הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
14/05/19 14:16
13.04% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
כאשר אתם כותבים חיפוש בגוגל, רואים בצד שמאל (בעברית) או ימין (בשפות שנכתבות משמאל לימין) תיבה ובה פרטים עיקריים על נושא מילת המפתח, אם זה אדם, חברה, יישוב, מדינה או כל ישות אחרת שיש לה ערך בוויקיפדיה. התמצית הזאת מגיעה ברובה מוויקיפדיה באמצעות פרויקט ויקינתונים, המכונה באנגלית Wikidata.
ולא רק גוגל, לא מכבר שמענו על ההודעה של Airbnb שהיא מחרימה את היישובים הישראליים בשטחים. מהיכן היא יודעת מהי התנחלות ומהו יישוב פלסטיני? הנתונים הגיעו מוויקינתונים, לפי ההגדרות של כותבי הערכים הרלוונטיים. בסופו של דבר היא נסוגה מהחלטה זו, משום שאינה מחילה אותה על שטחים אחרים במצב דומה, כגון צפון קפריסין וחבל נגורנו קרבאך בארמניה.
יש גם דוגמאות לשימוש שלא למטרת רווח. כך למשל פרויקט גנומיקס, שבו הועלו למסד הנתונים פרטי כל הגנים שפוענחו, מחיידקים ועד לבני אדם. כך לדוגמה יש פריט במסד הנתונים לכל גן שזוהה בפרויקט הגנום האנושי ובמחקרי ההמשך ועוד. דוגמה נוספת היא אתר היסטרופדיה – אתר המביא את אירועי ההיסטוריה בצורה מובנית יותר (קליק אחד לכל אירוע).
אלו הן רק דוגמאות לשימושים שונים במסד הנתונים הגדול שהתפתח בחמש השנים האחרונות. ד"ר קרן שצמן, רכזת פרויקט ויקינתונים בעמותת ויקימדיה ישראל, הסבירה בשיחה עם אנשים ומחשבים כיצד פועל המיזם והמליצה למנמ"רים ותיקים וליזמי היי-טק חדשים להשתמש בו, כדי לספק שירותים שלא חשבו עליהם עד כה.
"הרעיון של המיזם הוא – מסד נתונים ברישיון חופשי, כמו שוויקיפדיה היא אנציקלופדיה ברישיון חופשי. התחלנו את הפרויקט בהצגת המידע מכל הוויקיפדיות בעולם בצורה מובנית, כלומר להפוך אותו לנתונים. אם למשל בערך על אלברט איינשטיין כתוב מתי הוא נולד ואיפה הוא נולד, והיכן למד באוניברסיטה, בוויקינתונים הנתונים הללו יוצגו בצורה מובנית", אמרה שצמן.
גם מחשבים יכולים לקרוא את פריטי המידע
לפי שצמן, לא רק אנשים יכולים להשתמש בוויקינתונים, אלא גם מחשבים יכולים לקרוא את הפריטים הללו, וזה הופך את המיזם למעניין לא רק לקהל הרחב אלא גם לאנשי מחשבים.
פריט בוויקינתונים יכול לייצג כמעט כל כל נושא, מושג, אובייקט או ישות. לכל פריט יש מספר מזהה ייחודי (מספר Q), תווית (השם המקובל לפריט בשפה מסוימת), תיאור, כינויים (תוויות אלטרנטיביות) ומספר קביעות או הצהרות.
לדבריה, "קביעות מורכבות משלושה חלקים: (1) פריט (עם מספר Q ייחודי); (2) תכונה (בעלת מספר P ייחודי); (3) ערך (יכול להיות פריט אחר או איזשהו ערך אבסולוטי, כמו תאריך לידה, מספר, וכיו"ב). למשל: הולנד (Q55) – עיר בירה (P36) – אמסטרדם (Q727) או: אבי בליזובסקי (Q6946662) – תאריך לידה (P569) – ארבעה בנובמבר 1961".
"הנתונים בוויקינתונים נוצרו בהתחלה על בסיס כל הערכים שהיו קיימים בוויקיפדיות בשפות השונות", הרחיבה שצמן, "בשלב ראשון (סוף 2012) נוצרו פריטים במאגר הנתונים שכללו תחילה רק קישורים בין-לשוניים. כלומר, כל פריט שנוצר בוויקינתונים הכיל מידע בסיסי: תווית (השם המקובל לפריט בשפה מסוימת), תיאור וכינויים (תוויות אלטרנטיביות) וקישורים לערכים על הפריט בוויקיפדיות השונות.
בשלב שני, בתחילת 2013, החלו להוסיף הצהרות לפריטים. אלו יובאו, בחלקם בדרכים אוטומטיות, מתבניות מידע וקטגוריות שבערכי ויקיפדיה. בהמשך נוצרו פריטים והצהרות רבים על בסיס מאגרי נתונים חיצוניים (למשל, קישורים למאגרים חיצוניים כגון IMDB, קטלוגים של ספריות שונות, למ"סים במדינות שונות וכיו"ב), ומקורות מידע נוספים".
כל הנתונים זמינים ברישיון חופשי, כלומר ניתן לעשות בהם כל שימוש, כולל מסחרי. גוגל, אחת הנהנות הגדולות ביותר של הפרויקט, עושה שימוש בוויקינתונים: חלק נכבד מהמידע שמופיע בגרף הידע של גוגל נמשך מוויקינתונים. זו הסיבה שגוגל תמכו בהקמת מיזם ויקינתונים על ידי מענק שהיווה כרבע מההון ההתחלתי של המיזם.
מימוש החזון של ממציא האינטרנט
על אף שמיזם ויקינתונים הוא מיזם צעיר יחסית, הוא מעורר התעניינות והתלהבות בקרב גופים וארגונים שונים. הסיבה להתלהבות היא שיש לוויקינתונים את הפוטנציאל להוות תשתית לרשת סמנטית או Web 3.0 – מונח שטבע טים ברנרס-לי, שנודע כממציא רשת האינטרנט (WWW), ועומד בראש הארגון הבינלאומי לתקינה ברשת (W3C).
ב-2001 תיאר ברנרס-לי את חזון הרשת הסמנטית כבסיס נתונים שיפעל כרשת ויכיל את קשרי המשמעויות שבין מרכיביו. כלומר, מצב שבו מחשבים ויישומים ברשת האינטרנט יוכלו לנתח מידע ותכנים בצורה דומה לבני אדם על-ידי יצירת קשרים והקשרים בין כל התוכן הקיים ברחבי הרשת. רשת סמנטית יכולה להוות בסיס למערכות בינה מלאכותית ולשיפור רשת האינטרנט ומנועי החיפוש. הצלחת מיזם ויקינתונים יכולה, אם כן, להיות צעד משמעותי במימוש החזון של ברנרס-לי.
14/05/19 17:31
13.04% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
הולנד היא הזוכה ב-"אירוויזיון של גוגל", אם להסתמך על מספר החיפושים באתר. בכך הגולשים "מיישרים קו" עם מומחים רבים לתחרות ועם המהמרים, שכבר תקופה ארוכה שמים את הכסף שלהם על השיר שמייצג את המדינה, Arcade של דאנקן לורנס. נציג ישראל, קובי מרימי, כלל לא נכנס לעשירייה הראשונה - גם כאן בהתאם להערכות, שחוזות לו ולשירו, Home, את אחד המקומות האחרונים.
הערב (ג') יתקיים בתל אביב חצי הגמר הראשון של האירוויזיון, חצי הגמר השני ייערך ביום ה' והגמר - במוצאי שבת. לקראת התחרות, ספרו בגוגל את מספר החיפושים של השירים השונים במנוע החיפוש ואת מספר הצפיות בסרטונים שלהם ביוטיוב. על פי הנתונים, מועמדים בולטים אחרים נמצאים אף הם במקומות גבוהים: סרגיי לזרוב מרוסיה הגיע למקום השני במספר החיפושים, מחמוד האיטלקי למקום השלישי ורביעי נמצא נציג צרפת, בילאל חסאני. את החמישייה הראשונה סוגרת הלהקה האיסלנדית הטארי, שנציגיה התכוונו בתחילה למחות בתל אביב נגד המדיניות הישראלית והזמינו את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לקרב אגרוף (לא אלים, לטענתם), אבל מאז נרגעו.
[caption id="attachment_290764" align="alignnone" width="600"] הניקוד של ישראל, לפי החיפושים בגוגל. מקור: גוגל[/caption]
החיפושים מישראל מראים שלמרות התחזיות הקודרות, אנחנו מחבקים את הנציג שלנו: מרימי הגיע למספר החיפושים הרב ביותר של הישראלים, כשהוא מקדים את לזרוב, חסאני, הטארי ולורנס במקום החמישי. החיפושים הפופולריים ביותר בהקשר למועמד שלנו היו קובי מרימי home, קובי מרימי הגרסה החדשה, מי כתב את השיר של קובי מרימי ומי מגלם את קובי מרימי בארץ נהדרת. את השיר, אם אתם רוצים לדעת, כתבו אוהד שרגאי ועינב ויצמן, ומי שמגלם את דמותו בתכנית הסאטירה הפופולרית הוא אלי פיניש.
[caption id="attachment_290765" align="alignnone" width="600"] נתוני הצפיות ביוטיוב בשירי האירוויזיון הבולטים. מקור: גוגל[/caption]
לצד החיפושים, פרסמה גוגל את דירוג הצפיות ביוטיוב בסרטוני שירי האירוויזיון השונים. מחמוד האיטלקי הגיע למקום הראשון בדירוג זה, כשאחריו מישלה ממלטה, טאמטה מקפריסין, קיינו מנורבגיה ולורנס ההולנדי. בהמשך נמצאים הסרטונים של שווייץ, איסלנד, בריטניה, שבדיה וצרפת.
14/05/19 16:09
8.7% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
גוגל מתכוונת לשלב תמיכה בעבודה במצב שולחני ב-Android Q. מדובר בפיתוח שנמצא בתחילת הדרך, אך כבר הוצג בפועל בכנס המפתחים שלה, גם אם לא באופן רשמי וישיר.
התמיכה במצב עבודה שולחני, בעת חיבור מסך גדול, הוצגה במהלך ההרצאות למפתחים. המרצים אף עודדו את הנוכחים להתחיל לחשוב על האפשרות הזו ולהתאים את האפליקציות שלהם למצב העבודה החדש.
אנשי גוגל הסבירו בנוסף שניתן יהיה להריץ למעשה אפליקציות עם תמיכה בעבודה בריבוי מסכים, כשמסך הטלפון והמסך השולחני עובדים במקביל. ניתן יהיה אף לבצע התאמות שונות לכל אחת מסביבות העבודה בנפרד, כשלמעשה התצוגה על המסך הגדול תהיה במעין חלון - ובגוגל מסרו שיהיה צורך לקחת בחשבון שגודלו של החלון הזה יהיה ניתן לשינוי דינמי.
בנוסף, המפתחים יצטרכו לוודא שהאפליקציה תדע להתאים את עצמה באופן אוטומטי לסביבת העבודה, כולל כמובן התאמת הממשק.
התמיכה האוטומטית במצב עבודה שולחני בסביבת העבודה של אנדרואיד, עם שינוי אוטומטי בעת חיבור של מסך גדול, היא אחד הגביעים הקדושים של מערכת ההפעלה של גוגל, ואחד החידושים שמעוררים ציפיות רבות למדי.
יש להזכיר שוואווי וסמסונג כבר עובדות זמן רב למדי על תמיכה במצב עבודה שולחני, ובמקרה של סמסונג מדובר כמובן ב-DeX שהוא מעין תחנת עגינה שמאפשר למכשירי ה-Note האחרונים של החברה לעבוד עם מסכים גדולים.
14/05/19 12:52
6.52% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
"המעבר לעבודה במתודולוגיית פיתוח אג'ייל, לצד המעבר לענן, עשויים לגרום לשינוי גדול בארגונים, ולהביא אותם לעמוד באתגרי החברה בצורה טובה הרבה יותר", כך אמר יניב קאלו, סמנכ״ל הטכנולוגיות של פנגו.
קאלו דיבר בראיון לאנשים ומחשבים על תהליך המעבר לאג'ייל שחוותה אפליקציית שירותי החנייה, הרכב והדרך. אלא שעוד קודם לכן, הוא סיפק כמה פרטים על פנגו: החברה, שהוקמה ב-2007, החלה את דרכה כאופן לתשלום חנייה בכחול לבן, במענה קולי ובהודעת SMS, עוד בטרם השקת האפליקציות. "כיום", ציין, "רוב תשלומי החניות ברחבי הארץ מתבצעים באמצעותנו, יש לנו יותר משני מיליון לקוחות משלמים".
לדבריו, "פנגו מציעה מגוון שירותים: בעולם החנייה, היא מספקת שירות תשלום בחניונים, עם קיצור זמנים ותהליכים; שירות סימפל, שמקל על ההתעסקות היומיומית בענייני חנייה וחוסך זמן יקר וכסף, ומגן מפני דו"חות באמצעות שירות סיום חנייה אוטומטי או בתזכורת לסיום והארכת חניה. בעולם הרכב, אנחנו מציעים את פנגו עד הבית, כולל שינוע המכונית לטסט וטיפול אחד בשנה. שירות חדש הוא לביטוח רכב, תיקון פנצ'רים ושטיפות רכבים. בעולם הדרך, יש לנו חבילות חילוץ ושירות לתשלום כבישי אגרה".
החברה מונה כ-60 עובדים, רובם אנשי טכנולוגיה. לדברי קאלו, "בשל המעבר לאג'ייל שיפרנו את ביצועי פיתוח המוצר פי שלושה עד חמישה. אנחנו מפתחים מהר יותר ומייצרים ערך רב יותר ללקוחות בזמן נתון. גם איכות הקוד טובה יותר ובעזרת שינויי תהליך ואוטומציה, אנחנו עורכים בדיקות בשליש מהזמן לעומת העבר". הוא דיבר גם על המעבר של פעילות הפיתוח והייצור של החברה לענן: "בקיץ האחרון העברנו את רובה של הפעילות הזו ל-AWS. יש לנו גם חוות שרתים פרטית, אנחנו עובדים בסביבה היברידית. בשל המעבר לענן שיפרנו את ביצועי מערכות ה-IT שלנו ב-50%".
ממפל מים לאג'ייל
קאלו הוסיף כי "לפני שנה וחצי, התחלנו פרויקט הטמעת אג'ייל בעזרת גילי אהרוני, יועץ מאג'יילספרקס. עד אז עבדנו בתצורת מפל מים. רצינו לשפר את הגמישות שלנו בעבודה, לצמצם את ה-TTM (זמן ההגעה לשוק), להגדיל את התפוקתיות והיעילות שלנו ובעיקר לתת יותר ערך ללקוחות".
לדבריו, "יחד עם אג'יילספרקס מיפינו את הנושאים שרצינו להשתפר בהם ובחרנו את פרקטיקות האג'ייל המתאימות לנו. כיום אנחנו עובדים בתהליכי Scrum, מחשוב רזה ו-DevOps, במסגרת SAFe (ר"ת Scaled Agile Framework). אנחנו עובדים בספרינטים קצרים של שבועיים וכדי לספק חיזוי קדימה להנהלה ולארגון, מדי חודשיים אנחנו מבצעים תכנון לחודשיים הבאים. בעזרת תהליכי הבקרה האמפיריים הללו, שכוללים אירועים חוזרים של יצירת שקיפות, בחינה והתאמה תהליכית, כל הצוותים עובדים יחדיו כדי לייצר תכנית פעולה, ופועלים באופן שוטף לזהות את התלויות ביניהם והאם תכנית הספרינט מתקדמת כמתוכנן. כך, אנחנו מספקים ערך מהיר לארגון וללקוחות, לא עוד פרויקטים של חצי שנה-שנה בשיטת מפל מים בסיכון גבוה, אלא שחרור מהיר של ערך ללקוח לקבלת משוב מהיר, וידוא האם אנחנו בכיוון הנכון. אנחנו משחררים לפחות שבע חבילות פיתוחי תוכנה בכל ספרינט ובאופן זה משיגים שיפור מתמשך - של תהליכים וגם של המוצר".
"השינוי הגדול - בתודעה"
"השינוי הגדול שחל בצוותים ובחברה בכלל הוא תודעתי: הארגון חושב כיום Lean-Agile ו-DevOps ועובד בשיתופי פעולה עמוקים יותר", ציין. "צוותי המפתחים קטנים וממוקדים יותר, רב תחומיים (קרוס-פונקציונליים) וכוללים בתוכם אנשי QA. כך, צוות יכול לפתח מוצר חדש או תכונה חדשה באופן מלא ובלי תלות בגורמים חיצוניים. זה מאוד חשוב, כי זה מאפשר לספק תוצרים עובדים ויציבים מהר יותר. בכל רגע נתון, חברי הצוות, שמגיעים מתחומי טכנולוגיה ומוצר שונים, עובדים יחדיו על המשימה החשובה ביותר. באופן זה, תהליך שיתוף הידע והשיפור התהליכי נעשים בצורה מובנית וטבעית. כל צוות אחראי על כל התהליך - החל מהפיתוח, עבור בבדיקות וכלה בייצור. זה שינוי מהותי".
עוד הוא אמר כי "זיהינו גם שאנחנו זקוקים לשינוי בתהליכי העבודה של כלל בעלי העניין בחברה ושמחויבות ההנהלה קריטית להצלחת ההטמעה. גם חברי ההנהלה עברו סדנאות והדרכות, וקיבלו על עצמם לאמץ חשיבה רזה (חשיבת Lean), לתמוך באופן העבודה החדש ולעבוד מתוך מעורבות ושיתוף פעולה עם המוצר והפיתוח. כיום, הארגון כולו פועל באופן אג'ילי סביב פיתוח המוצר".
"העבודה בתצורת Lean-Agile , לצד המעבר לענן והטמעת תהלכי DevOps , אפשרו לנו לצמצם סיכונים ביוזמות חדשות, לעבוד בצורה הדוקה יותר, לנוע בספיד ולהיענות לדרישות הלקוחות מהר יותר", סיכם סמנכ״ל הטכנולוגיות של פנגו.
מתעניינים באג'ייל? רוצים לשמוע עוד על המהלך שפנגו ביצעה? יניב קאלו ידבר בכנס Agile Israel 2019 של אנשים ומחשבים, שאליו אתם מוזמנים להירשם כאן.
14/05/19 09:50
4.35% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
השבוע התארחה קבוצת לקוחות מישראל במטה חברת איטון (Eaton) בצרפת, בעמק הרון, ליד העיר גרנובל. את הסיור ארגנו רותי אביאל, מנהלת ערוצי הפצה של איטון בישראל, ואשר בוחניק, מנהל ערוצי פתרונות IT בחברת CMS, מפיצת איטון בישראל. פלי הנמר, העורך הראשי של קבוצת אנשים ומחשבים, ליווה את הקבוצה בסיורה.
איטון היא חברת ניהול אנרגיה גלובלית, אשר פתרונות האנרגיה היעילים והירוקים שהיא מפתחת עוזרים לארגונים לנהל בצורה אמינה, בטוחה ובת-קיימא את האנרגיה החשמלית, ההידראולית והמכאנית שלהם. איטון מעסיקה יותר מ-99 אלף עובדים ברחבי העולם, ומוצריה מופצים ביותר מ-175 מדינות. בשנת 2018 רשמה החברה מכירות בהיקף של יותר מ-21.6 מיליארד דולרים.
בישראל יש לאיטון מטה מכירות הממוקם ברעננה, ומרכז הפצה לוגיסטי הממוקם באשדוד. החברה פועלת בשוק המקומי באופן ישיר ובאמצעות שותפים עסקיים. המפיץ היא חברת CMS, בניהולו של יוסי כהן, ואשר בוחניק מנהל את עסקי איטון. מוצרי איטון נמכרים בארץ מאז שנת 1954.
פתרונות איטון לדטה סנטרים
איטון מתמחה בבניית דטה סנטרים ומשלבת בפעילותה את הידע שצברה בתחום ניהול האנרגיה. החברה מספקת תשתית חכמה לניהול אנרגיה - IPM (ר"ת Intelligent Power Manager Infrastructure) - המספקת למנמ"רים פתרון קל לשימוש ופשוט להטמעה, לניטור תשתיות ומכשירים. מרכיב בודד, כמו מכשירי אל-פסק UPS, ועד לשליטה על מרכז הנתונים. IPM מאפשרת לאנשי IT להבין ולפקח באמצעות תשתית ה-IT על תצרוכת האנרגיה.
מערכות האל-פסק המתקדמות של החברה מותקנות במרכזי הנתונים ובפרויקטים הגדולים בישראל. בנוסף מספקת איטון לדטה סנטרים פסי שקעים מתקדמים ומנוהלים (ePDU), המאפשרים שליטה על האנרגיה המסופקת לשרתים, וכן RACK מודולרי להתקנת שרתים.
פתרונות איטון לאחסון אנרגיה XStorage
הירידה המתמשכת בעלויות אחסון האנרגיה יוצרת הזדמנויות להגדלת השימוש באנרגיה מתחדשת, תוך חיזוק רשת החשמל - הן לצרכנים תעשייתיים והן לצרכנים פרטיים. זאת, על רקע מתן שליטה טובה יותר על צריכת האנרגיה ועל חשבונות החשמל.
איטון משתפת פעולה עם חברות כמו יצרנית הרכב והטכנולוגיה ניסאן (Nissan) ותאגיד האנרגיה AES, ובכך מספקת טכנולוגיות אחסון וניהול אנרגיה מתקדמות ושירותי התקנה מגוונים.
איטון הציגה יחד עם ניסאן את טכנולוגיית ה-xStorage, כאשר הרעיון הבסיסי הוא שימוש במצברים של המכונית החשמלית מתוצרת ניסאן. ה-xStorage מעשיר את רשת החשמל, באמצעות המצברים הממוחזרים שהוצאו מהמכוניות החשמליות לאחר שימוש של עד 3 שנים, והמצברים מגיעים עם אחריות יצרן לחמש שנים נוספות.
לאחר כ-3 שנים של שימוש ברכב, במקום למחזר את המצברים (פירוקם עד הרכבם הכימי), המצברים עוברים בדיקות קפדניות ונשלחים למפעלים של Eaton שם הם עוברים סבב בדיקות נוסף. כל המצברים שאוגרים יותר מ-70% מהאנרגיה כבר אינם מתאימים למכונית, אבל כן מתאימים לשימוש ביתי, מסחרי ותעשייתי, שמאפשר אגירת אנרגיה מפנלים סולריים או כל מקור אנרגיה מתחדשת אחר, ושחרור האנרגיה בשעות שיא הצריכה, וכך מגיעים לחסכון ניכר בעלויות החשמל.
צריכת חשמל מהרשת הארצית בשעות השיא מייקרת את חשבון החשמל וכאן איטון נכנסת לתמונה עם פתרון ה-xStorage. הצרכן יכול להטעין את המצברים במערכת ה-xStorage בשעות השפל, כאשר עלות החשמל נמוכה, ולהשתמש בו לצריכה עצמית או למכור לחברת חשמל בשעות השיא, כאשר המחיר יקר יותר. מבחינה זו הצרכן יכול להרוויח פעמיים - פעם אחת כשחסך בהפרש עלויות בין צריכה בשעות השיא לשעות השפל ובפעם השנייה על ידי ייצוב המתח במתקן באמצעות מערך ה-xStorage.
[caption id="attachment_290666" align="alignnone" width="600"] מימין: שלומי פליוטקל, סמנכ"ל שיווק ומכירות, סמנכ"ל שיווק ומכירות SMBIT; חיים פימט, קבוצת מילניום ליין פתרונות תקשורת; אילן בר-דוד, יועץ, טריפל-T; אשר בוכניק, מנהל ערוצים פתרונות IT, CMS; פול די-טואל, מנהלת אירועי לקוחות EMEA, איטון מטה בצרפת; ליאור גולן, מנהל סמנכ"ל תפעול ולוגיסטיקה, יעל פתרונות משולבים; רותי אביאל, מנהלת ערוצים, איטון ישראל; אמונה, מרצה-מומחה, באדיאל, איטון מטה צרפת; לאקרואה, מרצה-מומחה איטון מטה צרפת; איציק בן-טוב, יעל; אתי לוין, מכירות איטון, צ'יפקום. צילום: פלי הנמר[/caption]
14/05/19 10:51
4.35% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
באג בתכונת שיחות האודיו באפליקציית ווטסאפ, שהתגלה בתחילת החודש, אפשר להאקרים להעביר תוכנות ריגול לסמארטפונים ממוקדים, למשל של פעילי זכויות אדם ואקטיביסטים אחרים. שמה של חברת הסייבר הישראלית NSO נקשר לאירוע האבטחה החמור.
אתמול (ב') - לאחר כעשרה ימים ממועד חשיפתה על ידי אנשי האבטחה של החברה - הוציאה פייסבוק, הבעלים של ווטסאפ, עדכון גרסה הכולל טלאי שנועד לתקן את הפגיעות באבטחת היישום, כך על פי דיווח של TechCrunch. ווטסאפ לא דיווחה כמה זמן הייתה הפגיעות קיימת לפני שזוהתה, אבל אישרה כי האקרים ניצלו את הפרצה בכדי להתקין תוכנות זדוניות אצל מספר לא ידוע של קורבנות. לפי הדיווחים, ההדבקה התבצעה באמצעות שיחת אודיו לטלפון הממוקד, והתהליך עבד גם אם נמען השיחות ב-WhatsApp לא ענה להן. על פי הפייננשל טיימס, הפגיעות הופיעה גם במכשירי אנדרואיד וגם במכשירי iOS.
רמיזה יותר מברורה על NSO
אף על פי שווטסאפ לא הזכירה שם של חברה ספציפית או של תוכנות ריגול מסוימת הקשורות להפרת האבטחה, ההצהרה על המקרה מצביעה, לפי הסברות, על NSO הישראלית. הפייננשייל טיימס, שציטט סוחר טכנולוגיית ריגול אנונימי, נקב מפורשות בשמה של NSO Group כמי שאחראית לכלי הריגול שהושתלו במכשירי משתמשי ווטסאפ.
[caption id="attachment_198470" align="alignnone" width="600"] NSO[/caption]
שמן של חברת הסייבר הישראלית ותוכנת הריגול שפיתחה, פגסוס, נקשר, לכאורה, בכמה וכמה פרשיות מעוררות מחלוקת, בהן רציחתו של העיתונאי הסעודי מבקר הממלכה ג'מאל חאשוקג'י. על פי הנטען - ומה שלא הוכח עד כה - החברה סיפקה לשלטונות הסעודיים את התוכנה שבאמצעותה עקבו אחרי העיתונאי, עד לרציחתו בשגרירות הסעודית באיסטנבול.
תוכנת פגסוס של NSO לרוב נרכשת על ידי גורמים ממשלתיים, וסייעת לעתים קרובות לרשויות אכיפת החוק לקבל גישה רחבה לפונקציות מפתח ולמאגר המידע במכשירים ניידים של משתמשים.
נציג ווטסאפ אמר לתקשורת כי מספר משתמשים שהיו קורבנות לפגיעות לא רב. לדבריו, "משתמשים נבחרים מוקדו באמצעות הפגיעות על ידי שחקנית סייבר מתקדמת". "בהתקפה זו נכללים כל הסימנים של חברה פרטית שידועה כמי שעובדת עם ממשלות ומספקת תוכנת ריגול שלפי הדיווחים משתלט על הפונקציות של מערכות ההפעלה בטלפון הנייד", ציינה ווטסאפ בהודעתה הרשמית לתקשורת. הערה זו שולחת להערכת מומחים אצבע מאשימה כלפי NSO.
עתירה של אמנסטי כנגד רישיון היצוא של NSO
יצוין כי היום (ג') עתידים עשרות ישראלים, בהם פעילים ופעילות בסניף המקומי של ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל, להגיש עתירה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, על מנת שיורה למשרד הביטחון לבטל את רישיון הייצוא הביטחוני של NSO.
העותרים טוענים כי "במוצרי הסייבר של החברה נעשה שימוש לשורה של מתקפות מצמררות על מגיני זכויות אדם ברחבי העולם". ב-NSO מתנגדים וטוענים שאמנסטי הוא ארגון אנטי ציוני שלובש כסות של ארגון לזכויות אדם.
העתירה מוגשת בשיתוף תנועת אמנסטי העולמית, כחלק מפרויקט משותף עם הקליניקה המשפטית שבמכון לזכויות אדם ולצדק עולמי על שם ברנשטיין בבית הספר למשפטים באוניברסיטת ניו-יורק. מנהלת המכון, מרגרט סאטרת'ווייט, אמרה כי "סימון מטרות על גבם של מגיני זכויות אדם בשל עבודתם והשימוש בכלי מעקב דיגיטליים פולשניים אינם מותרים תחת החוק הבינלאומי. בלי מגבלות חוקיות חזקות יותר, תעשיית תוכנות הריגול מאפשרת לממשלות לרמוס את הזכויות לפרטיות, לחופש ולחופש הביטוי. ממשלת ישראל חייבת לבטל את רישיון הייצוא הביטחוני של קבוצת NSO ולעצור את האופן שבו היא מרוויחה מדיכוי בחסות ממשלות".
14/05/19 12:17
4.35% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
בית המשפט העליון האמריקני קבע אתמול (ב') כי משתמשי iPhone ומכשירים מבוססי iOS יכולים להגיש נגד אפל תובענה ייצוגית על כך שהיא מנצלת, לכאורה, את הדומיננטיות שלה במכירות של אפליקציות ל-iOS בלעדית דרך ה-App Store, בכדי לגבות מהמשתמשים מחיר גבוה.
בדיון לא הצליח הרכב השופטים להגיע להסכמה על כל ההיבטים של התביעה הייצוגית, והשאלה הלא פשוטה כיצד יחושב הנזק שגרמה אפל ללקוחותיה, אם תמצא אשמה, נותרה מרחפת באוויר לעת עתה. סוגיה זו היא שהיוותה ככל הנראה את הסיבה לכך שהבית המשפט התפצל בהכרעתו ולא קיבל אותה פה אחד, אלא ברוב של 5-4.
אפליקציות "כשרות" נמכרות רק בחנות החברה אפל אינה מאפשרת לאפליקציות iPhone להימכר בשום מקום מלבד דרך חנות היישומים שלה, ה-App Store, כך טוענים התובעים, ואכן רק אפליקציות שהורדו מהחנות שלה ניתנות לטעינה והפעלה על מכשירי iPhone מבלי מהלך לעקיפת מערכת ההפעלה.
בלב התלונה עומד מה שמכונה "מס אפל" (Apple tax), תשלום נוסף בגובה של 30 אחוזים על היישומים ב- App Store שאותו גובה החברה, עניין שעליו הוגשה גם תלונה לנציבות האירופית על ידי ספוטיפיי, המתחרה של אפל בתחום הזרמת המוזיקה.
התביעה הזאת, הידועה בשם פפר נגד אפל, החלה ב-2011, כאשר רוברט פפר ועוד שלושה משתמשי iPhone טענו שהמכירה של המכשיר בבלעדיות ב-AT&T, כמו גם האיסור על חברות צד שלישי למכור אפליקציות, מהווים הפרה של חוק ההגבלים. בתביעתם טענו התובעים שהאפליקציות יכולות היו להיות זולות יותר אילו הייתה קיימת פלטפורמה מתחרה למכירתן, חוץ מ-iOS. בנובמבר 2018 התקיים הסבב האחרון בעניין זה וכעת התקבלה הפסיקה הדרמטית. [caption id="attachment_204825" align="alignnone" width="600"] App Store. צילום: BigStock[/caption]
אפל בטוחה שתנצח במקרה אבל המניות כבר חוו ירידה
אפל הגיבה לפסיקה ואמרה כי היא בטוחה שבסופו של דבר היא תנצח במקרה הנוכחי, כעת כשהתביעה יוצאת לפועל. "ה-App Store אינה מונופול על פי שום מדד", אמרה החברה בהצהרה לתקשורת. "מפתחים קובעים את המחיר שהם רוצים לגבות בעבור האפליקציה שלהם, ולאפל אין שום תפקיד בכך". החברה ציינה גם כי המפתחים אינם מוגבלים לשרת אותה בלעדית ויכולים לבנות אפליקציות לפלטפורמות אחרות, כולל לטלוויזיות חכמות, למערכות הפעלה מתחרות ולקונסולות משחקי וידיאו. יצוין כי המניה של אפל, שפתחה את המסחר של השבוע בנקודה הנמוכה ביותר שלה מזה שישה שבועות בשל הסלמת מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, נפלה עוד בהמשך היום (ב') לאחר היוודע פסק הדין של בית המשפט העליון של ארה"ב.
המניות נסגרו ב-185.72 דולרים ליחידה, סכום שמהווה ירידה של כ-5.8% בערכן. למרות הירידה, מתחילת השנה המניה דווקא עלתה בסך הכל ב-18%, אבל האנליסטים בוול-סטריט מזהירים כי ייתכן שהחברה תצטמצם את התחזיות הפיננסיות שלה, מה שעלול לדרבן יותר משקיעים למכור.
14/05/19 12:27
4.35% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
Zerto נזקקה לניטור נרחב של תשעה דטה סנטרים ברחבי העולם, על מנת להבטיח אספקה רציפה של שירותי Resilience ללקוחותיה. הפתרון שמצאה: PRTG - מוצר שמספק מערך מלא של חיישנים - החל מצריכה של משאבים ו-Uptime של פעילות VMs, דרך הפיירוול ועד לרמת התהליך הספציפי. פתרונות PRTG מופצים בישראל על ידי Multipoint.
Zerto הישראלית מספקת פתרונות גיבוי והתאוששות מאסון לארגונים בכל העולם. הללו מסתמכים על זמינות מלאה של שרתי החברה, במטרה להבטיח פעילות עסקית רציפה. לאור הצמיחה המהירה שחוותה החברה בשנים האחרונות, היא מפעילה כיום תשעה דטה סנטרים ברחבי העולם וצוות ה-IT שלה נדרש לדעת בכל רגע את מצבם. פתרון ה-PRTG של Paessler אפשר ל-Zerto לנטר את כל פעילות השרתים, לזהות בעיות מבעוד מועד ולחסוך בעלויות בהשוואה לפתרונות אחרים.
נדב סבירסקי, מנהל ה-IT הארגוני של Zerto, הסביר את הסיבות לבחירה: "מדובר בפתרון פשוט ונוח להפעלה ולהתקנה. יתרון גדול מבחינתנו הוא שכל בסיס הידע (ה-Knowledge Base) של הפתרון זמין בקלות באמצעות חיפוש פשוט. למוצרים אחרים שבחנו לא היה בסיס ידע זמין כלל או שהוא היה חלקי וסגור לעיני כל. אנחנו שמחים לעבוד עם אינטגרטורים מובילים בתחומם, אבל במקרה של PRTG, את מרבית העבודה עשינו בעצמנו. ערך נוסף הוא המחיר - בחנו מוצרים יקרים ממנו בהרבה, שלא סיפקו לנו את דרישותינו. ללא ספק, מדובר במוצר מוביל בתחומו".
הצורך בפתרון החדש - בעקבות התרחבות החברה
פתרון PRTG מתבסס על מודל רישוי פשוט המחולק לחבילה בסיסית של 500 חיישנים, ומשם עוברים לחבילת Unlimited באופן אמיתי - לכל החיישנים ולכל השירותים. יכולות הניטור של PRTG כוללות VMware, חומרה, זיכרונות, LAN, שרתים, IP, רוחב פס, נתבים, מחשבים, Wi-Fi ואפילו טמפרטורה בחדרי שרתים.
הצורך בפתרון ניטור איכותי נוצר עם התרחבות החברה, כאשר פתרון הניטור בקוד הפתוח Nagios, שהיה בשימוש, כבר לא הצליח לענות על הדרישות העסקיות. "הגענו לשלב שבו פתרון הקוד הפתוח לא היה נוח לתפעול, דרש קסטומיזציה ולא סיפק את כל טווח החיישנים שאנחנו זקוקים להם", אמר סבירסקי. "הקסטומיזציה ב-PRTG גבוהה בהרבה ממתחרותיה ואפשרה לנו מגוון רחב של בדיקות. כחברה גלובלית עם דטה סנטרים מרוחקים, אנחנו חייבים לדעת את הסטטוס של כלל השירותים העסקיים".
הוא ציין כי "פתרון PRTG מספק ל-Zerto טווח מלא של חיישנים לניטור - החל מצריכה של משאבים ו-Uptime של פעילות VMs, דרך פיירוול, ועד לרמת התהליך הספציפי".
ב-Zerto מסבירים שתהליך ההטמעה היה פשוט ורק אחרי מספר חודשי הפעלה בפרודקשן נעזרו באינטגרטור כדי להעמיק את הידע אודות המערכת. בהמשך, לדברי אנשי החברה, הם מתכוונים להפעיל את הפתרון עבור צוותי פיתוח נוספים. הפתרון הייחודי של Paessler מעניק לכל צוות את היכולת לנטר רק את החיישנים הרלוונטיים לו.