הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
06/06/21 14:39
8.6% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
חברת הפינטק איטורו של האחים רונן ויוני אסיא הוסיפה ברבעון הראשון של 2021 3.1 מיליון משתמשים חדשים – עלייה של 214% במספר הנרשמים החדשים ביחס לרבעון המקביל בשנת 2020, שבו נוספו לה מיליון משתמשים.
אי-טורו פרסמה נתון זה לצד נתונים נוספים לאחר הגשת מסמך רישום חשאי לרשות ניירות הערך האמריקנית, המתייחס למיזוגה העסקי של איטורו עם FinTech Acquisition Corp. V.
עוד פרסמה החברה, כי יותר מ-210 מיליון פעולות מסחר בוצעו בפלטפורמה ברבעון הראשון, עלייה של 233% ביחס לרבעון הראשון של שנת 2020.
בנוסף, החברה הוסיפה שבעה נכסי קריפטו חדשים לפלטפורמה שלה על מנת להיענות לביקוש הגובר בקרב לקוחותיה וכדי להעצים את אפשרויות גיוון הנכסים בתיקי ההשקעות שלהם.
איטורו אף הודיעה כי היא מתכננת להשיק את אפליקציית eToro Money באנגליה ובאירופה במהלך 2021.
בחודש מרס האחרון, הודיעה איטורו על יציאה להנפקת SPAC בניו יורק באמצעות מיזוג עם FinTech Acquisition Corp. V לפי שווי של 10.4 מיליארד דולר.
יוני אסיא, מייסד-שותף ומנכ"ל איטורו אמר, כי "שנת 2020 התאפיינה במעורבות גוברת של משקיעים פרטיים בשוק ההון, ומספר שיא של משקיעים פעלו בשווקים באמצעות פלטפורמות השקעה מקוונות. המגמה הזו הואצה בשנת 2021. מומנטום הצמיחה החזק של איטורו נמשך, כאשר ברבעון הראשון לבדו נוספו לאיטורו 3.1 מיליון משתמשים רשומים חדשים. לשם השוואה, במהלך שנת 2020 כולה נוספו לאיטורו 5 מיליון משתמשים. בהמשך לרבעון ראשון משמעותי וחזק, איטורו ממוצבת היטב כדי להוסיף ולקחת חלק משמעותי מהשוק הגלובלי הצומח".
איטורו הוקמה בשנת 2007 מתוך חזון להנגיש את השווקים הגלובליים, כך שכל אדם יוכל להשקיע בהם באופן פשוט ושקוף. החברה מאפשרת למשתמשים ברחבי העולם להשקיע בנכסים שונים בקלות – ממניות, מדדים ועד נכסי קריפטו, וכמו כן לעקוב אחר תיקי ההשקעות של משקיעים מובילים בפלטפורמה בזמן אמת. החברה מונה כיום יותר מ-1,200 עובדים, כ-800 מהם בישראל.
06/06/21 13:15
6.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
עדכון חדש למערכת ההפעלה macOS אמור, לפי דיווחים, לפתור את אחת הבעיות המציקות שדווחו השנה בקשר למחשבים הניידים המבוססים על מעבדי ה-M1 של אפל: שחיקת כונן האחסון המבוסס על זיכרון SSD.
העדכון, macOS 11.4, שכבר זמין להורדה, מתייחס לבעיה שהופיעה בדיווחים רבים במהלך פברואר האחרון. לפי טענות של משתמשים רבים, ביניהם בעלי טור וגם חוקרים כדוגמת הקטור מרטין, בניידים המבוססים על המעבד החדש נעשה שימוש יתר באחסון. על אף שלא מדובר באחסון המבוסס על חלקים מכניים, הגידול בהפניות בשיעור של 20% לעומת דורות קודמים של המחשבים גרם לשחיקה של החלקים האלקטרוניים – ויש שדיווחו על שחיקה של 3% אחרי חודשיים של שימוש בלבד.
התופעה לא הופיעה בכל המחשבים המבוססים על M1, ועם זאת, היא הורגשה היטב בשוק, כשמרטין אף הוכיח זאת והראה שהשחיקה מתגברת בהתאם לנפח האחסון.
אפל לא הודתה שיש תקלה, אבל גם לא טענה אחרת. מרטין בחן את העדכון החדש ודיווח בציוץ בחשבון שלו בטוויטר כי הפניית היתר נעלמה.
06/06/21 13:49
6.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
הרשת החברתית הפופולרית טיק-טוק (TikTok) עדכנה בסוף השבוע את מדיניות הפרטיות שלה, והוסיפה סעיף חדש, שמעורר חשש לפגיעה בפרטיות המשתמשים. בסעיף החדש מצוין, כי היא תתחיל לאסוף נתונים ביומטריים של משתמשיה, כמו חתימת פנים או חתימת קול, מהתוכן שהם מפרסמים. סעיף העדכון נוסף נכון לעכשיו בארצות הברית בלבד, אולי מפני שבאירופה יש חוקי הגנת פרטיות חמורים יותר.
במדיניות החדשה של החברה מצוין, כי איסוף הנתונים הזה נועד כדי לאפשר "אפקטים מיוחדים של וידיאו לצורך פיקוח על התכנים, מיון דמוגרפי של התכנים, המלצות על מודעות ופעולות ללא זיהוי אישי אחרות".
העדכון עורר הדים בתקשורת, ובייחוד החלק במדיניות החדשה שמדאיג את המשתמשים, המציין, כי "אנו עשויים לאסוף מזהים ביומטריים ומידע ביומטרי כפי שהוא מוגדר בחוקי ארה"ב, כמו חתימת פנים וחתימת קול, מהתוכן שלהם. היכן שנידרש על פי חוק – נבקש מכם את האישור הנדרש לפני שנבצע איסוף מעין זה".
החברה לא מסבירה לאילו חוקים היא מתכוונת – פדרליים או מדינתיים, כיצד היא תבקש את האישור מן המשתמשים, מדוע היא זקוקה לנתונים האלה, וגם לא מספקת הגדרה מדויקת למושגים "חתימת פנים" ו-"חתימת קול".
בתגובה לפניות מהתקשורת החברה לא ציינה איזה מוצר שלה מחייב איסוף של נתונים ביומטריים, אך ציינה כי תבקש מן המשתמשים הסכמה כשתתחיל להפעיל את המדיניות חדשה. "כחלק ממחויבותנו המתמשכת לשקיפות, עדכנו לאחרונה את מדיניות הפרטיות שלנו כדי לספק הבהרה נוספת על המידע שאנו עשויים לאסוף", ציין דובר החברה.
כזכור, ממשל טראמפ התכוון לחסום את השימוש בטיק-טוק בארצות הברית מחשש לאיום אבטחה לאומי בשל הבעלות הסינית על האפליקציה. טיק-טוק פנתה לבית המשפט, והצהירה כי נתונים על משתמשים בארצות הברית יישמרו רק במרכזי נתונים הממוקמים בארצות הברית ובסינגפור. עוד הצהירה, כי מעולם לא שיתפה נתוני משתמשים עם הממשלה הסינית, למרות שהיא בבעלות בייט-דאנס (ByteDance) הסינית, וכי לעולם גם לא תעשה זאת. בית המשפט ביטל את חסימת השימוש בטיק-טוק, והממשלה הפדרלית הגישה על כך ערעור. לאחר בחירתו של ג'ו ביידן לנשיא, השעו אנשיו את הליך הערעור, ועמדת הממשל החדש עדיין לא הובהרה.
ESET: לא נראה כי החברה התייחסה לאופן שבו היא תגן על המידע שתאסוף
בתוך כך, מציין אלכס שטיינברג, מומחה שירות ותמיכה בחברת אבטחת המידע ESET ישראל, כי "המידע שלנו הוא רב ערך עבור חברות מסחריות, אבל גם לעברייני הרשת. האם אנחנו סומכים על כך שחברה מסחרית כמו טיק-טוק תדע להגן על המידע שלנו? לפי שעה לא נראה כי החברה התייחסה לאופן שבו היא תגן על המידע שתאסוף. צרכנים וגולשים צריכים להיות מודעים למי הם נותנים הרשאה לאסוף את המידע שלהם, וכי האינטרסים של חברה מסחרית לא תמיד זהים לאינטרסים של המשתמשים.
עוד מוסיף שטיינבג, כי "חשוב לזכור שקהל היעד והמשתמשים העיקריים של האפליקציה הם בעיקר בני נוער. לכן על ההורים מוטלת האחריות להיות מעורבים ומעודכנים בפעילות של ילדיהם ברשת, משום שאלו עלולים להיות בעלי מודעות נמוכה, בעיקר בעקבות הרצון להשתמש באפליקציה, מה שיכול להוביל את הילדים לאשר באופן אוטומטי כל בקשה או עדכון של הסכם המשתמש רק על מנת להמשיך ולהשתמש באפליקציה".
06/06/21 14:03
6.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
לפני כמה חודשים פנה אלינו לקוח מתחום התוכנה והחומרה שחווה ירידה במכירות. מערך השיווק שלו עובד ופעיל, וחשדו הופנה לכיוון מערכת ה-CRM, שלטענתו לא משרתת את הארגון, מסרבלת את תהליך המכירה ולא ידידותית למשתמשים. המצב הגיע לידי כך שאנשי המכירות והטלמיטינג לא שיתפו פעולה כלל עם המערכת וכתוצאה מכך, לא תועדו רשומות לצורך בקרה, פיקוח, שיפור וניהול. אנליזה? הלוואי. גם הממשק הארגוני לא היה רלוונטי, כי כל אחד עבד עם אקסל פרטי משלו.
אל המשוואה הזאת הצטרפה עובדה נוספת: מדובר באחת המערכות הטובות והמובילות בשוק ובעולם כולו, שיכולה להגשים כמעט כל חלום בעולמות השיווק, המכירות, האוטומציה, הדטה וכדומה. הבעיה הייתה שאותה מערכת CRM לא התאימה לצורכי החברה ולגודלה.
הנחת העבודה של אותו מנכ"ל הייתה שכולם חייבים להתיישר ולעבוד, ויעבדו, עם המערכת, גם אם זה אומר לכופף את צרכי החברה והמשאב האנושי – ויהי מה. ההסבר שלו היה הגיוני בסך הכול: "השקענו סכומים גבוהים מאוד ועברנו תקופת הטמעה ארוכה מאוד, והיא אחת המערכות הטובות שיש כיום, אז אין סיבה שלא יעבדו אתה כולם".
אותו מנכ"ל לא לבד. ארגונים רבים שוברים את הראש בשאלה: איך להוציא ממערכת ה-CRM את המקסימום ולגרום לה לעבוד בשבילם – ולא להיפך? ובכן, התשובה לכך היא מפתיעה בפשטותה: העובדים. מי שמחפש להבין את מקור הבעיות מהן נובעת ירידה במכירות, כדאי שיתחיל באפיון הצורך הבסיסי של אנשי המכירות והטלמיטינג. ברגע שעושים את הצעד הפשוט הזה – הכול הופך ברור יותר.
אז מה עשינו?
לקחנו מערכת אחרת לניהול קשרי לקוחות – בסיסית ביותר, פשוטה, נוחה ובעלויות זניחות, והגדרנו ובנינו בה את ההגדרות החשובות ביותר, עם תעדוף חכם לדאטה, תזכורות ואוטומציות ראשוניות. לאחר פרק זמן של שבועיים היא עמדה בפני עלייה לאוויר, לאחר שבוצעה הדרכה מפורטת למשתמשי הקצה, שהבינו שמדובר במערכת ידידותית למשתמש ופשוטה לתפעול.
האימפקט היה כמעט מיידי: הושג שיתוף פעולה מלא של כלל העובדים, העבודה על המערכת הייתה טובה, והושגו תיעודים מלאים, דו"חות מהימנים ברמת תפוקות, בקרה וניהול. וזה עוד לא הכול: לאחר חודש נרשם גידול של 18% במכירות, ומאז, בכל חודש יש עלייה באחוזי ההמרה לפגישות מתקיימות ומכירות.
זוהי פעולה פשוטה שעושה את ההבדל הענק.
הכותבת היא מייסדת ומנכ"לית מרקטינג סולושיין.
06/06/21 14:16
6.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
בעתיד הלא רחוק יוכלו משתמשי מכשירים מבוססי מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל (Google) לבחור להפסיק מעקב אחריהם לצורכי פרסום, בדומה לאופציה הקיימת כבר בעבר משתמשי iOS של אפל (Apple), המכונה ATT (ר"ת App Tracking Transparency), שהוצגה ב-iOS 14.5. האפשרות החדשה להגנה על פרטיות המשתמש אמורה להיות זמינה לקראת סוף השנה, עם עדכון שירותי גוגל פליי (Google Play).
מתחרתה של גוגל, אפל, כאמור, כבר מציעה למשתמשיה אפשרות לבטל את הסכמתם למעקב באפליקציות מטעם מפרסמים, בכדי לחזק את השמירה על הפרטיות במכשיריה.
בדף התמיכה שלה למפתחים ציינה גוגל כי "החל מסוף שנת 2021, כאשר משתמש יבחר לצאת מפרסום מבוסס עניין, או מהתאמה אישית של מודעות, מזהה הפרסום לא יהיה זמין". החברה הבהירה גם כי היזמים וספקי שירותי המודעות או ניתוח הנתונים יוכלו לקבל התרעות על ביטול ההסכמה שביצעו המשתמשים.
המשתמשים חחליטו אם לבטלו. פרסום ממוקד באפליקציות. צילום אילוסטרציה: BigStock
מעקב לצורך פרסום מותאם אישית
הביזנס אינסיידר היה הראשון לדווח על הבשורה של גוגל למפתחים, ועדכן כי לפי אתר התמיכה של החברה למפתחיה, אפשרות הפרטיות החדשה תיכנס לתוקף בסוף שנת 2021. כאשר תכונה זו תופעל, תהיה למשתמשי אנדרואיד שליטה ואפשרות לחסום מעקב על ידי ביטולו בהגדרות. אחרי שמשתמש יבטל אפשרות זו, מפתחי היישום יפסיקו לראות את מזהה הפרסום הייחודי שלו, ולפיכך לא יוכלו עוד לטרגט אותו במודעות בהתאמה אישית.
מעקב הפרסום הקיים כיום במכשירי גוגל הוא מזהה ייחודי, המסופק על ידי שירותי גוגל פליי, והוא משמש כדי להתחקות אחרי המשתמש ולקבוע את סוג המודעות וחשיפתן בפניו במכשיריו.
על פי החברה, מזהה הפרסום מעניק למשתמשים בקרות טובות יותר ומספק למפתחים מערכת פשוטה וסטנדרטית כדי להמשיך לייצר רווח מהאפליקציות שלהם. ואולם, מאחר שאפל כבר סיפקה למשתמשיה את האפשרות לבטלו, הרי שגם גוגל נאלצת בעצם להיכנע ולתת ללקוחות שלה את היכולת לבטל את המעקב ויחד איתו את הפרסום הממוקד.
לפי גוגל, התכונה תתגלגל בצורה מדורגת, ותשפיע כהתחלה על אפליקציות הפועלות במכשירי אנדרואיד 12. מתחילת 2022 השינוי עתיד להתרחב, ולהשפיע על אפליקציות הפועלות בכלל המכשירים התומכים בגוגל פליי.
06/06/21 15:34
6.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
ראש השב"כ, נדב ארגמן, הוציא אמש (ש') קריאה חריגה להפסקת ההסתה – הן בממד הפיזי והן, ואף בעיקר, ברשתות החברתיות – ופנה לפוליטיקאים "מכל הצדדים" כדי שירגיעו את הרוחות. הוא הזהיר כי אם זה לא יקרה, עלול יחיד לעשות מעשה ולגרום לרצח של אישיות פוליטית. כוונתו הייתה לנפתלי בנט, איילת שקד, אחד מהח"כים האחרים של ימינה או אחד מהראשים האחרים של גוש השינוי, שבימים אלה מקימים ממשלה, לצערם של בנימין נתניהו, הליכוד ומחנה הימין.
לרבים הזכירה ההודעה של ארגמן את הימים שלפני רצח רבין: אותו מנהיג מסית, לפחות לשיטתם, אותה רטוריקה אלימה ואותה אווירה חמה, שלא לומר לוהטת, ברחובות. אלא שיש הבדל אחד מרכזי בין אז לעכשיו: ב-1995 לא היו הרשתות החברתיות ולא הייתה ווטסאפ, והחדירה של הטלפונים הסלולריים הייתה נמוכה הרבה יותר מעכשיו. כיום, אלה מאפשרים הפצה מהירה מאוד של המסרים האלימים, שמגיעים לקהל היעד במהירות הבזק.
ארגמן הדגיש בהודעה את הרשתות החברתיות ואת הסכנה שהן טומנות בהקשר זה. גם הוא יודע שמישהו עלול לקרוא לא נכון, או כן נכון, מסר כלשהו, לקחת את האקדח ולנסות לרצוח ראש ממשלה מיועד או מנהיג פוליטי אחר. גם הוא יודע שאם המנהיגים הפוליטיים, ובראשם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לא יתעשתו – הסיכוי שזה עלול לקרות גבוה יותר.
לא רק הפוליטיקאים אשמים
האשמה בהסתה הזאת היא בראש ובראשונה של המסיתים, ובמרכזם הפוליטיקאים מביניהם, אך יש גם אשם עקיף של שני גורמים: של הרשתות החברתיות ושל כל אחד מאתנו, הגולשים. הפלטפורמות של פייסבוק, טוויטר ודומותיהן מאפשרות את דברי הבלע והאלימות האלה, כמו גם הפצת פייק ניוז בממדים סיטוניים. הן והפוליטיקאים לא עושים מספיק, וחלק אף בכלל לא, כדי לעצור את ההשתוללות וההסתה. בין אם מטעמים של רווח כספי, או רווח פוליטי. כמה רשתות חברתיות הציגו בעבר כלים למלחמה בהסתה ובפייק ניוז, אבל נראה שזה לא מספיק, והן בעצמן מודות שהן לא יכולות לעצור כל דבר חמור שמישהו אומר.
באשר לנו, חלק גדול מאתנו, תהיה הדעה הפוליטית שלנו אשר תהיה, נהנים להשתמש ברשתות החברתיות כדי להוציא כעס, לרטון על המצב הקיים ולגולל על פוליטיקאי זה או אחר שאנחנו לא אוהבים. חלקנו, שלא לומר חלקנו הגדול, אף משתמשים לצורך כך במילים, איך נאמר, פחות מנומסות. אל לנו לשכוח שלמילים יש כוח, ושבשעה שברור שאין לנו כל כוונה להיות אלימים או שמישהו אחר יפרש את דברינו כתומכים באלימות, יש כאלה שעלולים לעשות זאת. כדאי שכל אחד מאתנו ייקח זאת בחשבון.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו. צילום ארכיון: גלעד קוולרצ'יק
ובחזרה לפוליטיקאים – הם אלה שיש להם את האחריות הרבה ביותר להלהטת הרוחות, כולל ברשתות החברתיות, אבל גם להרגעתן. הצרה היא שהפוליטיקאי המרכזי בכך, הלוא הוא נתניהו, עושה את החלק הראשון – אבל לא את השני. לצערי, כפי שאומרת הכותרת, אצלו, הדברים של ארגמן נופלים על אוזניים ערלות. די אם אביא כדוגמה את נאומו בתחילת ישיבת סיעת הליכוד בכנסת היום בצהרים: הוא התחיל גינה הסתה ואלימות "מכל הצדדים", מבלי להתייחס מפורשות לכך שתומכים שלו מאיימים על הילדים של איילת שקד, עוקבים אחרי עדית סילמן, מהח"כיות של ימינה, במטרה להפחיד אותה, שורפים תמונות של נפתלי בנט וקוראים קריאות אלימות כלפי עיתונאים. שלא לומר מה שניר אורבך עובר בימים האחרונים. הוא כן התייחס מפורשות להסתה, לטענתו, שיש נגדו נגד משפחתו. יהיו שיאמרו, ובמידה לא מעטה של צדק, שמדובר בקוזאק הנגזל.
והערה לסיום: חדשות נוספות מסוף השבוע שקשורות לאירועים האקטואליים ולרשתות החברתיות הן חסימת חשבונות הטוויטר והפייסבוק של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה. נתניהו הבן מחרף, מגדף ואומר מילים קשות נגד כל מי שלא בא לו טוב, ובמיוחד נגד יריביו הפוליטיים של אביו. אלא שבדרך כלל, דבריו, קשים והופכי קרביים ככל שיהיו, הם לגיטימיים וחוסים בצילו של חופש הביטוי. הפעם הוא נחסם כי חשף את כתובתו של אורבך – וגם זה לגיטימי. מדובר בחבר כנסת. לכן, הצעד של הרשתות החברתיות בעייתי מאוד, וממחיש את כוחן לחסום את אחד מכלי הביטוי המרכזיים של כל אחד מאתנו כל אימת שבא להן. הרבה פעמים הן משתמשות בכוח הזה במשורה ובחוכמה – לא הפעם. בכל מקרה, צריך לחשוב איך לרסן, ולו במשהו, את הכוח הזה.
06/06/21 15:52
6.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אחרי שנה של הפסקה עקב מגפת הקורונה חזרה גם פייסבוק אל כנס המפתחים השנתי שלה, Facebook F8 Refresh. עם זאת, השנה היא החליטה לקיים אותו עדיין במרחב הווירטואלי, וכל ההרצאות ממנו זמינות באתר החברה. פייסבוק גם חזרה מעט למקורות: כמו F8 המקורי, זה היה כנס שהתרכז בשמונה שעות רצופות – אם כי, כמובן, בקנה מידה גדול פי כמה.
בין ההכרזות בכנס בלטו הכלים העסקיים החדשים שפייסבוק מציעה למפתחים, כדי לאפשר להם להשתמש בפלטפורמות שלה לקידום הצרכים הארגוניים. אחד מהם הוא Messenger API for Instagram – ממשק שמאפשר למפתחים להשתמש בכלים אוטומטיים בפעם הראשונה ישירות מתוך אינסטגרם, תוך בניית כלים שישלבו את ההודעות מרשת התמונות ישירות למערכות ניהוליות, ועם אפשרות לבדוק נתונים הקשורים להיסטוריית ההזמנות של הלקוחות.
בנוסף, החברה הודיעה על ממשק חדש של ווטסאפ לעסקים, שיאפשר לממש את השימוש הראשוני בכלי באופן מהיר יותר, כולל זמן ההירשמות לשירות.
להעלות פוסטים לפייסבוק ולאינסטגרם במקביל
"השנה אנחנו מתמקדים מחדש ב-F8 במפתחים", אמר מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, בנאום הפתיחה שלו. "כמה מהשירותים החשובים בעולם התחילו כשמישהו בדק נושא קיים ופשוט מצא דרך טובה יותר לבנות פתרון המתייחס אליו. אני אופטימי שחלק מהדור הבא של השירותים יתחיל ממש כאן, אתכם".
בהתאם לכך, גם פייסבוק עצמה פתוחה יותר לעסקים עם כלים שמאפשרים לארגונים להעלות פוסטים לרשת החברתיות המרכזית שלה ולאינסטגרם במקביל, לקבל במקום אחד את כל ההודעות, ההתראות וכדומה, ולבחור את הפלטפורמה העיקרית שבה הם רוצים לנהל את הפעילות העסקית. כל זאת תוך פתיחות שמגלה חברת הענק לפתרונות שיפותחו בידי חברות צד שלישי.
כן הכריזה פייסבוק שהיא הופכת את התבניות לבניית יכולות בינה מלאכותית ולימוד מעמיק שהיא פיתחה עם פייטורץ' לברירת המחדל עבור מי שרוצה לבנות מודלים מתאימים.
אלא שהכנס כלל בשורות גם למשתמשים מהשורה: צוקרברג הכריז באופן רשמי שהתכונה הכי מבוקשת בווטסאפ תגיע סוף סוף לגרסת הבטה בסוף החודש. הכוונה היא לאפשרות להתחבר לחשבון אחד מארבעה מכשירים שונים בלי שחייבים, כפי שהמצב כעת, להיות מחוברים בכולם לאותה רשת אלחוטית כמו במכשיר הראשי – שהוא, ברוב המוחלט של המקרים, הסמארטפון האישי.
חיבור למכשירים רבים בעת ובעונה אחת הוא לא תכונה חדשה בשוק, ובמקרה של ווטסאפ זה אפילו מוגבל לארבעה מכשירים בלבד, אבל עדיין מדובר בהתקדמות.
עוד שני חידושים שהוכרזו, אם כי טרם ידוע מתי יגיעו לשוק, הם אפשרות למשלוח הודעה שתימחק מייד לאחר שהצד שקיבל אותה יקרא אותה, ואפשרות לקבוע שכל הודעה ששולחים בכל שיחה וקבוצה תיעלם גם היא לאחר מספר ימים, כשאף לא אחד מהמשתתפים בקבוצה יוכל לקרוא אותה לאחר מכן.
06/06/21 17:23
6.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"אנחנו דורשים כבר זמן רב לתת לנו סמכויות טכנולוגיות, כדי לאפשר לנו לטפל בבעיות התחבורה בעיר ביעילות רבה יותר, ולא להיות כפופים לתקנות ולאישורים", כך אמרה מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו ומחזיקת תיק התחבורה בהנהלת העירייה, בראיון לאנשים ומחשבים. לדבריה, מי שמונעת את זה היא הממשלה, שלא מפנימה את החשיבות של השקעות בתחבורה יעילה בתל אביב.
להבי תהיה אחד מדוברות המפתח בכנס השנתי Smart Cities של אנשים ומחשבים. היא אמרה בראיון כי "המהפכה הטכנולוגית היא הבסיס להטמעת פתרונות שמנהלים את התחבורה בערים. בעזרתם אנחנו יכולים לבצע אכיפה טובה יותר על נתיבי תחבורה ציבורית, להטמיע פתרונות תחבורה כמו אוטובוסים אוטונומיים שמותאמים לסביבה ולבצע שורה של פעולות שכיום אינן בסמכותנו".
לדבריה, בשנים האחרונות נערכו לא מעט דיונים בכנסת בנושא וגובשו הצעות חוק, אבל בהעדר ממשלה קבועה – הכול תלוי במשרד התחבורה, וזה מעכב פרויקטים לא מעטים. כדוגמה נותנת להבי פיילוט של עיריית תל אביב-יפו עם מרכז בר אילן לערים חכמות, שנועד לאפשר הפעלת אוטובוסים אוטונומיים לכמה שכונות בדרום העיר – שם המבנה הטופוגרפי בעייתי, והאוכלוסייה בהן תלויה בתחבורה ציבורית. "אבל בהעדר אישור ממשרד התחבורה, הפרויקט תקוע", אמרה.
המהפכות האורבנית, התשתיתית והטכנולוגית
להבי ציינה שיישום פתרונות התחבורה מתבסס על שלושה מרכיבים קשורים: מהפכה אורבנית, עם התרחבותה של תל אביב, בעיקר באמצעות עשרות מגדלים, אזורי תעסוקה ל-300 אלף אנשים ועוד; מהפכת התשתיות "הגדולה ביותר וחסרת תקדים בתולדות המדינה", ובכלל זה קווי הרכבת הקלה; והמהפכה הטכנולוגית, ש-"אמורה לאפשר ולספק את כל הפתרונות שאנחנו מתכננים, בין היתר ניהול חכם של אמצעי התחבורה וחיבור בין הרכבת לאוטובוסים".
להבי ציינה שיישום הפתרונות הוא פרי של שיתופי פעולה של עיריית תל אביב-יפו עם גורמים שונים. בין היתר, העירייה מקיימת האקתונים עם סטארט-אפים והאבים, כמו סיטי זון וליבינג לאב (Living Lab), שבהם מחפשים פתרונות מבוססי בינה מלאכותית, שמאפשרים הבנה טובה יותר של הנתונים. עוד היא מספרת על פיילוט שנערך בימים אלה עם חברה ישראלית שפיתחה פתרון שבו, באמצעות חיישנים חכמים, מערכת הרמזורים יודעת לזהות תנועות של הולכי רגל, ולתת זמן ארוך יותר לחציית הכביש במקרים כגון אלה שבהם עומד.ת ברמזור אימא עם עגלת תינוק או אדם שמתנייד באמצעות כיסא גלגלים. לחלופין, היא תשפר את זרימת התנועה במקומות ובשעות שבהם אין כמעט תנועת הולכי רגל, באמצעות רמזורים ארוכים יותר למכוניות.
תחבורה פרטית וציבורית (האופניים הם של תל אופן) בטיילת בתל אביב. צילום אילוסטרציה: BigStock
העדפה לתחבורה הציבורית
עוד אמרה להבי כי "אנחנו נותנים עדיפות לתחבורה הציבורית, לאופניים ולהולכי הרגל, כגון אמצעי התחבורה החדשים, שיפור בקווים, הקטנת שטחים לכלי רכב פרטיים, והרחבה וסלילה של מסלולי הליכה ואופניים. היא ציינה בגאווה כי במקומות רבים בתל אביב-יפו שבהם נסללו נתיבי תחבורה ציבורית מורגשת הקלה בעומסים. "רק כדי לסבר את האוזן, בעיר יש 80 ק"מ של נתיבי תחבורה ציבורית – יותר מכל עיר אחרת בישראל. עד 2025 צפויים להיסלל כ-80 ק"מ נוספים של נת"צים".
את ההצלחה היא זוקפת ליכולת האכיפה הטובה, המבוססת בעיקר על מצלמות, ועל מערכות שיודעות לנטר את המידע שמגיע מהן ומאפשרות לנהל טוב יותר את מערך התחבורה. "תל אביב היא העיר היחידה שיש לה אגף תחבורה ציבורית", ציינה. "אנחנו מעורבים בתכנוני הקווים, תוך שיתוף התושבים. אבל אנחנו לא יכולים להוסיף תשומות ובהעדר אוטובוסים, חברות האוטובוסים לא יכולות ליישם את התוכניות שלנו".
לסיום אמרה להבי כי "בטווח הרחוק, אנחנו הולכים לכיוון של התניידות כשירות מבוססת טכנולוגיה. ניכנס למשהו דמוי מעלית שייקח אותנו ליעד בדרכים שלא מוכרות כיום. אני לא רואה פתרון אחר".