הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
29/12/22 10:53
15.52% מהצפיות
מאת IsraelDefense
מרכבה סימן 4 ׳ברק׳ תכנס בקרוב לחטיבה והפיקוד כבר עבר הכשרות לתו״ל החדש | בין היתרונות: מט"ק יכול לסמן מטרה למפקד מחלקת מרגמות מחוץ לטנק | אופטיקה תאפשר לחימה אורבנית עם מדפים סגורים תמונה: דובר צה״ל זה יקרה בקרוב: ראשוני הטנקים המתקדמים ביותר בצה"ל - מרכבה 4 ברק – ייקלטו באחת מפלוגות חטיבת השריון 401, ובשלב הראשון יעברו צוותי הטנקים החדשים שלבי לימודים והתמקצעות בהפעלת הכלי החדש.
מדפים סגורים
בהשוואה לטנק מרכבה 4 יש במרכבה 4 'ברק' שיפורים חשובים, אותם מגדיר מפקד חטיבה 401 אל"מ בני אהרון בשיחה עם ישראל דפנס: "אנחנו נכנסים לתקופה חדשה בשריון. בטנק ברק יש אמצעים אופטיים לסימון מטרות יום ולילה, כוונת אוטומטית, יכולות סימון גבולות גזרה, חיפוש אוטומטי. בטנק יש מחשב משימה המשדר נתונים לתותחן, מסדר לו את המטרות לפי מהות האיום.
"ועוד: בטנק ברק יכול הצוות כולו, המונה ארבעה לוחמים, להילחם מתוך הטנק ללא חשיפה, וכמובן הטנק מוגן על ידי מערכת מעיל רוח, שיש גם בטנקי מרכבה רגילים ובנגמ"שי נמ"ר של החטיבה ונמ"ר הנדסי, נמר"ה. הצוות כולו מתפקד בתוך הטנק ורואה כל מה שנעשה מחוץ לטנק בעזרת ציוד אופטי מיוחד. ליכולת להילחם מתוך הטנק המוגן יש חשיבות גדולה בלחימה בשטח בנוי, כמו בעזה, למשל.
"באמל"ח החדש תופעל מערכת משואה 750 הכלל צה"לית. לגבי טנקיסט בטנק מרכבה פירוש הדבר הוא שמ"פ הטנקים יכול לסמן מטרה בלי לדבר, מט"ק יכול לסמן מטרה למפקד מחלקת מרגמות בחוץ. מדובר ברמות חדשות של ניתוח שטח, של קבלת מידע מודיעיני מגורמי מודיעין רלוונטיים, והחיבור לקבלת מודיעין מגיע עד המט"ק הבודד. הוא יודע היכן הוא נמצא בדיוק, מה המטרות שלפניו, תמונת מצב אויב. מט"ק יכול להתקשר עם גורם אוויר. זו לחימה מסוג חדש, והיא מצוייה בחטיבה 401".
לחימה בעזה [מח"ט 401 אל"מ בני אהרון. תמונות דו"צ]
הזכרנו לחימה בעזה. לפני כמה שבועות הובילה חטיבה 401 "השתלמות מעברי אש", מעין קורס מזורז למפקדים, שבעתיד אמורים למצוא עצמם נלחמים בראש יחידותיהם בעזה.
ההשתלמות התקיימה בבסיס צאלים בדרום. השתתפו קצינים בתפקידי מ"פ, מג"ד, מח"ט ומפקדי אוגדות. נציגים מחטיבות גולני, גבעתי, חטיבות שריון ויחידות נוספות. כל מי שעתיד למצוא עצמו לוחם בעזה.
מח"ט 401: "הכל היה מצולם ומתועד. מצלמות על כל טנק, מצלמות על קסדות לוחמים. הראינו כיצד תיראה הלחימה בעזה. שיטות התקדמות. התמודדות עם סוגי מכשולים, ויש לציין שהאויב שכלל מכשולים בעזה ויש להיערך לכך. הראינו דרכי ביצוע, חלקם מבוססים על מבצעים צה"ליים קודמים בעזה. בעזרת תרגילי תכנון, סימולציות ושיטות נוספות הצגנו דרכי פעולה נגד החמאס, התמודדות עם מכשולי נ"ט ולחימה בשטח בנוי".
המח"ט אומר שהמשתתפים ה'מתורגלים' הביעו שביעות רצון מהשתלמות מעברי האש, ועתה עליהם לממש בשטח מה שראו ולמדו בצאלים, כלומר לשוב ליחידותיהם ולהתחיל לתרגל. "המפקדים קיבלו ידע, ראו אופציות שונות שהיצגנו להם לדרכי פעולה אפשריות בעזה, ועתה ייצאו לשטח ויתרגלו עם היחידות שלהם. הם ראו את הטקטיקה ואת האסטרטגיה של הלחימה בעזה".
אל"מ בני אהרון, בן 40, תושב מודיעין , נשוי ואב לשלושה, שריונאי מרגע גיוסו. בוגר הפנימיה הצבאית בחיפה, שעבר את כל סולם תפקידי הקידום בחיל הכומתות השחורות: לוחם, מ"מ טנקים, סמ"פ, מ"פ, שני תארים אקדמיים, סמג"ד, מג"ד, פו"ם, סמח"ט, ומזה תשעה חודשים מפקד חט' 401. חטיבת וטנקי מרכבה 4 ובה שלושה גדודים 46, 52 ו-9 וגדוד הנדסה, חטיבה שמתאמנת בקביעות בשת"פ הדוק עם גדודים בחטיבות חי"ר שונות.
תחרות על מלש״בים
במקביל לפיקוד על חטיבת טנקים, שרות בדרום (גזרת עזה), באיו"ש ובצפון (גזרת לבנון חיזבאללה) והכנת החטיבה למלחמה, בני אהרון מעורב אישית בתהליכי גיוס לוחמים לחטיבה. גם בכך יש היום שיטות חדשות מותאמות לדור החדש של מתגייסים. המח"ט מסביר שרעיון הגיוס החדש הוא לשכנע מלש"בים להתגייס לחטיבה 401 ממש. לא לשריון באופן כללי, אלא לחטיבה המסויימת הזאת. זו המשימה.
"אנו משקיעים הרבה מחשבה בהבאת אנשים צעירים לחטיבה. מדגישים שמדובר בחטיבה לוחמת, קולטת ציוד הכי חדיש בשריון, חטיבת של מסורת ומורשת. שני מח"טים של 401 היו רמטכ"לים, דן שומרון ואהוד ברק. 12 מח"טים היו חברי המטה הכללי״, אומר אהרון. [דובר צה״ל]
"אבל אין די בכך: בכל מחזור גיוס אנו מתקשרים למתגייסים הפוטנציאליים לחטיבה. מבקרים בבתים. מקיימים מפגשי זום עם הורי מתגייסים. מזמנים הורים ומתגייסים לביקור בלטרון, מוזיאון השריון והטנקים מהגדולים והטובים בעולם.
"מציגים למתגייס את הקצין שיהיה מפקד הפלוגה שלו כשיגיע ל-401. 'תכיר את... הוא יהיה המ"פ שלך בחטיבה'. קציני החטיבה ואנוכי מעורבים מעשית בגיוס בכל מחזור ופועלים לגיוס ספציפית לחטיבה 401.
"הקצינים שלנו ואני משתדלים לדבר עם בני הנוער בשפה שלהם, בסגנון שהם מכירים, וכך לשכנעם בחשיבות השרות בשריון. מסבירים ששריון כיום הוא אמצעי לחימה טכני וטכנולוגי. היום יכול המתגייס לכתוב בטפסים שהוא מבקש להתגייס לחטיבה 401 וזה בדיוק מה שאנו בחטיבה רוצים. שיבואו אלינו".
29/12/22 07:55
11.49% מהצפיות
מאת IsraelDefense
אתר AVIACION כותב שצבא ארגנטינה מייעד את החימושים המשוטטים הקטנים לתקיפת כלי רכב רכים ומפקדות, ואת הכלים הגדולים לתקיפת רק"ם https://youtu.be/vEHr9aIDu-0 ארגנטינה רוכשת חימוש משוטט מדגמי HERO 30 ו-HERO 120 תוצרת חברת UVISION הישראלית. שני הכטמ"מים, קל ובינוני, מיועדים בעיקר ליחידות מיוחדות וליחידות מוטסות וימיות בצבא ארגנטינה.
שר ההגנה של ארגנטינה חורגה טאיאנה חתם על הסכם עם ראש סיב"ט יאיר קולס לרכש שני סוגי הכטמ"מים של יוויז'ן. העסקה היא חלק מתכנית הצטיידות מקיפה של צבא ארגנטינה במערכות נשק מתקדמות בעלות טכנולוגיות חדישות. בהודעה נזכר כי שני הכלים הוכחו מבצעית בזירות מלחמה בנגורנו-קרבאך ובאוקראינה.
אתר AVIACION כותב שצבא ארגנטינה מייעד את החימושים המשוטטים הקטנים לתקיפת כלי רכב רכים ומפקדות, ואת הכלים הגדולים לתקיפת רק"ם, בונקרים, תותחי נ"מ ומכ"מים.
HERO 30 הוא הכטמ"מ הקטן, ניתן לשגרו תוך דקות, מהירותו המרבית 100 קשר, משקלו שלושה ק"ג ומשקל הרש"ק חצי ק"ג. מנוע חשמלי. HERO 120 מיועד בעיקר לתקיפת טנקים ומטרות אסטרטגיות, רש"ק 4.5 ק"ג, שהייה באוויר עד 60 דקות, משקל 18 ק"ג, מנוע חשמלי.
29/12/22 08:08
10.92% מהצפיות
מאת IsraelDefense
נאט"ו הודיעה כי הפגישה משקפת את שיתוף הפעולה המבצעי בזירה האטלנטית-אירופית בין הציים https://mc.nato.int/media-centre/news/2022/standing-nato-maritime-group-... כנס אדמירלים של ציי נאט"ו בים התיכון: מפקדי הכוח הימי של נאט"ו נפגשו על סיפון נושאת המטוסים האמריקנית 'ג'ורג' בוש' עם מפקדי נושאות המטוסים של איטליה וצרפת לשיחות שהוגדרו "הרתעה והגנה".
נאט"ו הודיעה כי הפגישה משקפת את שיתוף הפעולה המבצעי בזירה האטלנטית-אירופית בין הציים, החלפת מידע ומודיעין ויצירת תמונת מצב משותפת של הזירות באזור זה של העולם.
השתתפו מפקדי שתי נושאות מטוסים אמריקניות בים התיכון ומפקדי נושאות המטוסים 'קאבור' של איטליה ו'שארל דה גול' של הצי הצרפתי.
UK DEFENSE JOURNAL מוסר כי בים התיכון פועלת עתה 'קבוצת תקיפה' המורכבת מנושאת מטוסים אמריקנית וספינות הליווי שלה ביחד עם קורבטה של הצי האיטלקי וספינת מלחמה צרפתית, ובנאט"ו מדגישים את הרב-משימתיות של קבוצות התקיפה וריבוי תרגילים משותפים בים.
29/12/22 07:12
9.77% מהצפיות
מאת IsraelDefense
הסתיים קורס טיס מספר 185, וזכו בכנפי טיס 39 מסיימים ושתי מסיימות את הקורס | שר הביטחון בני גנץ ביקש להעביר מסר למפקדי צה"ל: "הגידו את האמת״ תמונה: דובר צה״ל "אויבינו צריכים לדעת שאנחנו לא נעמוד בחיבוק ידיים מול איומים שאנו רואים כקיומיים. אף ממשלה ישראלית לא תסכים לכך שאיראן תהיה גרעינית. אם יהיה צורך לפעול, נפעל", אמר אתמול ראש הממשלה יאיר לפיד בטקס סיום קורס טיס בסיס חצרים שבדרום.
היה זה מסדר כנפיים של נפרדים: ראש הממשלה לפיד, שר הביטחון בני גנץ והרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי, שמסיימים את תפקידיהם.
אתמול הסתיים קורס טיס מספר 185, וזכו בכנפי טיס 39 מסיימים ושתי מסיימות את הקורס, שהוא מהארוכים והקשים בצה"ל.
הנשיא יצחק הרצוג העביר מסר דומה לזה של ראש הממשלה, כשאמר: :חיל האוויר יכול להגיע לכל מקום שנבחר, קרוב או רחוק, בכל זמן ובכל דרך שנבחר. וגם אויבינו מבינים את זה, וכן, גם באיראן".
שר הביטחון בני גנץ ביקש להעביר מסר למפקדי צה"ל: "הגידו את האמת, שימרו על צה"ל מכל משמר. אתם ואתן שאוחזים בסטיק וכל מפקדי צה"ל נדרשים לעמוד על עקרונותיכם, להגיד את האמת המקצועית והפיקודית ולשמור על צה"ל וערכיו מל משמר".
הרמטכ"ל רא"ל כוכבי אמר בטקס בחצרים: "אני שקט בזכות האנשים, חיילים ומפקדים, בזכות האיכות האנושית והמסירות, בזכות השכל, הפיתוח וההמצאה. אני שקט בגלל הרוח שיש בצה"ל, רוח של אחדות וממלכתיות".
29/12/22 07:22
9.77% מהצפיות
מאת IsraelDefense
את הדברים אמר השר הממונה על פיתוח טכנולוגיות ודיגיטציה בממשלת אוקראינה מיכאילו פיידורוב Photo: Kostiantyn Liberov and Vlada Liberova, Chris McGrath, André Luís Alves, Diego Herrera. אוקראינה רכשה 1,400 כטמ"מים בעיקר לאיסוף מודיעין ומתכוננת לפתח בכוחות עצמה כטמ"מים אוויר-אוויר שיוכלו לתקוף חימושים משוטטים של הצבא הרוסי, כך גילה השר הממונה על פיתוח טכנולוגיות ודיגיטציה בממשלת אוקראינה מיכאילו פיידורוב.
בראיון לסוכנות AP אמר פיידורוב שאוקראינה רכשה כטמ"מים דוגמת FLY EYE, כטמ"מ קטן שנועד לאיסוף מודיעין בשדה הקרב.
השלב הבא, אמר, "כאשר יהיו בידינו די כטמ"מים לאיסוף, יהיה פיתוח כלים לתקיפה והשמדת כטמ"מים. מדובר בחימוש מתפוצץ, כאלו שטסים עד לגבהים שבין שלושה ל-10 ק"מ להשמדת מטרות. זה יהיה השלב הבא בפיתוח טכנולוגיות בצבא אוקראינה.
שלטונות רוסיה דיווחו בימים האחרונים על שורה של תקיפות כטמ"מים אוקראיניים נגד בסיסי צבא רוסיים עמוק בשטח רוסיה.
השר פיידורוב, הממונה גם על דיגיטציה בארצו, אמר כי מלחמת אוקראינה היא הראשונה בעולם בעידן האינטרנט, והזכיר כטמ"מים ולוויינים הקשורים לאינטרנט, כמו מערכות STARLINK של אלן מאסק "ששינו את פני המערכה".
29/12/22 15:12
8.05% מהצפיות
מאת IsraelDefense
סוכן של שירות הביטחון הכללי הבריטי, ה- MI-5, הצליח לחדור לשורות ארגון הטרור האירי, ה- IRA, כשהוא מחלק לראשי הארגון כרטיסים למשחקי כדורגל וחופשות פאר בספרד https://www.dailymail.co.uk/news/article-11580985/MI5-agent-lured-New-IR... סוכן השב״כ הבריטי (MI5), שזהותו התגלתה בבית המשפט הבריטי, בשם דניס מקפאדן, הצליח לחדור להנהגת ה-IRA ולסכל תוכניות שלהם לביצוע פיגועי טרור והתארגנויות טרור אחרות, במסגרת מבצע המכונה "מבצע ערב". הסוכן הצליח להפליל עשרה מבכירי ארגון הטרור.
ה-IRA שהוקם מחדש בשנים האחרונות הוגדר על ידי ה-MI5 כארגון הטרור הימני המסוכן והאלים ביותר בבריטניה. הארגון הוציא כבר לפועל פיגועי טרור, כדוגמת רצח העיתונאית ליירה מקקיי, כשהיא מסקרת את ההתפרעויות בעיר דריי ב- 2019.
טיסות ומסעדות פאר
מקפאדן מימן לאחד מראשי הארגון, קווין מארפי בן ה-50, ולאשתו שלוש חופשות בספרד, כשהוא מצטרף אליו על מנת לחזק את החיבור האישי שביניהם ולהוציא ממארפי מידע רגיש. מקפאדן מימן בחופשות אלו את הטיסות, וילות יוקרתיות ומסעדות יוקרה.
מקפאדן מימן לבכירים אחרים בארגון טיסות ופגישות בבריסל ובביירות. הסוכן הצטרף לפגישות אלו בהם היו פעילי חיזבאללה וארגונים פלסטינים, שניסו לקדם ב- 2009 שחרורם של אסירים פלסטינים ודרכי פעולה נגד ישראל.
מקפאדן בן ה- 54 ואשתו קריסטין בת ה- 38, פעלו יחד משך למעלה מ- 15 שנים, תחת כיסוי מקצועי של עיסוק בפיקוח בטיחותי על מלונות ברחבי העולם, עיסוק הדורש נסיעות תכופות. במהלך השנים הוא החליף את סיפור הכיסוי שלו.
כשהחל לפעול סיפר למכריו שהוא חייל לשעבר ובעל בר, לחלקם סיפר שהוא טייס, כשהוא מנסה לחדור לשורות סניף ה- IRA בעיר שיין פאיין. אך הפעילים המקומיים חשדו בו והוא נאלץ להפעיל חבר אישי, פעיל לשעבר ב- IRA שישב בכלא הבריטי, שהמליץ עליו ובכך הוא הצליח לעורר את אמונם של הפעילים.
ארגון קש
ב-2014 ייסד את ארגון Justice Watch Ireland, שקידם פעילות משפטית של אי צדק באירלנד כנגד בריטניה. הארגון שימש את מקפאדן לפעילותו החשאית ולהגברת האמון עם ראשי ה-IRA וארגוני טרור אחרים הפועלים בבריטניה ובעיקר באירלנד.
ארגון זה סייע בידי מקפאדן לחדור באופן עמוק יותר אל שורות ה- IRA והוא מונה ב- 2016 כאחראי על התקציבים של הארגון.
במרץ 2020 עבר להתגורר בשכונה יוקרתית, וביתו, שם נבנה בר חיצוני, הפך להיות מקום המפגש של הנהגת הארגון במהלך הקורונה, כשהתנועה הייתה מוגבלת בבריטניה. בהמשך שכר דירות דרך אתר AirBnB, שם התקיימו פגישות הבכירים.
מקפאדן סיפק מידע מפגישות אלו אודות העברות ורכש אמצעי לחימה, חומרי נפץ, רקטות ונשק, והעברות כספים לארגון מאוליגרכים רוסים ומארגוני טרור פליסטנים. מקפאדן חשף אף כוונה לתקיפה של בסיס צבאי אמריקאי בבריטניה.
באוגוסט 2020 הובילה פעילותו לתפיסתם של תשעה פעילים מהזרוע הצבאית של הארגון ופעיל פלסטיני נוסף. מספר ימים טרם מעצר התשעה, נעלם מקפאדן מביתו יחד עם משפחתו. אחד משכניו סיפר שבבית המשפחה הופיע רכב SUV שחור ולא מזוהה ואסף את כל החפצים שנותרו בו, כולל רהיטים ומחשבים.
השגיו המודיעינים של מקפאדן הם רבים ובמהלך השנים הוא הצליח לזהות מנהיגים של ארגוני טרור (ולהביא אף דגימות DNA שלהם), לרבות את ראש ארגון ה- IRA החדש ולמנוע פעולות טרור רבות כנגד בריטניה. מקפאדן ומשפחתו עברו לחיות במקום לא ידוע תחת זהות בדויה, כשהם מוגנים על ידי התוכנית להגנת עדים.
29/12/22 11:38
6.9% מהצפיות
מאת IsraelDefense
זוהי הפעם השלישית שמפגש מסוג זה מתקיים, דבר המעיד על עומק הקשר בין ישראל ויפן. הצדדים דנו בנושאים אזוריים במזרח אסיה ובמזרח התיכון, כמו גם בשיתופי פעולה הדדיים, בינהם תחילת שיחות לקראת הסכם אזור סחר חופשי עליהן הוכרז בחודש שעבר https://www.gov.il/he/departments/news/israel-japan במסגרת הקשר המתהדק בין ישראל ויפן ועל רקע ציון 70 שנה ליחסים בינהן, נערך החודש בטוקיו דיאלוג מדיני-בטחוני בין המדינות בהשתתפות בכירים ממשרד החוץ, משרד הבטחון והמל״ל מול מקביליהם היפנים.
את המפגש הובילו מהצד הישראלי השגריר רפי הרפז, סמנכ״ל אסיה והפאסיפיק במשרד החוץ, תא״ל (מיל׳) דרור שלום, ראש האגף הביטחוני-מדיני במשרד הבטחון, ואביבית בר-אילן, סגנית ראש המטה לבטחון לאומי למדיניות חוץ במטה לבטחון לאומי.
זוהי הפעם השלישית שמפגש מסוג זה מתקיים, דבר המעיד על עומק הקשר בין ישראל ויפן. הצדדים דנו בנושאים אזוריים במזרח אסיה ובמזרח התיכון, כמו גם בשיתופי פעולה הדדיים, בינהם תחילת שיחות לקראת הסכם אזור סחר חופשי עליהן הוכרז בחודש שעבר, פתיחת קו התעופה הישיר בין המדינות, ושיתופי פעולה בתחומי ההגנה, סייבר, חלל, מדע, טכנולוגיה ועוד.
סמנכ״ל אסיה והפאסיפיק במשרד החוץ, השגריר רפי הרפז: ״היחסים בין ישראל ויפן מתהדקים בהתמדה בשנים האחרונות ומגיעים לעומקים שלא נראו בעבר מבחינת אינטימיות השיחות ותוכנן, והרצון הגדול בשני הצדדים להגדיל את השותפות בינהם. המפגש היום יאיץ תהליכים שעומדים על הפרק מול שותפינו היפנים. בנוסף השיח נועד בין היתר לשתף מידע עם מדינה חשובה כמו יפן ולדון בדרכי התמודדות עם סוגיות גלובליות שמעסיקות אותנו ואותם.״
שגריר ישראל ביפן, גלעד כהן: ״הדיאלוג שהתקיים היום מהווה ביטוי לחשיבות ששתי המדינות מייחסות אחת לשניה. היחסים בין יפן וישראל הגיעו לדרגת שותפות אסטרטגית כאשר שתי המדינות חולקות ערכים, הזדמנויות ואתגרים דומים. מציאות זו מקבלת משנה תוקף נוכח ההתפתחויות הגיאו-אסטרטגיות. שתי המדינות הינן גם בעלות ברית חשובות של ארה״ב במזרח הרחוק והתיכון, ושיתוף הפעולה בינינו ימשיך לצמוח בשנים הקרובות.״
ראש האגף הביטחוני-מדיני במשרד הבטחון, תא״ל (מיל׳) דרור שלום: ״בהמשך לביקור ההיסטורי של שר הביטחון ומנכ״ל משרד הביטחון באוגוסט 2022 בטוקיו, משרד הביטחון ממשיך לפתח ולהעמיק את השיח האסטרטגי והקשרים הביטחוניים עם יפן במגוון תחומים, ביניהם סייבר, הגנה אווירית ושיתופי פעולה צבאיים, מתוך הבנת האתגרים הביטחוניים המשותפים לשתי המדינות והמשך הגברת המעורבות האיראנית השלילית ברחבי העולם״.
סגנית ראש המטה לבטחון לאומי למדיניות חוץ במטה לבטחון לאומי, אביבית בר-אילן: ״ישראל ויפן חולקות מגוון של אינטרסים משותפים בזירה הגלובלית. השיח שנרקם עם מקבילנו היפנים במהלך הדיאלוג, מהווה קרקע פוריה לקידום מטרות דומות ושיתופי פעולה בילטראליים בסוגיות מדיניות-אסטרטגיות״.
29/12/22 08:27
6.32% מהצפיות
מאת IsraelDefense
רק כ-2% מהגברים הערבים ו-1% מהנשים הערביות מועסקים בהיי-טק, בהשוואה לשיעורים של כ-12% ו-8% בהיי-טק בקרב גברים יהודים לא-חרדים ונשים יהודיות לא חרדיות, בהתאמה bigstock במסגרת ההליך התחרותי, נבחרו 12 תכניות ייעודיות שיכשירו מעל 2,000 גברים ונשים ערבים/ות במהלך השנתיים הקרובות בכל רחבי הארץ ויספקו מענה לאתגרי כוח האדם בהייטק ולייצוג החסר של החברה הערבית בתעשייה.
הנתונים בתחום התעסוקה בהיי-טק מלמדים כי על אף מגמות חיובית שחלו בשנים האחרונות, הרי ששיעור התעסוקה בהיי-טק בקרב החברה הערבית עדיין נמוך – ולראייה רק כ-2% מהגברים הערבים ו-1% מהנשים הערביות מועסקים בהיי-טק, בהשוואה לשיעורים של כ-12% ו-8% בהיי-טק בקרב גברים יהודים לא-חרדים ונשים יהודיות לא חרדיות, בהתאמה.
זאת, אל מול יעדי התעסוקה של הממשלה בתחום שילוב החברה הערבית בתעסוקה איכותית ואל מול יעדי הממשלה בתחום המענה למחסור בכוח-אדם מיומן בענף ההיי-טק כפי שנקבעו בהחלטות ממשלה.
לפיכך, רשות החדשנות וזרוע העבודה מודיעות כי יממנו תכניות להכשרה והשמה בתקצוב כולל (ממשלתי ופרטי) של 21.6 מיליון ₪. שני הגופים, השיקו קול קורא ייעודי בסוף אוגוסט 2022 בתקצוב משותף בהתבסס על מסלול קרן ההון אנושי, במטרה להעלות את אחוז הערבים המועסקים בתעשיית ההייטק הישראלית.
בהתאם להיענות הנרחבת לקול הקורא הייעודי הוגשו 28 תכניות, מתוכן נבחרו 12 תכניות שיקבלו מענק ממשלתי מצטבר של 12 מיליון ש"ח, עבור הכשרה והשמה של 2,239 אנשים מהאוכלוסייה הערבית.
מעל 50% מהתוכניות יכשירו לתפקידי פיתוח מתקדמים, תוך דגש על הכשרה עיונית ומעשית OJT, בשילוב של מיומנות רכות, להרחבת סט הכישורים של המועמדים/ות והגדלת סיכוייהם לקבלת תפקיד איכותי בהייטק.
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "מדינת ישראל רואה בתעשיית ההייטק קטר הצמיחה של המשק הישראלי המשלב את כלל המגזרים והאוכלוסיות בחברה הישראלית. אף שאחוז של הערבים המועסקים בשוק ההייטק עדיין נמוך מהממוצע הארצי, בשנים האחרונות אנו רואים מגמה חיובית של השתלבות גוברת של החברה הערבית בענף ההייטק ועלייה משמעותית במספר הסטודנטים הערבים הלומדים במקצועות ההייטק באקדמיה.״
תאיר איפרגן, מנכ"לית זרוע העבודה: ״האוכלוסייה הערבית בישראל מהווה כ-20% מכוח העבודה במשק אולם ייצוגם בהייטק עומד על אחוזים בודדים. זרוע העבודה פועלת לשילובם בתעסוקה בכלל המשק כנגזרת מיעדי התעסוקה לשנת 2030 ובמסגרת זו לשילובם בהייטק במגוון דרכי פעולה ותכניות שונות. בשנת 2022 הועסק מעל 10 אלף עובדים מהחברה הערבית בענף ההיי-טק ומתוכם כמחצית בתפקידים שאינם טכנולוגים.
״ממצאי מחקר 'משתלבים אבל לאט: מגמות גיוון בהייט-טק' אשר פורסם זה עתה מטעם זרוע העבודה מצביעים על פוטנציאל תעסוקה של אלפי בוגרים מהחברה הערבית במקצועות ה-STEM, וכן מתחומים נוספים שאינם מועסקים כיום בהייטק, בהשוואה למקביליהם היהודים.״