הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
30/03/22 11:57
8.33% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
ענקית התקשורת הפינית נוקיה (Nokia) בנתה את רשת המעקב של רוסיה – מערכת המשמשת לפעילויות חקירה וריגול בשם SORM – כך פי תחקיר שפורסם בניו יורק טיימס.
החברה, שהודיעה החודש כי תפסיק את מכירותיה ברוסיה על רקע הפלישה שלה לאוקראינה, סיפקה במשך חמש שנים ציוד ושירותים כדי לחבר את מערכת SORM לספקית התקשורת הגדולה ביותר ברוסיה, MTS.
התחקיר מבוסס על מסמכים שהושגו על ידי הניו יורק טיימס, ולפיהם נוקיה עבדה עם חברות הקשורות לממשל הרוסי כדי לתכנן, להקים ולתחזק את החיבור של מערכת SORM לרשת של MTS. היא ביצעה עבודות הקשורות ל-SORM לפחות ב-12 ערים ברוסיה ואף עבדה עם חברת Mavin, שייצרה את החומרה של SORM.
מערכת SORM משמשת את שירות הביון הרוסי, ה-FSB, כדי לצותת לשיחות טלפון, ליירט הודעות טקסט ומיילים ולעקוב אחר תקשורת באינטרנט ומשמשת למעקב אחר מתנגדי השלטון ונמצא קשר בינה ובין רצח מבקרי הקרמלין.
בתגובה לפרסום טענה נוקיה, כי הייתה קבלן ביצוע וכי כבר הפסיקה את מכירותיה, כאמור, בעקבות הפלישה לאוקראינה, אך התחקיר מציין, כי לפי המסמכים, המשתרעים על פני תקופה שמ-2008 עד 2017, נוקיה ידעה שהיא מאפשרת את מערכות המעקב. עוד ראוי לציין, כי כ-480 מיליון דולר מהמכירות השנתיות של נוקיה (מתוך מחזור של 22 מיליארד דולר) מגיעים מרוסיה ואוקראינה.
30/03/22 11:51
7.29% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
לא עוד תשתית לחוד וספק לחוד: בזק תתחיל להציע ביום א' הקרוב את שניהם במקום אחד. כמו כן, החברה השיקה מהירות גלישה חדשה של 300 מגה-ביט, שתוצע ללקוחות המשתמשים בסיבים האופטיים במחיר של החל מ-89 שקלים לשלושת החודשים הראשונים, והעלאת מהירות ההעלאה לעד 250 מגה. החברה הכריזה על כך במסיבת עיתונאים שהתקיימה היום (ד') בתל אביב.
המהלך הוא תוצאה של הפרדת הביטול המבני שמשרד התקשורת כפה על בזק עד כה, והושגה לאחר דין ודברים ארוך בין הצדדים. עם השקת השירות, ישראל תחדל להיות המדינה היחידה בעולם שבו יש הפרדה בין תשתית לספק האינטרנט. ביטול ההפרדה מייתר את הצורך של הלקוחות להתקשר עם שתי חברות במקביל, ולדברי בזק יוריד את מספר הפניות לשירות הלקוחות.
מה המהירויות וכמה זה עולה?
החל מיום ראשון תציע החברה למנויי הסיבים האופטיים מהירויות הורדה של בין 300 ל-2,500 מגה והעלאה בשתי מהירויות – 100 או 250 מגה, במחירים של בין 119 ל-169 שקלים לחודש. כאמור, מהירות של 300 מגה תעלה בשלושת החודשים הראשונים 89 שקלים. חבילות הגלישה עם תשתית נחושת יעלו 99 שקלים למהירות הורדה של 100 מגה והעלאה של חמישה מגה, ו-109 שקלים למהירות הורדה של 250 מגה, כאשר מהירות ההעלאה גם בחבילה זו היא חמישה מגה.
החבילות החדשות והמחירים שלהן. צילום: צילום מסך
בנוסף, ובעלות נפרדת, בזק מציעה את מה שהיא קוראת "מוצרי ערך מוסף", כגון הנתב שלה Be ושירות חדש שמיועד לבקרת הורים על הגלישה של ילדיהם, בשם Wi-Fi Kids. ההורים יקבלו במסגרת השירות הזה אפשרות לשלוט מאיפה הילד גולש, להגביל את כמות שעות הגלישה ולוודא שלא ייכנס לאתרים כגון פורנו והימורים. השירות יעלה 4.90 שקלים לחודש. כמו כן, החברה מבטיחה להשיק בעתיד שירות גלישה כשר, ועד סוף השנה תשיק שירות מיוחד לגיימרים.
הסכמי CDN עם פייסבוק, גוגל ונטפליקס
בזק פורסת בימים אלה את הסיבים האופטיים שלה, ולדבריה עתידה להגיע לפריסה של 82% מהמדינה בשלוש השנים הקרובות. ב-18% האחרים תבוצע אחת המתחרות של בזק, באמצעות סבסוד של הקרן שהוקמה לפריסה באזורים שלא נחשבים כלכליים על ידי החברות. בזק השלימה את הפריסה בבתים באדמה רוויה (כגון בתים משותפים) ופורסת בימים אלה את הסיבים בבתים צמודי קרקע ברחבי המדינה.
החברה מחברת את ישראל לעולם באמצעות שלוש חברות: בזק בינלאומי, עם הכבל התת ימי שלה, ספרקל וטמרס. כמו כן, היא חתמה על הסכמים להקמת מערכי CDN (רשתות שרתים) עם חברות כגון פייסבוק, גוגל ונטפליקס.
יש לציין שבזק תמשיך לספק תמיכה ללקוחות של התשתית בלבד, אם כי לא תציע אותם עוד. לדברי החברה, היא עתידה לצרף לשירותים האחודים החדשים בין אלפי לעשרות אלפי לקוחות בחודש.
דודו מזרחי, מנכ"ל בזק, אמר כי "זהו יום היסטורי לשוק התקשורת הישראלי, היום שבו ישראל מפסיקה להיות חריגה ומבטלת את הפיצול בין ספק לתשתית. מדובר במהלך צרכני מהמעלה הראשונה. הפיצול שהיה קיים עד היום בין ספק אינטרנט לתשתית יצר עיוות שלא קיים באף מדינה אחרת ופגע בלקוחות הישראליים. שירות האינטרנט הפך מזמן לשירות בסיסי בכל בית בישראל ואין סיבה שהלקוחות לא ייהנו מחוויית אינטרנט מלאה, מקצה לקצה ומכתובת אחת, לכל פנייה בענייני שירות, וממגוון שירותים נוספים. מהלך האיחוד מאפשר לבזק להציע בפעם הראשונה חבילת אינטרנט שלמה ומגוון רחב של שירותים חדשים על גביה".
30/03/22 11:28
6.25% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
כללית – ארגון הבריאות הגדול בישראל, המוביל מהפכה בתחום הדיגיטל ובהנגשת השירותים ללקוחות בערוצי הדיגיטל השונים – השיקה לאחרונה אפליקציה חדשה עם ממשק חדשני ופשוט, במטרה לחזק את הקשר שלה עם לקוחותיה, ולסייע ללקוחותיה להיות פרואקטיביים בניהול בריאותם.
את השקת האפליקציה מובילים חטיבת מערכות מידע ודיגיטל וחטיבת הקהילה, באמצעות שימוש בטכנולוגיות חדשניות המסייעות לכללית להנגיש ללקוחות שירותים ברמה הגבוהה ביותר.
"האפליקציה החדשה של כללית כוללת ממשק אינטואיטיבי חכם ופשוט, באמצעותו המטופלים יכולים לנהל את בריאותם, לתקשר עם הרופא המטפל ולקבל תזכורות על הדברים החשובים באמת לבריאותם", אמרה ליאורה שכטר, סמנכ"לית וראש חטיבת מערכות מידע ודיגיטל בכללית. שכטר הוסיפה וסיפרה על האפליקציה ש-"היא מעדכנת ומתריעה ללקוחות על המלצות רפואיות מותאמות אישית, שולחת תזכורות לפעולות שעליהם לבצע במסגרת טיפול או מעקב, ומעדכנת את הלקוחות על המצב הרפואי שלהם ושל בני משפחתם. האפליקציה החדשה מתעדפת למטופל את המידע לפי חשיבות ומציפה זאת בכרטיסיות אישיות. באפליקציה החדשה פיתוחים חדשים ונוחים, שמתאימים את עצמם אל המטופלים, והיא חלק ממהלך כולל של שיפור השירותים הדיגיטליים של כללית".
"באמצעות המערכת שדרגנו את נראות האפליקציה הקיימת וביצענו התאמה של ממשק המשתמש למתן חוויית שירות מקסימלית ללקוחות, כולל עיצוב חדשני שיקל על הלקוחות בשימושם בשירותי הרפואה של כללית", הוסיפה שכטר.
כללית עושה שימוש במערכת Glassbox, המסייעת לצוותי כללית ללמוד את קשיי הגלישה של הלקוחות בערוצים הדיגיטליים, ומסייעת לשפר את חווית הלקוחות בהיבטים רבים. Glassbox משווקת בישראל על ידי נספרו (NessPRO), קבוצת מוצרי התוכנה של נס.
זכייה ב-IT Awards לשנת 2021
פרויקט התקשורת הרב-ערוצית של כללית עם לקוחות הקופה, שבו משולבת, כאמור, מערכת Glassbox, זכה בתחרות מצטייני המיחשוב (IT Awards) של אנשים ומחשבים לשנת 2021.
"מערכת Glassbox מספקת לארגונים 'עיניים' לגבי אופן השימוש של הלקוחות בשירותים המונגשים להם בערוצי הדיגיטל, ומציפה לארגונים, באופן אוטומטי, את הקשיים שחווים הלקוחות בערוצים, הן טכנולוגיים והן התנהגותיים", אמר הראל עדן, מנהל פתרונות דיגיטל וחוויית לקוח ב-נספרו. "באופן זה, משמשת המערכת ככלי לתמיכה בקבלת החלטות אסטרטגיות, הן בבחירת הטכנולוגיות והן באופן הנגשת השירותים – החל מממשק הלקוח ועד לשיפור התהליכים העסקיים המונגשים ללקוחות".
מערכת Glassbox נמצאת בתהליך פריסה רחב בתוך כללית, במטרה לאפשר לכלל הצוותים לנהל ולפתח את השיח הארגוני הדיגיטלי, חוצה ארגון, הן בין הצוותים העסקיים לצוותים הטכנולוגיים, הן בין הצוותים העסקיים לבין עצמם (כגון בין הדיגיטל לשיווק, בין השיווק לאסטרטגיה, וכדומה) והן בין הצוותים הטכנולוגיים: צוותי הפיתוח, צוותי ה-QA, צוותי הדיגיטל, צוותי ה-UI ועוד.
אודות נספרו
נספרו הינה קבוצת מוצרי התוכנה של נס והנציגה בישראל של למעלה מ-30 חברות בינלאומיות וישראליות, המפתחות מוצרי תוכנה המיועדים לשוק הארגוני. הקבוצה פעילה 40 שנה בשוק הישראלי ומשרתת מאות לקוחות. בנוסף למכירת מוצרי התוכנה במודלים עסקיים שונים, מתמחה NessPRO גם באינטגרציה, שיווק, שירות, הדרכה ותחזוקה של מוצרים אלו.
פרטים נוספים ניתן למצוא ב: www.nesspro.co.il
30/03/22 13:20
6.25% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
על אף שארה"ב התקדמה באבטחת סייבר, העלויות של של פשעי סייבר המשיכו לנסוק: האקרים ופושעי סייבר לקחו וגנבו במצטבר מאזרחי ארה"ב סכום הגדול מ-6.9 מיליארד דולר, כך לפי IC3, מרכז התלונות לפשעי אינטרנט של ה-FBI.
"השנה החולפת בארה"ב בסייבר", כך לפי מרכז התלונות, "התאפיינה בגידול של מתקפות כופרה, הונאות של מיילים עסקיים (BEC), וכן גידול בשימוש של פושעי סייבר במטבעות קריפטו". נתונים אלה, כך ציינו במרכז, "משקפים את האיום ההולך וגדל של פושעי הסייבר לאנשי פרטיים, חברות, בנקים וארגוני ממשל".
IC3 – מרכז התלונות לפשעי אינטרנט של ה-FBI. צילום: לכידת מסך מאתר האינטרנט
שלוש כופרות פגעו בארגוני תשתיות קריטיות ויש צפי לעוד השנה
בארצות הברית, שלוש כופרות כוונו לארגוני תשתיות קריטיות, לרבות ארגונים מהמגזר התעשייתי-ביטחוני, אנרגיה ומתקנים ממשלתיים. בשנה החולפת, שלוש הכופרות המובילות – CONTI, LockBit ו-REvil/Sodinokibi – תקפו יותר מ-196 ארגונים, המשקפים כ-30% מהקורבנות. לפי הדו"ח, ארגונים ממגזרי הבריאות, השירותים הפיננסיים והיי-טק היו אלה שבהם הפושעים התמקדו עם מתקפות כופרה בשנת 2021.
השנה, המרכז צופה עלייה בהיקף הקורבנות שייפגעו, ממגזר התשתיות הקריטיות. אחד הגורמים לגידול, הם העריכו, הוא שממשלת רוסיה בוחנת אפשרויות להתקפות סייבר על תשתיות קריטיות בארה"ב – כנקמה על העיצומים שהושתו עליה בשל המלחמה הנמשכת באוקראינה.
תשתיות קריטיות הותקפו. אילוסטרציה. צילום: BigStock
הונאות רומנטיות – עניין נפוץ ולא רומנטי כלל
לפי הדו"ח, "כיום, מטבעות קריפטוגרפיים פותחים פתח רחב לסוגים שונים של הונאה, כולל הונאות רומנטיות. הרמאים יוצרים קשר עם הקורבנות שלהם באמצעות אפליקציות היכרויות, או בפלטפורמות מדיה חברתית, רוכשים את הביטחון והאמון שלהם. אז, הם טוענים שיש להם 'מקרה חירום', או מידע על השקעה במטבעות קריפטוגרפיים שיביאו לרווחים משמעותיים". בשנה שעברה, המרכז שבתוך ה-FBI קיבל יותר מ-4,300 תלונות, על הפסדים שנגרמו בגובה של יותר מ-429 מיליון דולר.
כך, אחת הקורבנות סיפרה לחוקרי הבולשת כי נגנבו ממנה בדרך זו 2 מיליון דולר. הכסף הלך למחזר מקוון, אותו היא מעולם לא פגשה. היא אמרה כי "יש בי חלק גדול שלא מאמין ש…אם הוא רמאי, עברתי כזו שטיפת מוח… איבדתי הכל. זה כל מה שהיה לי. זו כל הירושה שיכולתי להעביר לבת שלי".
ה-FBI ממליץ לאזרחים לפעול באופן שקול ואיטי: "הרמאים יפתחו עם הקורבנות מערכת יחסים באופן מהיר מאוד. הם ינסו להתחבב על הקורבנות. הם יגידו להם כל מה שהם, הקורבנות – ירצו לשמוע".
30/03/22 15:14
6.25% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
שמונה חברות סטארט-אפ שהוקמו על ידי חרדים סיימו באחרונה את המחזור החמישי של האקסלרטור של חממת ביזלאבס. החברות הציגו באירוע הסיום של החממה את הפתרונות שלהן, בתחומים כגון ערים חכמות, אנליטיקה ופיננסים.
האירוע נערך במתחם ביזלאבס בירושלים, בהשתתפות מנכ"ל רשות החדשנות, דרור בין, שר המדע והטכנולוגיה לשעבר, יזהר שי, מנכ"ל ביזלאבס, איציק קרומבי, ובכירים בהיי-טק ומהחברה החרדית. חממת ביזלאבס פועלת בשיתוף מיקרוסופט, אמזון, גוגל וחברות היי-טק בינלאומיות נוספות, ובימים אלה נפתחת ההרשמה למחזור השישי של האקסלרטור, שיתקיים הפעם במרכז אחים בבני ברק.
החברות שהציגו והפתרונות שהוצגו באירוע
טראפיקס – חברה שפיתחה פתרון מבוסס בינה מלאכותית בתחום הערים החכמות, לייעול התנועה בכבישים מהירים בזמן אמת.
סי-וואט – פתרון בתחום טכנולוגיות המים, שמנטר בזמן אמת את איכות המים.
GD-Stride – חברה שפועלת בעולם הבריאות הדיגיטלית ומפתחת מדרס פריקה דינמי המתכוונן מרחוק, עם פלטפורמה שמאפשרת לרופא לאבחן ולטפל בכף הרגל.
BSQ – חברה שפיתחה מערכת חיישנים במערבל הבטון, שמעבירה את התוצאות בזמן אמת לענן החברה, עבור איכות ובקרה.
InsurDAO – פלטפורמת ביטוח לחברות קטנות ובינוניות, לצמצום הסיכונים.
פרנזאפ – זירת מסחר לאיתור אנשי מקצוע מומלצים ואמינים מחברים ומכרים. האפליקציה של פרנזאפ החברה הושקה באחרונה ומוצעת בחנויות האפליקציות.
MindcartAI – סטארט-אפ בעולמות השיווק והאנליטיקה, שמונעים על ידי משוב צרכני. בחברה מצהירים כי הפתרון שלה ממקסם את ההחזר של הלקוחות על ההשקעה השיווקית שלהם.
Dooiu – חברת הזנק שמאפשרת למשפיענים, וגם לקהל הרחב, לקיים שיחות וידיאו עם עוקבים או חברים בתמורה למוניטין ובצורה בטוחה.
"שילוב החרדים הוא המפתח להצלחת ההיי-טק הישראלי"
בין אמר כי "אחוז הסטארט-אפים החדשים מהחברה החרדית גבוה משיעור המועסקים החרדים בתעשיית ההיי-טק. כדי שישראל תמשיך להוביל, ההיי-טק הישראלי צריך גיוון גם בעובדים שלו. קיים צורך להכניס הרבה יותר חרדים ליזמות ולעבודה בהיי-טק. שילוב החרדים הוא המפתח להצלחת ההיי-טק הישראלי, ולכן אני מקווה לראות עוד הרבה יזמים ועובדי היי-טק מהחברה החרדית".
שי ציין כי "מדינת ישראל צריכה כעוד יזמים חרדים שמצליחים עם החברות שהקימו, ובכך גורמים טוב לעצמם, ותורמים לקהילות שלהם ולחברה הישראלית כולה".
לדברי קרומבי, "היזמות הטכנולוגית החרדית החלה לפרוח בשנים האחרונות, אך היא עדיין מתמודדת עם אתגרים של דעות קדומות, היעדר חיבורים נכונים, מרחק גיאוגרפי וערכי ממוקדי ההשפעה של התעשיה, וחוסר ניסיון של חלק מהיזמים החרדים".
30/03/22 15:26
6.25% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
האקרים ביצעו בשבוע שעבר את גניבת מטבעות הקריפטו שנחשבת לגדולה ביותר בהיסטוריה עד כה, בסכום שווה ערך ל-615 מיליון דולר. הקורבן הוא רשת רון אין, בעלת חברת המשחקים הפופולריים אקסי אינפיניטי. רון אין אישרה את המקרה.
ההאקרים גנבו 173,600 יחידות את'ריום ו-25.5 יחידות USDC. הגניבה בוצעה כבר לפני שבוע – ביום ד' שעבר, ה-23 במרץ, אולם הדבר נודע רק אתמול (ג'), בזמן שאחד המשתמשים של אקסי לא הצליח להיכנס לחשבון שלו כדי לבצע פעולות.
Cross Chain Bridges
על פי הערכות, ההאקרים הצליחו לחדור לרשת של רון אין ולעלות על הסיסמאות שמשמשות אותה במה שקרוי Cross Chain Bridges – "גשרים" שמאפשרים מעבר ממערכת בלוקצ'יין אחת לשנייה. בדרך זו ניתן להעביר כסף ממערכת אחת לאחרת בקלות ובמהירות.
לדברי אנליסטים מבלוקצ'יין אינטליג'נס גרופ – חברה שעוסקת בפיתוח טכנולוגיות מעקב לשוק הקריפטו, הכסף שנגנב נמצא בתנועה. כלומר, ההאקרים מעבירים אותו מאחד לשני כדי לטשטש עקבות שיכולות להוביל למבצעים.
מרון אין נמסר שהחברה עושה מאמצים כדי לאתר את כל הכסף שנגנב והחברה התחייבה שאיש מלקוחותיה לא ייפגע כספית מהמעילה.
הגניבה הנוכחית גדולה "רק" בארבעה מיליון דולר ממעילת הקריפטו הגבוהה ביותר עד כה, שבוצעה באוגוסט אשתקד נגד פולי נטוורקס, ושבה נגנבו מטבעות וירטואליים בשווי של 611 מיליון דולר.
30/03/22 15:32
6.25% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
ביוני 2021 שחררה מיקרוסופט לראשונה את מערכת ההפעלה החדשה שלה, Windows 11, למשתתפי תוכנית Insider. המערכת הופצה לכלל המשתמשים ב-5 באוקטובר 2021 ומאז שדרגו רבים את ה-OS שלהם ל-Windows 11. אך מיד לאחר מכן הגיעו תלונות מהמשתמשים, שנתקלו בסיטואציה המוזרה: הגדרת דפדפן אינטרנט אחר מלבד מה שקבוע כברירת מחדל ב-Windows החדשה – חסומה.
משתמשי מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט פשוט לא יכלו להשתמש יותר במעקף שאפשר לפתוח את תוצאות החיפוש בתפריט ה-Start בדפדפן אחר, מלבד ב-אדג' (Edge). ניכר היה שהענקית מרדמונד עושה את כל המאמצים כדי לשכנע את המשתמשים של Windows 11 לדבוק דווקא ב-אדג', שהוא הדפדפן שלה המובנה ב-Windows.
ואולם כעת החברה מתקנת את המצב, שקומם עליה משתמשים.
בקרוב שינוי דפדפן ברירת המחדל של Windows 11 מ-Microsoft Edge ל-כרום, אופרה, פיירפוקס או כל דפדפן אחר לבחירתכם יוכל להתבצע פשוט בלחיצה אחת בודדת, כבעבר.
כל שנדרש לעשות אחרי שהמערכת שלכם תתעדכן בעדכון KB5011563, הוא פשוט לגשת ל-Default Apps בהגדרות, ולקבוע שם את דפדפן ברירת המחדל המועדף עליכם. לאחר שתבחרו, Windows 11 יעדכן עבורכם באופן אוטומטי את כל ההרחבות.
ב-28 במרץ השיקה מיקרוסופט בשקט את התכונה החדשה, כחלק מהתצוגה המקדימה של עדכון "C week" של Windows 11. החברה אמורה להפוך את האפשרות החדשה הזו לזמינה לכל משתמשי המיינסטרים החל מהסט הבא של עדכוני Patch Tuesday, ב-12 באפריל.
30/03/22 16:34
6.25% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
פיגועי הטרור שאירעו בשבוע האחרון בבאר שבע, בחדרה ובבני ברק זעזעו את המדינה. אחרי 20 שנה של שקט, גם אם מדומה בחלקו, התחושה בציבור היא שיש צורך במבצע צבאי גדול, דוגמת חומת מגן, ש(אולי) ישיג לנו כמה שנים של רגיעה.
אלא שהטרור, ובמיוחד זה שמגיע מהצד הפלסטיני, דוגמת הרצח של חמשת האנשים שמחבל נקלה ביצע אתמול (ג') בבני ברק, לא מסתכם רק בפיגוע הפיזי. אותו פיגוע מתחיל בהסתה ברשתות החברתיות, ושם גם מפרסמים תומכי טרור הודעות שבח וקלס למחבל ה-"שאהיד". כמו שברחבי הגדה המערבית ורצועת עזה חילקו אמש אחרי הפיגוע בקלאוות, כך גולשים ערבים, פלסטינים וגם אחרים רבים, משטחי הרשות והחמאס – ולא רק, חילקו "בקלאוות" וירטואליות במדיה החברתית.
אמנם, הפעם המחבל לא פרסם במדיה החברתית לפני שיצא לרצוח דברים שיכולים להביא למסקנה שהוא עלול לבצע פיגוע, אבל פעמים רבות, לפני שהם משתמשים ברובה או בסכין, אותם מפגעים משתמשים בנשק של הרשתות החברתיות. והחתום מטה כותב נשק ללא מירכאות, כי הסתה ופיאור מחבלים ברשתות החברתיות זה בהחלט כלי נשק. זהו חלק מטרור הרשתות החברתיות.
שיא מקומי של פייק ניוז
היבט נוסף שיש לתת עליו את הדעת בהקשר של מה שקרה ברשתות החברתיות סביב הפיגוע אמש קשור גם, ואולי אף בעיקר, אלינו, כי כנראה שהוא מגיע מתוך ישראל: גולשים שונים הפיצו שמועות, חצאי אמיתות ופייק ניוז של ממש, שגרמו להיסטריה ברמות הרבה יותר גדולות. מ-"דיווחים" על פיגוע בקניון איילון ועד לשמועות על מחבל שמסתובב ברחוב ביאליק ברמת גן ומחפש את מי להרוג – שני מקרים לא היו ולא נבראו, למרבה המזל.
שני ה-"דיווחים" האלה, שאף הגיעו לתקשורת המסורתית, היו שיא מקומי של פייק ניוז, שמטבע הדברים גרם להקפצת כוחות למקומות אלה. זב חוטם אחד או שניים שכתבו את חדשות הכזב האלה, ועוד רבים שהפיצו אותם, גרמו להיסטריה, שלא לומר פאניקה, ולבזבוז מיותר של משאבי המשטרה, שיכולים היו להיות מופנים לסיוע לשוטרים שנשלחו למקום הפיגוע האמיתי, או למשימות שיטור אחרות. הרוחות נרגעו רק כשראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן, עלה לשידור בחשבון הפייסבוק שלו ובצורה אחראית אמר בקולו שלא היה כל פיגוע בעיר, והמליץ להמתין לדיווחיים רשמיים של הגורמים הרשמיים – הממשלה, מגן דוד אדום ובעיקר המשטרה.
הפצת הפייק ניוז הזאת משרתת את המחבלים, שמום שמטרה נוספת של הטרור, מלבד להרוג, אלא לזרוע פאניקה, איבוד עשתונות ושיבוש סדרי חיים – וזה בדיוק מה שהיא עושה.
איך מטפלים בטרור הרשתות החברתיות?
בניגוד לטרור הפיזי, שמתקבל בזעזוע ובזעם – מוצדק, דומה שבציבור וחמור מזה, בחברות המדיה החברתית עצמן ובממשלה, לא נותנים על זה מספיק את הדעת. הצהרות של פוליטיקאים שצריך להילחם בטרור הרשתות החברתיות, והצהרות של הרשתות עצמן שהן נלחמות בו, יש למכביר, אבל מעשים? מעט מדי, ופעמים רבות גם מאוחר מדי.
לעתים נדמה שטרור הרשתות החברתיות נתפס כמובן מאליו, כתופעת טבע, שאין מה לעשות נגדה. אין דבר רחוק יותר מהאמת מלומר קלישאה זו. יש הרבה מה לעשות – גם נגד ההסתה וגם נגד הפייק ניוז. הטיפול בכל אחד משני אלה שונה, אבל הוא חייב להתבצע, ומיד.
הרשתות החברתיות הן הפלטפורמות שמהוות המקור לטרור ברשת, ומדינת ישראל צריכה להתייחס לכך כאל פעולות שמסייעות לטרור, ולפעול בהתאם
הטיפול בחדשות הכזב המופצות צריך להיעשות על ידי הסברה והחדרת תודעה, ולא רק מיד אחרי שהפיגועים קורים והן כבר מופצות. מרבית האנשים שמפיצים את המידע כלל לא מודעים לנזק העצום שהם עושים. מבחינת מי שהפיץ אתמול את המידע על המחבל שמסתובב כביכול ברחוב ביאליק ברמת גן או ה-"פיגוע" בקניון איילון, הוא משתף את המידע ואף מסייע לעוקבים אחריו שלא להגיע למקומות האלה ולהיפגע, שלא לומר להירצח. כל בדל מידע שכזה מקבל מיד לייקים ושיתופים אינסופיים, שרק מעצימים את הנזק. שלא לדבר על התמונות שהם מצלמים, שעלולות להסגיר זהות של מי מהנפגעים באירוע.
באמצעי התקשורת הממוסדים יש נוהל מוקפד ביותר, שלא מפרסמים כל פרט שהוא על נפגעים, ובוודאי שלא הרוגים, עד לאחר שהמשפחות מקבלות הודעה רשמית. והנה, בפלטפורמות פופולריות כגון ווטסאפ, רבים מצפצפים על הנוהל המתבקש הזה. למרבה הצער, איש לא הועמד על כך עד כה לדין.
טרור הרשתות החברתיות – דבר שלא נותנים עליו מספיק את הדעת. צילום: BigStock
באשר להסתה – הטיפול נגדה מוטל על הרשתות החברתיות עצמן ועל ממשלת ישראל. פייסבוק, ווטסאפ, טוויטר, טיקטוק וטלגרם הן לא גופים ערטילאיים. יש להן כתובת, ובחלק ניכר מהמקרים גם משרדים בישראל.
היחסים בין הממשלה לחברות המדיה החברתית, ובעיקר לפייסבוק, ידעו עליות וירידות בשנים האחרונות. אמנם, יש הידברות ביניהן, אבל היא לא נעשית בקצב ובהיקף מספיקים. שלא לדבר על כך שגם אם נעשית פנייה מהירה לרשתות החברתיות מצד גורמים ממשלתיים, או גולשים, אחרי הפצה של פייק ניוז, וגם אם חברות המדיה החברתית מטפלות בפנייה מהר ומסירות את המידע הכוזב, זה עדיין לוקח זמן יקר וקריטי.
החברות המפעילות את הרשתות החברתיות, ובמרכזן פייסבוק, טענו במשך שנים שהן לא יצרניות תוכן אלא פלטפורמות ועל כן, האחריות על התוכן שהגולשים כותבים ומפיצים אינה שלהן. גם לא על הפייק ניוז וההסתה. אחרי יותר מדי תקריות ופרשות בנושא, במדינות שונות בעולם, הן שינו טקטיקה, ומתפארות במאמצים שלטענתן הן עושות על מנת להילחם בכך. אלא שהן לא מספיק עושות, לא מספיק מנטרות מידע שבפירוש מסכן חיי אדם.
השורה התחתונה: הרשתות החברתיות הן הפלטפורמות שמהוות המקור לטרור ברשת, ומדינת ישראל צריכה להתייחס לכך כאל פעולות שמסייעות לטרור, ולפעול בהתאם. יש לעשות זאת על ידי הסדרה בהסכמה, שינוי ועדכון של חוקים ותקנות, על מנת לשמור על אזרחי ישראל, למגר את טרור הרשתות החברתיות אבל גם לא לפגוע בחופש הביטוי, שניתן לכל אדם בכל מקום. זה איזון עדין, אבל בהחלט ניתן לביצוע. מה שצריך הוא לבצע: טרור הרשתות החברתיות חייב להיפסק, ולאומת הסטארט-אפ יש את כל האמצעים כדי ליישם זאת, ויפה שעה אחת קודם.