הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
28/09/22 08:46
15.53% מהצפיות
מאת IsraelDefense
ישנם מספר תרחישים להפעלת נשק גרעיני על ידי רוסיה – ממספר פצצות קטנות לתפיסת שטח ועד להפצצת ערים מרכזיות. בימים בהם המציאות עולה על כל דמיון, יש לשבת על המדוכה ולהחליט על סט התגובות לכל תרחיש רוסיה מבצעת ניסוי בשיגור טיל מצוללת גרעינית’ מוקדם יותר החודש. התמונה סופקה ע״י משרד ההגנה הרוסי. קרדיט תמונה Russian Defense Ministry / Handout via REUTERS בימים האחרונים מתחזקות הקריאות מכיוון מוסקבה על כך שרוסיה שומרת לעצמה לעשות שימוש בנשק גרעיני על מנת להגן על האינטרסים שלה.
אנליסטים ומומחים במערב עדיין מתקשים להאמין כי פוטין אכן יממש את איומיו ויעשה שימוש בנשק גרעיני. המומחים השונים טוענים כי פוטין לא יעז להיות הראשון שיעשה שימוש מבצעי בנשק גרעיני מאז מלחמת העולם השנייה.
מומחים אחרים מעריכים כי מוסקבה עשויה להפעיל מספר מצומצם של פצצות גרעיניות טקטיות. פצצות כאלו, בעלות ראש קרב של 0.3 עד 100 קילוטון (לעומת לחימוש גרעיני אסטרטגי המצוייד ב- 1 עד 60 מגטון כפי שקיים בארסנל הרוסי והאמריקאי).
לפצצות גרעין טקטיות יש אפקט מוגבל יחסית על שדה הקרב, והן מתאימות להשמדת אזורים יחסית "קטנים", כדוגמת ערים. לשם ההבנה, על הירושימה הופלה פצצת גרעין עם ראש קרב של כ- 15 קילוטון.
אם רוסיה תעשה שימוש בחימוש גרעיני, סביר יהיה להניח, שהיא תעשה זאת על מנת לייצר הרתעה מול המערב, לכבוש שטח וליצור חיץ בינה לבין כוחות אוקראינה, אשר ישמש אותה במהלך משא ומתן על טריטוריה.
ישנם מספר תרחישים להפעלת נשק גרעיני על ידי רוסיה. הראשון שבהם הוא הפעלה של מספר פצצות קטנות יחסית, לתפיסת שטח של עשרות עד מאות קילומטרים, בחזית ההתקדמות הרוסית, שיאפשר לה שטח מפורז בשליטתה.
התרחיש השני הוא בהפעלת פצצה קטנה או גדולה מעל הים שחור על מנת ליצור אפקט תודעתי והרתעה מול המערב.
התרחיש השלישי הוא הפעלה של ראש קרב גדול יותר גבוה מעל אוקראינה על מנת ליצור אפקט של פולס אלקטרומגנטי, שישתק שטחים נרחבים באוקראינה. אפקט כזה יסייע לרוסיה לנטרול התשתיות הלאומיות של אוקראינה ושל צבאה, אך גם עשוי לפגוע בכוחות הרוסים הפועלים באוקראינה.
התרחיש הרביעי וככל הנראה החמור מכל, הוא הפעלה של נשק גרעיני אסטרטגי מעל ערים מרכזיות, בדגש מעל עיר הבירה קייב. הפעלה כזו תגרום להרס רב והרג אזרחים רבים, ותאפשר לפוטין להשמיד את ההנהגה הפוליטית והצבאית של אוקראינה.
להפעלת נשק גרעיני תהיה השפעה לא רק אוקראינה אלא גם על מדינות האזור, כמו מולדובה, רומניה, בולגריה ועוד, אשר עלולות לספוג את הנשורת הגרעינית לאורך שנים.
מול המערב ונאט"ו הפעלת הנשק הגרעיני תיצור דילמות לא קלות, שתעסוקנה במידת המעורבות הנדרשת כתגובה. נאט"ו וארה"ב לא תרצנה להראות חלשות ולהציג את אוזלת ידיהן מול הפעלת נשק גרעיני, אך אם פוטין יפעיל נשק גרעיני באוקראינה הוא בהחלט עלול להפעיל את הנשק מול מדינות נוספות באירופה, במדינות הקרובות והרחוקות מהגבול הרוסי. לאף אחת ממדינות אירופה אין אינטרס שנשק כזה יופנה גם מולן.
ארה"ב מחזיקה בנשק גרעיני במספר מדינות באירופה, נשק המאפשר לה להגיב ולהכות ברוסיה, אך הפעלה של נשק כזה מול רוסיה תגרום בהכרח להחלפת מהלומות גרעיניות ואולי למלחמה עולמית גרעינית. אין מדינה בנמצא השואפת למצב כזה. לכן אם ארה"ב ומדינות נאט"ו יחליטו להגיב להפעלת גרעין על ידי פוטין, סביר להניח שתהיה זו תגובה מדודה, קונבנציונאלית, באמצעות שליחת נשק נוסף וחיילים לאוקראינה, להלחם שם ישירות מול הכוחות הרוסים.
ארה"ב עם שלטונו של ביידן והתנהלותה הרופסת מול רוסיה במערכה באוקראינה, כמו גם רפיסותה מול סין בים סין הדרומי וטאיוואן, שולחת סימנים מעודדים לפוטין, הנחוש לעשות הכל על מנת לנצח בשדה המערכה שבאוקראינה.
בבוקרו של יום שלישי, ה- 27/9, הפסיקה רוסיה את הזרמת הגז לדנמרק ונורבגיה. שתי המדינות נערכות למצב חירום. זהו סימן נוסף של הקצנת המצב על ידי רוסיה. מה יקרה מכאן? כבר נוכחנו לדעת בחודשים האחרונים, כי המערכה באוקראינה משנה את פניה שוב ושוב, וכי פעולותיו של פוטין אינן ניתנות לחיזוי. אם כי ראוי לציין, שכל מה שנאמר עד היום על ידי פוטין מצא ביטוי לאחר מכן במציאות.
מדינות אירופה, נאט"ו, ארה"ב ואף ישראל נדרשות בימים הקרובים לשבת על המדוכה ולהחליט על סט התגובות לכל תרחיש. המציאות עולה על כל דמיון.
28/09/22 09:33
13.11% מהצפיות
מאת IsraelDefense
האתר האוקראיני BABEL מייחס את הידיעה למקורות בכוחות המיוחדים של צבא אוקראינה אומן, אתמול. צילום: Yulii Zozulia/Ukrinform/ABACAPRESS.COM via REUTERS כוחות צבא רוסיים שיגרו בכוונת תחילה כטמ"מים איראניים מסוג שאהד-136 כדי לפגוע בחסידים יהודים החוגגים באומן את חג ראש השנה – כך דיווח אתמול האתר האוקראיני BABEL המייחס את
28/09/22 09:13
12.14% מהצפיות
מאת IsraelDefense
טלסקופים בכל רחבי העולם עקבו אתמול הניסוי חסר התקדים. רק בעוד כחודשיים ניתן יהיה לדעת אם אמנם שינה האסטרואיד את מסלולו ואינו מהווה איום אילוסטרציה של משימת החלל, נאס״א. צילום: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben/Handout via REUTERS חללית של נאס"א התנגשה אתמול במהירות ובעוצמה אדירות לתוך אסטרואיד כדי להסיטו ממסלולו ולמנוע איום התנגשות עם כדור הארץ.
במרכז החלל בקייפ קנברל, פלורידה, מדווחים שהאסטרואיד היה במרחק של 11.3 מיליון ק"מ מכדור הארץ, והחללית DART התרסקה אליו במהירות של 22,500 קמ"ש. המדענים מצפים שההתנגשות ה"אלימה" תיצור לוע כמו של הר געש על האסטרואיד ותשגר לחלל ענני אבק, אבנים וסלעים.
טלסקופים בכל רחבי העולם עקבו אתמול אחר הניסוי חסר התקדים. שידורי הרדיו של החללית נפסקו ברגע ההתנגשות, ומוסרים שרק בעוד כחודשיים ניתן יהיה לדעת אם אמנם שינה האסטרואיד את מסלולו ואינו מאיים על כדור הארץ.
הניסוי, שעלותו 325 מיליון דולר, הוא הראשון המנסה לשנות מסלול תנועתו של גוף חללי בצורה זו. מנהלת הניסוי בנאס"א אלנה אדמס אמרה לסוכנות AP כי עד כמה שניתן להתרשם הניסוי עבר בהצלחה ו"תושבי כדור הארץ יכולים לישון בשקט".
האסטרואיד המדובר, דימפורוס שמו, אורכו 160 מטרים ועד כה סבב את השמש. דארט היא חללית בגודל של מכונה למכירת ממתקים, מצויידת במצלמות ובמערכת ניווט ממשוכללת כדי להגיע לאסטרואיד. החללית "לכדה" את האסטרואיד כשעה לפני ההתנגשות המתוכננת. בטלסקופים ראו את החללית מתקרבת לגוף החללי במהירות עצומה, דמותו של האסטרואיד הלכה וגדלה בעדשות המצלמות, עד שאירעה ההתנגשות ונדמו שידורי הרדיו והצילומים.
במרכז החלל נשמעו מחיאות כפיים וקולות שמחה על הצלחת הניסוי.
28/09/22 09:46
11.17% מהצפיות
מאת IsraelDefense
במצעד בו השתתפו למעלה מ-35 אלף חיילים חות׳ים, הוצגו שלל טילים חדשים תוצרת איראן שהוכנסו לשרות, טילים נגד מטוסים, סירות מהירות, כטב״מים ועוד. המצעד מגיע על רקע התגברות המאבק המזויין מול כוחות הממשלה התימנית, שמאיים גם על ישראל מצעד הראווה של החות׳ים, מוקדם יותר החודש. צילום: Houthi Military Media/Handout via REUTERS במצעד ראווה שהתקיים בתימן לאחרונה הציגו הכוחות המזויינים של המורדים החות'ים בתימן, שלל טילים חדשים שברשותם. המצעד התקיים לציון שמונה שנות התקוממות מול השלטון התימני. במצעד השתתפו למעלה מ- 35,000 חיילים מכל זרועות הארגון – זרוע היבשה, האוויר והים.
בין הטילים החדשים שהוכנסו לשירות זרועות המורדים, ושהוצגו במצעד ניתן לציין:
ה- Falaq-1, רקטת 240 מ"מ, עם 50 ק"ג חנ"מ, לטווח מרבי של 10 ק"מ;
טילים מדגם Mandeb-1 ו- Mandeb-2. טילים אלו הם למעשה הגרסה הימית תוצרת איראן של הרקטות מדגם פתאח-110, לטווח 300 ק"מ. בגרסה הימית עברו הרקטות שדרוג, לגרסה המכונה חאליג' פארס, בה שולבו ראשי ביות שונים – האחד ראש ביות פאסיבי המתביית על שידורי מכ"מ והשני, ראש ביות אופטי.
סוללת טילים מדגםRubezh , סוללות טילים מדגם סטיקס נגד ספינות, גם הם בייצור ושדרוג איראני.
טילים מדגם נור נגד כלי שיט (הגרסה האיראנית לטילים הסינים מדגם C-802) לטווחים של 120 עד 200 ק"מ.
ה- Haidar, כטב"מ תוקף תוצרת איראן (קראר בשמו האיראני), בעל יכולת נשיאת פצצות וטילים נגד ספינות מדגם C-704 (לטווח של כ- 40 ק"מ)
טילים נגד טנקים מדגם Meraj , למעשה הגרסה האיראנית לטילי ההלפייר האמריקאים.
בנוסף, הוצגו טילים נגד מטוסים מדגם SA-2 ו- SA-3, מגוון רחב של רקטות, סירות מהירות, מאות כלי טיס בלתי מאויישים מדגמים שונים תוצרת איראן ועוד.
מצעד המורדים החות'ים מגיע על רקע התגברות המאבק המזויין מול כוחות הממשלה התימנית. המורדים החות'ים, פלג שיעי, השולט בחלק הצפוני של המדינה, ונתמך על ידי איראן, ובאופן מפתיע גם על ידי הטורקים.
מגוון האמל"ח שהוצג מהווה איום על מדינות האזור, ביניהן מצרים וסעודיה, מולן מנהל ארגון המורדים מערכה מלחמתית מזה שנים מספר, כולל תקיפות שביצע הארגון על כלי שיט מצרים וסעודים, מתקני תשתית ואנרגיה בסעודיה, תקיפת ערים ועוד.
יכולות הארגון מהוות איום לא רק על סעודיה ומצרים אלא גם על חופש השיט והטיס בים האדום של כלי שיט וכלי טיס ישראליים. יתר על כן, טווחי הרקטות של הארגון מכסים את חלקה הדרומי של ישראל, בדגש על העיר אילת וסביבתה.
מכיוון הארגון נשמעו לא אחת איומים מול ישראל, כזרוע פרוקסי של איראן. הארגון בהנחיית איראן צפוי לפעול מול ישראל במידה ותהיה התלקחות בין המדינות.
28/09/22 11:20
10.68% מהצפיות
מאת IsraelDefense
המל"ט מסוגל לשאת במטע"ד ציוד ונשק במשקל של 1,350 ק"ג, הוא מונע בזוג מנועי טורבו-פרופ תוצרת אוקראינה, מהירות שיוט בין 150 ל-250 קשר By ArmyInForm - commons.wikimedia, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=116386964 המל"ט הטורקי הדו-מנועי החדש תוצרת טורקיה AKINCI נצפה וצולם בגיחה מבצעית בצפון סוריה.
דפנס בלוג מדווח שהמל"ט נועד לטיסה בגובה רב ושהייה ממושכת באוויר, ונחשב למל"ט תקיפה, אם כי בגיחה זו לא היה חמוש. מל"טים אלו נכנסו לשימוש מבצעי בצבא טורקיה רק בחודש אוגוסט.
המל"ט מסוגל לשאת במטע"ד ציוד ונשק במשקל של 1,350 ק"ג, הוא מונע בזוג מנועי טורבו-פרופ תוצרת אוקראינה, מהירות שיוט בין 150 ל-250 קשר, טווח מבצעי 5,000 ק"מ, 20 שעות שהייה רצופה באוויר, גובה שיוט בין 30 ל-40 אלף רגל.
בגרסה החמושה המל"ט הטורקי יכול לשאת מגוון כלי נשק וחימושים, כמו טילי נ"ט, פצצות מונחות, טילי אוויר-אוויר. תוצרת תעשיית המטוסים הטורקיתBAYKAR .
28/09/22 11:38
9.71% מהצפיות
מאת IsraelDefense
תגובה מוושינגטון: "אם רוסיה תחצה את הסף, התוצאות עבורה יהיו קטטרופליות. ארה"ב תגיב בצורה נחושה נגד כל ניסיון רוסי להשתמש בנשק גרעיני באוקראינה" Photo: Yana Sidash, Danylo Pavlov, Wojciech Grzedzunski, Arsen Petrov, Oleg Petrasiuk for European pressphoto agency, Elena Tita, Taras Ibrahimov, Sergiy Illyashenko. אוקראינה מתכוננת לאפשרות שרוסיה תפעיל נשק גרעיני, וחובתן של המדינות המחזיקות בנשק גרעיני להרתיע את רוסיה, אמר סוף השבוע מיכאלו פודוליאק, יועצו הבכיר של הנשיא זלנסקי.
בראיון לעיתון השווייצי BLICK אמר היועץ: "להיכן בדיוק נפנה את התושבים במקרה של מתקפה גרעינית. לפיכך, השימוש בנשק גרעיני הוא עניין של ביטחון גלובלי, לא רק עניין אוקראיני".
סוכנות רויטרס מוסרת כי דבריו נאמרו אחרי שבמוסקווה נשמע איום נוסף בשימוש בגרעין: סגן יו"ר המועצה לביטחון הרוסית דמיטרי מדביידב, לשעבר ראש ממשלה, הזהיר בשימוש בנשק גרעיני, והוסיף כי הוא משוכנע שמדינות ברית נאט"ו לא יסתכנו במלחמה גרעינית אפילו אם מוסקווה תפעיל נשק גרעיניי באוקראינה.
תגובה מוושינגטון: "אם רוסיה תחצה את הסף, התוצאות עבורה יהיו קטטרופליות. ארה"ב תגיב בצורה נחושה נגד כל ניסיון רוסי להשתמש בנשק גרעיני באוקראינה", אמר אתמול היועץ לביטחון לאומי בארה"ב ג'ייק סליבן.
זלנסקי אמר בקייב כי אינו סבור שפוטין "מבלף" כאשר הוא מאיים בנשק גרעיני: "אולי אתמול זה היה בלוף, אך זה עלול להיות מציאותי" אמר בראיון ל-CBS.
יום רע לחיל האוויר הרוסי באוקראינה: המטכ"ל האוקראיני דיווח שכוחות צנחנים של צבא אוקראינה הפילו ארבעה מטוסים רוסיים וטיל שיוט. ההפלות היו באזור העיר חרקיב. הופלו מטוסי סוחוי SU-30SM, סוחוי SU-25M, סוחוי SU-34 וטיל שיוט. האוקראיניים פרסמו צילומים של המטוסים הרוסיים בעת ואחרי הפלתם.
האוקראינים מודאגים בעיקר מתקיפות כטמ"מים. הרוסים שיגרו קבוצות של כטמ"מים תוצרת איראן לעבר מטרות אוקראיניות. WAR ZONE דיווח ששלטונות קייב מחו נמרצות על אספקת כטמ"מים איראניים לרוסיה, והגיבו בשתי צורות: שללו משגריר איראן בקייב את תוארו הדיפלומטי "ופנו לישראל לקבל ממנה מידע מודיעיני על איראן", כותב WAR ZONE.
בסוף השבוע הסתיימו חמישה ימי משאלי העם בארבעה האזורים במזרח אוקראינה ובדרומה. קייב הודיעה שתעמיד לדין ותאשים בבגידה אזרחי אוקראינה שסייעו לרוסים לארגן את משאלי העם, והם צפויים לחמש שנות מאסר לפחות. הרשימות מוכרות היטב, אמר יועצו של הנשיא זלנסקי.
סוכנות AP מוסרת כי אחרי שבעה חודשי מלחמה אזרחים אוקראינים רבים חוששים מתופעות של דיכוי מדיני רוסי אחרי שיתפרסו תוצאות משאלי העם בארבעה המחוזות במזרח המדינה ובדרומה. אזרחים נמלטו ממקומות מגוריהם כדי להימנע מלבוא לתחנות ההצבעה במשל העם, או שהסתתרו מחדש מגיוסם לצבא.
תושבים לא מעטים, מהם מדוברי רוסית החיים במזרח אוקראינה שנים רבות, טוענים שמשאל העם הוא תירוץ רוסי להכשרת הקרקע לסיפוח המחוזות לרוסיה. "זו מזימת הקרמלין", אמרו ל-AP.
חברי ארגון "הסרט הצהוב" יחידת גרילה התומכת בממשלת קייב, מפיצים כרוזים המאיימים על מי שהולך להצביע במשאל העם וקראו לתושבים לצלם מצביעים כדי שניתן יהיה לאתרם מאוחר יותר.
אקונומיסט הבריטי כתב השבוע בנושא הגיוס הכפוי שצבא רוסיה מורכב מחיילים מקצועיים ואנשי מילואים ששרתו בצבא זמן קצר ונקראים אחרי כן לשרות מילואים קצר. מדובר בגילאי 18 עד 27 ובסך הכל 1.2 מיליון איש בצבא. כמחציתם נקראים מעת לעת לאימונים. הצבא מגייס כל שנה כ-250 אלף חיילים המשרתים 12 חודשים ואחרי כן מצטרפים לכוחות המילואים.
מדינות במערב אירופה חוקרות את מקורן של ארבע דליפות בשני צינורות גז העוברים מתחת לים הבלטי ליד חופי שוודיה ודנמרק. מומחים ברוסיה אינם מוציאים מכלל אפשרות של חבלה בצינורות. הדליפות אינן מסכנות בשלב זה את אספקת הגז מרוסיה לאירופה.
28/09/22 09:26
8.25% מהצפיות
מאת IsraelDefense
המל"ט הוא בעל יכולת להמריא ולנחות אנכית (VTOL) ויוצר בשילוב של תעשיית התעופה היוונית EAB והמעבדות של שתי אוניברסיטאות במדינה צילום: Hellenic Aerospace Industry יוון הציגה את המל"ט הראשון מתוצרתה ARCHYTAS המיועד "להגן על יוון ועל אייה" במשימות צבאיות וחילוץ והצלה.
המל"ט הוא בעל יכולת להמריא ולנחות אנכית (VTOL) ויוצר בשילוב של תעשיית התעופה היוונית EAB והמעבדות של שתי אוניברסיטאות. הוא הוצג לראשונה בתערוכה בסלוניקי.
היצרנים, מדווח דפנס ניוז, מתארים את המל"ט ככלי טיס בלתי מאוייש רב-משימתי למשימות צבאיות וחילוץ והצלה, פועל מעל יבשה וים, יכול לאתר כלי רכב ביבשה וללוות כלי שיט של צי המלחמה היווני כדי לאתר כלי שיט עוינים מהירי-שיוט.
ניקוס קוקלס, מנהל הפיתוח בתאגיד EAB, אמר שמל"ט 'ארכיטאס' יכול להגיע לטווח של 300 ק"מ במהירות שיוט של 120 קמ"ש, ולשהות באוויר ארבע שעות רצופות. המל"ט אינו חמוש, אך ניתן להסב אותו לכלי תוקף ולהתקין בו נשק קל עד למשקל של 14 ק"ג. תכונת ההמראה והנחיתה האנכית מושגת על ידי ארבעה מנועים חשמליים. המל"ט היווני מסוגל להגיע לאזורים מרוחקים ולנחות על סיפון אניות צי המלחמה היווני. היצרנים טוענים שלקוחות מכמה מדינות כבר גילו עניין בכלי הטיס החדש.
28/09/22 11:59
6.8% מהצפיות
מאת IsraelDefense
האירוע מתניע את יישום הצהרת ירושלים שנחתמה בעת ביקור הנשיא ביידן בישראל ביולי 2022 הנשיא ביידן ורה״מ לפיד חותמים על הצהרת ירושלים, יולי 2022 משלחת ישראלית בראשות שרת החדשנות אורית פרקש הכהן והיועץ לביטחון לאומי וראש המל"ל ד"ר איל חולתא, המריאה לוושינגטון על מנת להשיק רשמית הדיאלוג האסטרטגי רם הדרג בנושא שת"פ טכנולוגי – שיכניס את ישראל לרשימה יוקרתית ומצומצמת של מדינות שארה"ב רואה בהן שותפה אסטרטגית בתחום.
במסגרת "הצהרת ירושלים" שנחתמה מוקדם יותר הקיץ בין ראש ממשלת ישראל יאיר לפיד ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן, הוסכם לקדם דיאלוג בנושא טכנולוגיות אסטרטגיות כדי להביא את היחסים בין ישראל לארה"ב לשיא חדש וליצור שותפות בטכנולוגיות קריטיות ומפציעות (כגון, בינה מלאכותית וחישוב קוואנטי) וכן, בתחומים המהווים מקור לדאגה עולמית: מוכנות למגיפות, היערכות לשינוי האקלים, ביטחון-מזון וכו'.
מפגש ההשקה של הדיאלוג יכלול משלחת ישראלית חסרת תקדים בראשות שרת המדע והחדשנות, אורית פרקש הכהן והיועץ לביטחון לאומי וראש המל"ל ד"ר איל חולתא. משלחת זו כוללת בכירים ממשרדי הממשלה השונים: המל"ל, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, משרד החוץ, משרד הבריאות, משרד הביטחון, משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות, משרד האוצר ומשרד הכלכלה.
מטרת המפגש להגיע להסכמות ולבנות את מנגנוני הפעולה הקונקרטיים שיאפשרו את שדרוג שיתוף הפעולה הטכנולוגי בין המדינות בטווח הקרוב. דיאלוג זה ממצב את ישראל לצד השותפות האסטרטגיות המובילות של ארה"ב בתחום הטכנולוגי.
המפגש יתקיים במעמד שגריר ישראל בארה"ב מייק הרצוג, סגנית מזכיר הבריאות של ארה"ב אנדראה פאלם, סגן מזכירת האנרגיה של ארה"ב דיויד טורק ובכירי משרד המדע בבית הלבן.