לבדוק.״
אליאב נורי, מערך הסייבר: ״מערכת הבריאות היא אוסף ארגונים המקושרים אחד לשני. מידע רפואי נחשב למאד יקר בקרב פושעים. חולשות בהתקנים רפואיים מהוות אתגר. כל התקן כזה צריך עדכונים, כאשר לא תמיד אפשר לעדכן כל התקן. בהיבט סוגי מתקפות, מתקפות כופר נחשבות לסוג היעיל ביותר נגד בתי חולים. יש גם טכנולוגיות חדשות כמו ענן, בינה מלאכותית ואחרות, המהוות אתגר לבתי חולים.״
אביבית קוטלר, קופת חולים כללית: ״התמודדות עם מתקפת סייבר, היא עניין של המשכיות עסקית. להמשיך לספק שירותים לחולים למרות המתקפה. חלק ניכר מזה טמון בשינוי תרבות ומודעות עובדים ומנהלים. גם לממשלה יש צד בנושא - יש מודעות, אין מספיק עשייה בנושא. לא עושים מספיק בממשלה כדי למנוע מתקפות על תשתיות קריטיות, כולל בתי חולים.״
לגבי פתרונות בינה מלאכותית, נאמר בפאנל שמומחי Ai צריכים להתעסק במודלים ואנשי אבטחת מידע צריכים לאבטח את הפתרונות. באמצעות פלטפורמות או רגולציה.
האם מתקפות סייבר יעכבו פיתוח טכנולוגיות חדשות בעולם הרפואה?
המומחים בפאנל טענו שעולם הרפואה מתקדם במקביל לכך שצריך להגן עליו בסייבר. טכנולוגיות כמו פיתוח תרופות חדשות, גידול איברים לצורך השתלות ועוד, כל אלו צריכים להתפתח על אף איומי הסייבר. הגנת סייבר בעולם הרפואה דומה לכל שאר הענפים במשק, טענו המומחים. ״לא צריך לפחד מחדשנות ברפואה״, טענו בפאנל.
08/04/24 20:40
6.54% מהצפיות
מאת IsraelDefense
היום נפתחה תערוכת הכנס עם עשרות חברות הזנק ישראליות וחברות סייבר בינלאומיות | למרות הכל, ישראל ממשיכה להוביל את העולם בתחום הסייבר גם השנה צלם: גלעד קוולרצ׳יק התערוכה בכנס סייברטק נפתחה היום, כאשר מחר צפוי להפתח הכנס עצמו עם אלפי מבקרים שצפויים להגיע, כולל משלחות מכל העולם.
בתערוכה השנה ניתן למצוא עשרות סטארט-אפים ישראלים שמציגים את הפתרונות המתקדמים ביותר בעולם ההגנה בסייבר. לצדם, חברות בינלאומיות וישראליות מבוססות המציגות גם הן מוצרים, שירותים ופתרונות להתמודדות עם כל סוג איום בסייבר.
בכנס השנה, המתנהל ברקע המלחמה המתחוללת בעזה, נשמרו 133 כסאות ריקים עם תמונות החטופים שעדיין נמצאים בעזה. תזכורת לכך שלצד המשך השגרה בישראל, בעזה מחכים חטופים לחזור הביתה.
הכנס השנה יכלול מגוון הרצאות מרתקות בתחומים מגוונים הקשורים למרחב הסייבר. כמו כן, צפויים להגיע לכנס בכירים בחברות סייבר מכל העולם, על מנת לסקור את הפתרונות והמוצרים הכי חדשים בתחום - כולם תחת קורת גג אחת.
צפו בתמונת מהיום [צלם: גלעד קוולרצ׳יק]
08/04/24 08:37
6.15% מהצפיות
מאת IsraelDefense
ההפרה אף מתעצמת כתוצאה מכך שהוט לא דיווחה למשרד התקשורת ולוועדה המייעצת לעניין פרישה אוניברסלית מנכ"לית משרד התקשורת עו"ד עינבל משש. צילום: מארק ניימן, לע"מ משרד התקשורת, הטיל עיצום כספי בסך 5.5 מיליון ש"ח על חברת הוט בגין הפרת חובת הפרישה האוניברסלית לפיה על החברה לפרוש תשתיות בכל הארץ.
ההפרה אף מתעצמת כתוצאה מכך שהוט לא דיווחה למשרד ולוועדה המייעצת לעניין פרישה אוניברסלית את דבר קיומם של אזורים ויישובים נעדרי תשתית הוט וההפרה התגלתה עקב פנייה יזומה מצד המשרד.
בשימוע שנעשה בנושא, טענה החברה שמדובר בטעות דיווח. הטענה לא התקבלה שכן מהצהרת החברה עצמה עלה כי במשך שנים ארוכות, החברה לא פרשה תשתיות ב-35 יישובים - ביניהם נמרוד, קריית יערים, שלומית, עזוז, נצר חזני, יהל, מבוא מודיעים, באר מילכה ועוד וכן עשרות שכונות במזרח ירושלים.
החברה טענה כי היא מספקת ביישובים אלה שירות בנייטרליות טכנולוגית, אולם מדיווחי החברה עצמה עולה כי נכון לחודש ינואר 2024, הוט מספקת שירות ב-36 היישובים בהיקף מצומצם עד זניח: כמאות בודדות של משקי בית בלבד בכל שאר היישובים יחד. זאת מתוך כ - 111 אלף משקי בית באזורים אלה.
עיצום כספי זה מצטרף לעיצום כספי קודם שהוטל על הוט בשלהי שנת 2022 בגין הפרה דומה: הוט לא נתנה שירות בניטרליות טכנולוגית ב-219 יישובים, לאחר שניתנה לה הקלה שאפשרה לה לא לפרוש ביישובים אלה תשתית כבלים אלא לתת בהם שירות באמצעים אחרים.
במסגרת הליך זה התגלו 35 היישובים הנוספים והשכונות במזרח ירושלים בהם הוט לא פרשה תשתית כלל ובעקבות זאת נפתח ההליך הנוכחי.
08/04/24 08:06
4.62% מהצפיות
מאת IsraelDefense
החברה הודיעה על הסכם שיתוף פעולה עם החברה האמריקאית SAIC לצורך יצור של מערכת ה-Hero 120 קרדיט: יוויז'ן החברה הישראלית יוויז'ן (UVision) תייצר את מערכות החמוש המשוטט Hero 120 מתוצרתה במפעל בצ'רלסטון שבמדינת דרום קרוליינה. המפעל ייחל את פעילות היצור כבר בחודש מארס 2024.
יוויז'ן והחברה האמריקאית SAIC (Science Applications International Corp) הודיעו על הסכם שיתוף פעולה לצורך ייצור מערכות Hero 120 בדרום קרוליינה בכדי להגדיל בצורה משמעותית את יכולת החברה להגיב במהירות לצרכיה לקוחותיה בארה"ב.
מטרת שיתוף הפעולה עם SAIC היא ליצור שרשרת אספקה פנימית עצמאית לחלוטין ולהבטיח שכך יוכלו לקוחות יוויז'ן ארה"ב ליהנות מתלות מופחתת בשרשרת אספקה בינלאומית, מזמני אספקה מהירים יותר, הדרכה מקומית על ידי צוותי מומחים ותמיכה ותחזוקה מקיפים לאחר המכירה.