הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
16/06/22 08:57
42.05% מהצפיות
מאת IsraelDefense
הנתונים פורסמו על ידי ארגון "המאבק הבינלאומי לביטול נשק גרעיני", ICAN. מדינת ישראל מופיעה ברשימת הדרוג של הארגון במקום השביעי בין מדינות הגרעין By United States Department of Energy - Trinity and Beyond: The Atomic Bomb Movie, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63457849 שמונה המדינות בעולם המחזיקות בנשק גרעיני השקיעו בשנת 2021 סכום של 82.4 מיליארד דולר בשדרוג ושיפור הנשק הגרעיני שלהן. שמונה אחוזים יותר מאשר בשנת 2020 – כך קובע דוח שנתי של ארגון "המאבק הבינלאומי לביטול נשק גרעיני", ICAN.
מדינת ישראל מופיעה ברשימת הדרוג של הארגון במקום השביעי בין מדינות הגרעין, וישראל השקיעה בשנת הדוח סכום של 1.2 מיליארד דולר בשדרוג הנשק הגרעיני שברשותה. כך לפי הפרסום.
בריטניה השקיעה אשתקד את הסכומים הגדולים ביותר לשדרוג הנשק הגרעיני ואחריה סין, רוסיה וצרפת. הודו, ישראל ופקיסטן הוציאו יותר ממיליארד דולר לשדרוג מאגריהן הגרעיניים.
הדוח קובע כי למרות ההשקעות האדירות בשדרוג נשק גרעיני, הדבר לא מנע מלחמה באירופה והיו איומים של רוסיה להפעיל נשק כזה. "מוטב היה להשקיע את הכסף בשיטות אחרות לשמירה על הביטחון וגם להשקיע במאבק נגד מגפת הקורונה", כותב הדוח, "ולכן יש לשים קץ לבזבוז המשאבים המושחת הזה".
גם המכון למחקר השלום בשטוקהולם SIPRI קבע שמדינות הגרעין משדרגות את מאגריהן, וכך גובר הסיכון בהפעלת נשק גרעיני והסיכון גדול משהיה מאז המלחמה הקרה.
ארגון ICAN מעריך כי קוריאה הצפונית השקיעה אשתקד 642 מיליון מדולר בשדרוג נשק גרעיני חרף מצבה הכלכלי הרעוע, הסנקציות האמריקניות וסגירת הגבולות בגלל הקורונה. מכון SIPRI מעריך שלפיונגיאנג יש 20 ראשי נפץ גרעיניים.
16/06/22 14:56
23.86% מהצפיות
מאת IsraelDefense
שיגור בו זמנית של ארבעה טילים ממסוק, אפשרות העברת שליטה במהלך מעוף, דקירת פיקסל והשוואת תמונה בזמן אמת - אלו חלק מתכונות הטיל החדש ממשפחת הספייק תמונה: רפאל רפאל חשפה לאחרונה טיל חדש מסדרת הספייק - ספייק דור 6. הטיל אמור להיות מוצע למכירה החל מתחילת 2023, כאשר ברפאל טוענים שהם פותחים פער על פני המתחרים שלהם בעולם המערבי. בעיקר מול MBDA ושותפות לוקהיד מרטין-רייתאון.
יכולות חדשות
הסיבה לכך היא היכולות המוטמעות בספייק דור-6. אחת מהן היא האפשרות להעביר שליטה בין גורמים שונים בתא שטח על ניהוג הטיל למטרה. הספייק, כאשר משוגר ממסוק, מגיע לטווח של כ-50 ק״מ. לפי רפאל, לוקח לו כשש דקות להגיע למטרה מרגע השיגור. טווח שיגור ממשגר קרקעי מגיע לכ-30 ק״מ עם זמן מעוף למטרה של 4 דקות.
במהלך דקות אלו של מעוף הטיל, ניתן להחליט באיזו מטרה רוצים לפגוע. על מנת להעביר שליטה על הטיל בין גורמים שונים, נניח בין המסוק לצוות קרקע, כל הגורמים צריכים להיות תחת אותה אלומת תקשורת של הטיל. לשני הגורמים צריך להיות אותו משגר כדי לקלוט את השידור של הטיל, ושניהם צריכים להיות מסונכרנים סביב אותה אלומה. במשגר יש מערכת תכנון משימה שמאפשרת זאת בפשטות.
יכולת נוספת בדור-6 נקראת ״סלבו״ והיא מאפשרת שיגור מקביל של מספר טילים וצימוד למטרות תוך כדי מעוף. כלומר, המסוק יודע לפי מידע מודיעיני שבתא שטח מסוים יש מטרות, נניח טנקים, והוא משגר את הטילים מעמדת סטנד אופ לעבר תא השטח.
כאשר הטילים באוויר, ישנו טיל מוביל מתוך הארבעה שמצלם את השטח ומשדר את התמונה אחורה למפעיל. המפעיל רואה את המטרות בזמן אמת ומצוות כל טיל למטרה. ברפאל טוענים שמערכת ניהוג הטיל כוללת גם עזרים גרפיים למפעיל המסמנת לו למשל את עדיפות המטרות.
בינה מלאכותית בטיל
שיפור נוסף שביצעו בטיל הוא שילוב רשתות נוירוניות ברב״ת כך שעיבוד התמונה מבוצע ישירות בטיל. כלומר, הטיל יכול לזהות, על פי בסיס נתונים המותקן אצלו, האם זה טנק מ״פ לפי סימנים מזהים וכו׳.
זיהוי המטרות לפי השוואת תמונה ברב״ת הטיל מספק למפעיל עושר מידע בקשר למטרות בזמן המעוף, כך שהוא יכול לבחור לנטרל מטרות חשובות קודם לכן. טנק פיקוד, טנק מוביל, טנקים מאגפים מאחור וכך לשבש את פעולות השריון של האויב.
ניתן כמובן להשתמש בטיל הספייק באותה לוגיקה נגד מטרות הגנ״א, רק״מים שונים, מבני פיקוד ושליטה וכו׳. ברפאל מסבירים כי טיל הספייק נועד ללחימה טקטית בתא שטח בגודל ידוע מראש של עד 50 ק״מ. זו הסיבה שאין עליו למשל תקש״ל, היות ותקש״ל יכול להיות נקודת כשל מרכזית אם האויב משבש תדרים בתא השטח הרלוונטי.
עוד פיצ׳ר חדש ומהותי בדור-6 הוא האפשרות של כוח קרקעי מתצפת לסמן פיקסל במערכת ניהול המשימה המשותפת עם המסוק נניח או משגר קרקעי בטווח סטנד-אופ, ושידור התמונה לטיל. בצורה כזו, הטיל מקבל את התמונה של המטרה בזמן אמת ממקור צד ג׳, ומשווה תמונה בעצמו מול מה שהוא רואה במציאות. פיצ׳ר זה חוסך את התיאום בקשר בין כוחות טקטיים, מייעל ומקצר את זמן סגירת מעגל האש.
אפשרות לשדרוג הקיים
ברפאל מודעים לעובדה שלקוחות שקנו בעבר טילי ספייק, כ-40 מדינות בעולם, לא ירוצו לקנות חדשים דור-6 ולוותר על הקיים. לכן, ניתן לבצע שדרוג מספייק דור-5 לדור-6 יחסית בקלות, ללא צורך בהחלפת כל חומרת הטיל.
לגבי יכולת השיבוש של הטיל, ובכן, אין בדור-6 מנגנונים שונים מדור-5 בהיבט זה. הטילים של רפאל עובדים, בין היתר, גם על השוואת תמונה, תכונה בה רפאל מתמתקצעת כבר עשרות שנים. היכולת לשבש ראש ביות שמבוסס על השוואת תמונה, קטנה מאד.
כמו גם, רפאל הכניסה לטילים מערכות ניווט אינרציאליות המאפשרות להם לפעול בסביבת שיבושי GPS. כאמור, גם התקשורת בין הטיל למשגרים מתבצעת על בסיס תקשורת טקטית עם מנגנונים הכוללים התחמקות משיבושים.
הרש״קים של הספייק מתחלקים לשלושה סוגים עיקריים - חודר שריון, רסס וחדירת מבנים. רש״ק לנ״ט שוקל כ-10 ק״ג ורש״ק למבנה שוקל כ-15 ק״ג.
החלפת מסוקי האפאצ׳י
רצוי לציין כי רפאל, במסיבת העיתונאים ובפרסומים אודות הדור-6 שמה דגש על מסוקי קרב. ולא סתם. בימים אלו מתנהלים בארה״ב שני מכרזים גדולים להחלפת מסוקי האפאצ׳י לצבא ארה״ב ולעולם כולו. מכרזים אלו נקראים FARA/FLRAA. או Future Long-Range Assault Aircraft ו-Future Attack Reconnaissance Aircraft בהתאמה.
אמנם רפאל עובדת בשיתוף פעולה חזק עם לוקהיד מרטין להכניס מוצרים שלה לצבא האמריקאי, אך שתי החברות, כאמור, גם מתחרות בגזרת טילי הנ״ט למסוקים (ספייק מול Hellfire). עם זאת, על פי הערכות, לוקהיד, שהיא גם הבעלים של סיקורסקי, יצרנית המסוקים, יכולה רק להרוויח. בין שיבחרו בספייק או בHellfire למסוקי העתיד של ארה״ב.
אזכיר כי כבר היום טילי הספייק NLOS הותאמו ונמכרו למסוקי האפאצ׳י של ארה״ב והטווח שלהם גדול יותר מאשר טילי ה-Hellfire. ניתן גם לשלב ביניהם, כך שהספייק ישמש להשמדת האיום על המסוק בטווח רחוק יותר (סטנד אופ) וה-Hellfire ישמשו לאחר מכן למטרות קרקע שאינן מאיימות על המסוק (רק״מ וכו׳).
מכרזי העתיד בארה״ב למסוקי קרב עתידים לשמר את קיומם של מסוקי הקרב בשדה הקרב לפחות עד 2070, כך שעבור רפאל, מדובר בערוץ הכנסה חשוב לתזרים הכנסות עתידי של מנהלת האחראית לספייק. המנהלת הזו מגלגלת בשנה כחצי מיליארד דולר עבור רפאל.
16/06/22 08:32
19.89% מהצפיות
מאת IsraelDefense
הצריח הותקן על נגמ״ש גלגלי מסוג VCR Dragon הספרדי במסגרת תכנית שדרוג כוח היבשה של המדינה https://youtu.be/hpllHxxv4Vc שנה לאחר בחירתו על ידי הצבא הספרדי, צריח ה-Guardian 30 של נגמ״ש האסקריבאנו שיגר את טיל ה-Spike LR2 הראשון מהכלי. ירי זה מאפשר לחברה הספרדית לעמוד בדרישת הצבא הספרדי לצייד את ה-VCR Dragon בצריח המשלב טילים נגד טנקים.
בזמן בחירתו, ה-Guardian 30 היה המתחרה היחיד ומעולם לא הותקן על ה-Dragon. ציון דרך חדש זה אליו הגיע ה-Guardian 30 אמור לאפשר לתוכנית להימנע מתשלום קנסות עיכוב על ידי החברות הנוגעות בדבר.
16/06/22 08:20
7.95% מהצפיות
מאת IsraelDefense
תמונה: דובר צה״ל שלושה אלופי צה"ל, שאחד מהם יהיה רמטכ"ל, נתבקשו על ידי רב אלוף כוכבי להציג בפניו בקרוב את חזונם על דמות צה"ל. אין שום ספק ששלושה האלופים, בוודאי זה שיהיה רמטכ"ל, וכך גם הרמטכ"ל הנוכחי, מבקשים ומשוועים לדבר אחד – יציבות פוליטית. ממשלה יציבה. יציבות שלטונית.
יחסי ממשלה-צה"ל
עד כה, והלוואי ולא ישתנה לעולם, יחסי ממשלה-צה"ל מתנהלים כפי שמקובל במדינה דמוקרטית אמיתית: ראש הממשלה ושרי ממשלתו הם הקובעים ומנחים את מדיניות הצבא, ולא חלילה להיפך. לובשי המדים כפופים ללובשי החליפות המעונבות. שר הביטחון הוא המכתיב לצבא את הפרשנות והמשמעות של החלטות הממשלה, לביצוע.
עוד מקובל בישראל מאז ומתמיד שראש הממשלה ושרי הביטחון והבט"פ מתווים את המדיניות של הארגונים האמונים על אכיפת החוק במדינה, כלומר צה"ל, המוסד, שב"כ, משטרת ישראל, שרות בתי הסוהר ואחרים. ראש הממשלה הוא המחליט והמאשר הסופי מבצעים מיוחדים ומובחרים של צה"ל והמוסד בחו"ל, ויש ישיבות מיוחדות המוקדשות לאישור מבצעים, גיחות ותגובות.
למען הביטחון ותקינות העבודה צריך שהדרג הצבאי ייהנה מיציבות שלטונית אזרחית ולא חילופי שלטון כל כמה חודשים כאשר ממלאי התפקידים הבכירים מתחלפים בזה אחר זה לעיתים תכופות. קשים חייו של רמטכ"ל שבמשמרת שלו היו ארבע מערכות בחירות, ואולי תהיה חמישית, ממשלה תלויה על בלימה וחוסר ודאות מוחלט לגבי העתיד הקרוב והרחוק.
לכאורה מה לצבא ולשינויים הפוליטיים ולחילופי השלטון. ההקשר אינו במפלגות הפוליטיות אלא בממלאי התפקידים שמולם פועל הרמטכ"ל. ה"ממונה" הישיר על הרמטכ"ל הוא שר הביטחון ומעליו ראש הממשלה.
אבל הנה יש לרמטכ"ל שתי כתובות: אחד ראש ממשלה ואחד ראש ממשלה חלופי (לא היה כדבר הזה בתולדות הרפובליקות הדמוקרטיות), ושר הביטחון במציאות הפוליטית של היום אף הוא אינו יודע לבטח מה תהיה אחריתו האישית-פוליטית מחרתיים.
'שקט, כאן חושבים'
לא נעסוק כאן בהרכב הפוליטי-מפלגתי של ממשלה זו או אחרת, ימין, שמאל או מרכז. אבל בימים טרופים אלו בפוליטיקה הישראלית מותר להעלות על הדעת סצנה שבה שר הביטחון או הרמטכ"ל מבקשים פגישה דחופה עם ראש הממשלה עקב אירוע ביטחוני חשוב.
אבל, כמו שאומרים הצרפתים HELAS! נפתלי בנט עסוק בפגישה עם ניר אורבך. ב-02.00 בלילה מטלפן לבנט ראש לשכת רמס"ד כדי לדווח, אבל בנט עסוק בשיחה עם עידית סילמן.
ברור שראש הממשלה ימצא זמן לפגישות עם שר הביטחון, עם הרמטכ"ל ולשיחה ליילית עם רל"ש רמס"ד. ענייני הביטחון של המדינה לא הוזנחו בתקופת השנה של ממשלת בנט. ראש הממשלה ושר הביטחון קיבלו החלטות מבצעיות, נעשו דברים בצה"ל, בוצעו פעולות מעבר לגבולות, מקרוב ומרחוק, יצא לפועל התרגיל הגדול ביותר בתולדות הצבא, מרכבות האש.
אבל המצב איננו בריא. מערכת ביטחון, צבא, רמטכ"ל והמטה הכללי שלו על כל זרועותיו זקוקים ל'שקט, כאן עובדים', ויותר חשוב: 'שקט, כאן חושבים'.
ועם ישראל, כמעט כל ערב בערוצי הטלוויזיה רואה במה עוסקים נבחריו, ומכל המפלגות, הנבחרים שבידיהם החלטות על תקציב המדינה, תקציב צה"ל ותקציבי רכש במיליארדים רבים. מופעים של השמצות, גסות רוח, האשמות-שווא, ביזוי הממשלה וראשיה, קריאות ביניים ש'שקרן' ו'נוכל' הן העדינות ביותר. צריחות שאינן מאפשרות לנואמים להשמיע בחופשיות שני פסוקים רצופים מנאומיהם. רמה נמוכה ביותר של פרלמנטריזם.
להתכונן למלחמה
היעדר היציבות הפוליטית והקיטוב החמור בתקופה זו בציבור בין ימין לשמאל, בין קיצוניים מכל המחנות, בין חילונים לדתיים נותנים את אותותיהם. אני רוצים לקוות שהצבא מוכן למלחמה. אך תופעות שליליות חודרות לשורות הצבא ומעוותות את ערכי השוויון של כל לובשי המדים.
שירת בנות, קצינה שנפסלה מקיום טקס מול הכותל המערבי, איומי חרדים שלא להתגייס ליחידה שמשרתות בה בנות, התנהגויות של חיילי צה"ל במחסומי איו"ש, העברת מידע מסווג לגורמי חוץ, חיילים מעורבים במכירת נשק או בגניבתו. לא תמיד באו תגובות מהירות וענייניות של צה"ל לתופעות חריגות, במטרה שהאחראים ייענשו ומעשים פסולים לא יישנו.
המשימה העיקרית של צה"ל היא להתכונן למלחמה, להילחם ולנצח במלחמה. לא בכדי חוזר ומדגיש רב אלוף כוכבי עקרונות כמו שאיפה לניצחון, קטלניות, חתירה למגע, שילוביות, קישוריות, רב-זרועיות. מונחים שנהפכו לנחלת כל דרגי הצבא כחלק מ'רוח צה"ל', ומדברים על זה בצבא לא רק בקרב הקצונה אלא עד הלוחם הטוראי בחטיבה.
לא הכל מושלם בצה"ל. רחוק מזה. יש טעויות קטנות ויש משגים חמורים, ויש בכירים לשעבר שחוזרים וטוענים שצה"ל אינו מצויד כהלכה, שיש חוסרי ציוד, שהצבא אינו מוכן למלחמה. כדאי לשמוע ולבדוק את כל הטענות הללו ולתקן את הטעון תיקון.
דוגמה: יש סעיפי רכש בעלי חשיבות רבה לצבא, בעיקר לחיל האוויר, שהטיפול בהם איטי ומסורבל גם בצה"ל, גם במשרדי ממשלה, ולפעמים גם אצל הספקים בחו"ל. בבסיסי חיל האוויר יש מי שממתינים בקוצר רוח לפריטי הציוד האלו הנחוצים לביצוע משימות מבצעיות.
צה״ל: כמו נושאת מטוסים ענקית
ובכל זאת, מותר לנקוט הכללה ולומר שהמערכת הצה"לית יותר מאורגנת ויותר מסודרת מזו האזרחית. המבנה ההירארכי של הצבא והשיטה של העברת פקודות מלמעלה למטה ובקרה על ביצוע, אם אלו מתנהלים על פי החוקים, הפקודות, ההוראות וההנחיות, הרי הצבא, שהוא גוף ענק מורכב ומסובך, הוא ארגון מסודר.
אפילו לפעמים נראה לאזרחים שהדברים מבוצעים בצבא באיטיות ובסרבול, הרי הוא כמו אותה נושאת מטוסים ענקית בים מקבלת פקודה להסתובב 180 מעלות. זה לוקח חצי יום, אבל בסוף היא מפליגה בכיוון הנכון.
המצב האידאלי הוא שמול המערכת הצבאי תפעל מערכת אזרחית בעלת ערכים וסדרים דומים. הצבא והרמטכ"ל בראשו זקוקים למערכת פוליטית יציבה, לראש ממשלה ושרים שיכהנו ארבע שנים, כמקובל ברוב המדינות הדמוקרטיות.
לא בחירות כל כמה חודשים, לא חילופי גברי בצמרת הביטחונית כל כמה חודשים, אלא שלטון יציב, מקובל על רוב הציבור ומבוסס פרלמנטרית וציבורית.
זה הכרח המציאות במדינה קטנה, בסביבה שחלקה עוינת, רוויית איומים מבית ומחוץ ולכן יש מגוון עצום של אתגרים קשים לצבא ולפוליטיקאים. יש חשיבות אדירה להרמוניה בין האזרחים שעיסוקם פוליטיקה לבין לובשי המדים.
16/06/22 10:25
6.25% מהצפיות
מאת IsraelDefense
Joint All-Domain Command and Control או JADC2 בקיצור, הוא הרעיון של משרד ההגנה האמריקאי לחבר חיישנים מכל השירותים הצבאיים - חיל האוויר, הצבא, חיל הנחתים, הצי וחיל החלל - לרשת אחת הדמייה של רפאל פרסום של nationaldefensemagazine חושף כי רפאל יחד עם חברת Safran Vectronix, יציעו לצבא האמריקאי שילוב של מערכת הדק חכם עם משקפת חדשה.
הדק חכם הינה מערכת ניהול אש בשדה הקרב המחברת בין מייצר הביקוש לאש לבין מערכי האש השונים בצבא. בצורה כזו, החלטה על איזה חימוש לשלוח לאיזה מטרה מתנהלת מאחורי הקלעים, בצורה ממוחשבת. פונקציית המטרה היא להביא לאפקטיביות טובה יותר בבחירת סוג האש למטרה ולנהל כלכלת מלחמה אפקטיבית יותר.
״שתי החברות - ישראלית רפאל מערכות הגנה מתקדמת ו-Safran Vectronix הצרפתית - הודיעו כי הן יתחילו לשווק באופן רשמי את תוכנית מערכת החיישן-ליורה הדיגיטלי של רפאל לפעילות יבשתית בשילוב משקפת של ספרן הידועה בשם Moskito TI״, כותבים בפרסום.
ספרן ורפאל חתמו על הסכם רשמי המאותת את תחילתו של שיתוף הפעולה השיווקי ב-14 ביוני במהלך תערוכת הסחר הביטחונית Eurosatory 2022 בפריז, צרפת.
הפנטגון מוביל מהלך תחת השם JADC2 להאיץ את קבלת ההחלטות בשדה הקרב באמצעות חיישנים ויורים מחוברים טוב יותר. לכל שירות יש תרומה משלו למסע המודרניזציה הזה, כמו תרגיל הניסויים השנתי של הצבא Project Convergence.
מערכת הדק חכם אמורה להכנס לשימוש גם בצה״ל.
Joint All-Domain Command and Control או JADC2 בקיצור, הוא הרעיון של משרד ההגנה האמריקאי לחבר חיישנים מכל השירותים הצבאיים - חיל האוויר, הצבא, חיל הנחתים, הצי וחיל החלל - לרשת אחת.
״JADC2 צופה לספק סביבה דמוית ענן עבור הכוח הלוחם לשיתוף נתוני מודיעין, מעקב וסיור, על פני רשתות תקשורת רבות, כדי לאפשר קבלת החלטות מהירה יותר.
״JADC2 מתכוון לאפשר למפקדים לקבל החלטות טובות יותר על ידי איסוף נתונים מחיישנים רבים, עיבוד הנתונים באמצעות אלגוריתמים לזיהוי מטרות, ולאחר מכן המלצה על הנשק האופטימלי - הן קינטי והן לא קינטי (למשל, כלי נשק סייבר או אלקטרוניים) - כדי לפגוע במטרה״, כותבים בפרסום של fas.